„Statisticile oficiale plaseaza SUA si Marea Britanie pe locurile 6 si 7 in topul celor mai mari investitori din Romania, dupa Olanda, Austria, Franta, Germania si Italia. Acestea nu tin insa cont de faptul ca unele societati inscrise in Olanda, datorita beneficiilor fiscale, au companiile-mama in SUA si Marea Britanie. Astfel, adevaratii investitori sunt americanii si britanicii, nu olandezii”, a declarat Raymond Breden, director al BRCC.
Potrivit statisticilor oficiale, investitiile britanice din Romania in primul semestru din 2007 se ridica la 6,3 miliarde de euro. Raymond Breden, care este si directorul Tax Services la compania de audit KPMG Romania, considera ca nivelul acestor investitii este cu cel putin 20% mai mare, adica de peste 7,5 miliarde de euro.
Breden a mai spus ca pe primul loc in topul companiilor britanice care investesc cel mai mult in Romania se afla producatorul de medicamente GlaxoSmithKline, urmat de Vodafone si ArcelorMittal. Alti mari investitori britanici in Romania sunt Aviva si Marks & Spencer, potrivit reprezentantilor BRCC. In total, pe piata romaneasca activeaza circa 3.000 de companii cu provenienta britanica.
Oficialul KPMG Romania sustine ca introducerea cotei unice de impozitare, de 16%, nu a influentat in niciun fel comportamentul investitorilor, care au continuat oricum sa-si dezvolte afecerilor din Romania, conform planurilor constituite anterior.
Totodata, Raymond Breden a atras atentia ca mediul privat din Romania n-a reusit sa atraga niciun eurocent din fondurile europene, decat in parteneriat cu institutiile publice. Breden a evidentiat si faptul ca guvernul nu a definitivat legea investitiilor, proiect taraganat inca din luna iunie, fapt care reprezinta un semnal negativ pentru investitori.
Reprezentantii BRCC au declarat ca oamenii de afaceri britanici vor continua sa fie printre primii mari investitori din Romania. Investitorii britanici sunt interesati sa plaseze bani in Romania cu prioritate in domenii ca auto, energie si real-estate. Breden a explicat ca singurul sector de activitate in care britanicii nu opereaza in Romania este cel bancar, intrucat au pierdut startul, alte grupuri bancare din Europa Centrala ajungand demult pe piata romaneasca.
Oficialii Camerei de Comert Britanice-Romane au aratat ca principalele obstacole in calea investitiilor in Romania sunt lipsa autostrazilor si fortei de munca.