Cristian Sima este unul dintre cei mai cunoscuti brokeri din Romania. De profesie matematician, fost administrator al Bursei de Valori Bucuresti, a ajuns milionar in euro in urma speculatiilor pe pietele financiare internationale. Conduce WBS Holding una dintre cele mai importante case de brokeraj din Romania.
Avand in vedere natura meseriei, Sima monitorizeaza zilnic evolutia pietelor internationale si vede astfel dintr-o perspectiva globala situatia din Romania. Din aceasta postura, spune ca in „razboiul valutelor” si criza datoriilor suverane, Romania candideaza cu succes la postura de victima, pentru ca nu facem nimic pentru a ne proteja de valul de inflatie care va lovi lumea.
In opinia expertului, marile puteri, in special Statele Unite, tiparesc in prezent bani pe banda rulanta, in tentativa de a-si deprecia monedele si astfel, a-si ieftini datoriile.
„Criza datoriilor pleaca de la un deziderat foarte simplu – vrem ca datoriile noastre sa valoreze mai putin. Eu am datorii de 100.000 de dolari cu care cumpar o casa, peste cativa ani voi avea tot 100.000, dar vor valora cat o bicicleta. Simplu, nu?”, explica Sima. Expertul se asteapta ca acest razboi sa continue, pentru ca nimeni nu e dispus sa plateasca factura reala a crizei.
[quote=Cristian Sima]Suntem ca polonezii care inainte de razboi nu au facut nimic, si cand a venit Hitler, l-au intampinat cu cavaleria[/quote]
Ce face Romania in acest timp? Tine cu dintii de moneda, cheltuind cu „succes” banii de la Fondul Monetar International (FMI) pe mentinerea unui curs artificial al euro, de care profita din plin speculatorii. „Intr-un moment in care marile puteri s-au angrenat intr-o cursa a deprecierilor, leul nostru e cel mai tare, rezista si nu ne punem problema sa il depreciem”, spune Sima.
Motivul? Protejam interesele bancilor. „La noi, cum se misca leul cu 0,2-0,4%, e un scandal public. Daca leul pierde 2 bani, e tragedie. Asta in timp ce euro sau dolarul pot sa piarda intr-o zi 2% si nu se intampla nimic. De ce s-a ajuns aici? Pentru ca la noi se face totul pentru a se proteja sistemul bancar”, afirma presedintele WBS.
„Ganditi-va ce s-ar intampla daca maine dobanzile pe leu cresc cu 2-3%. Un titlu de stat scade automat. Titlul de stat este in portofoliul bancilor, bancile au mai multe active, inclusiv titlurile de stat romanesti devin active semi-toxice si atunci sistemul bancar are probleme”, spune omul de afaceri.
El crede ca temerile privind efectele deprecierii leului sunt artificiale. „Investitiile directe in Romania nu tin cont de stabilitatea perfecta a monedei. Nu vor pleca decat speculantii”, afirma Sima.
Stransul curelei ne poate duce la faliment
Potrivit presedintelui WBS Holding, in loc sa incerce sa profite de criza, aspirand cat mai multe din lichiditatile existente in piata, Romania a adoptat o pozitie defensiva care i-ar putea aduce mari probleme.
„Nu te poti dezvolta fara bani. Trebuie sa profitam de faptul ca sunt bani la dispozitie, chiar daca la costuri mai mari. Ar trebui sa ii luam si sa ii investim in dezvoltarea tarii”, spune Sima.
„Avem o datorie publica mica, de putin peste 30% din produsul intern brut (PIB), avem un deficit destul de mic, pe care nici pe acesta nu il putem finanta. De ce? Pentru ca nici nu am incercat”.
Cristian Sima spune ca, spre exemplu, daca Ministerul Finantelor ar lansa o emisiune de titluri de stat pe 10 ani pentru populatie si firme, ar strange fara probleme banii de care are nevoie.
„Si daca s-ar duce in piata bancara cu o dobanda de 8% la titluri pe termen lung, ar aduna, probabil, si 44 de miliarde de lei. Insa pentru asta e nevoie de curaj, de o politica indrazneata”, a declarat expertul financiar.
Cristian Sima pledeaza pentru imprumuturi dintr-un motiv foarte simplu.
„Daca vine o inflatie puternica, cel mai bine e sa ai nu economii, ci datorii, pentru ca pe acestea le vei plati mult mai putin in putere de cumparare”, a spus el.
„De exemplu, daca astazi ai economii si vine inflatia, o sa cumparam maturi cum au cumparat si bunicii nostri in 1946 cand a venit inflatia si stabilizarea. Problema e sa ai datorii cu dobanda fixa, pentru ca daca ai cu dobanda variabila, banca, in momentul in care inflatia ajunge la 12%, iti mareste dobanda, si clar ca vei pierde”, a explicat Sima.
Irlanda, exemplu pentru Romania?
Omul de afaceri crede ca, pentru a intelege cum sa profitam de criza, trebuie sa ne uitam la situatia Irlandei.
„Am fost in Irlanda. S-a dezvoltat spectaculos. Intr-adevar, a cheltuit mai mult decat trebuie. Insa in momentul in care se presupune ca va veni o inflatie, in care aceasta criza va continua si in alte tari, e bine sa fii printre primii care crapa, sa iei toti banii care poti sa ii iei pentru ca ultima care va crapa nu va mai avea de unde sa ia, asta e sigur”, a explicat Sima.
Da drept exemplu criza bancara din SUA. „In 2008, statul american a salvat Bear Stearns, Countrywide Financial, Merrill Lynch si altele. Lehman Brothers n-a mai fost salvata. Daca Lehman ar fi ajuns in acea situatie (faliment – n.r.) cu 6 luni mai devreme, astazi exista pe piata”, afirma Sima.
In opinia sa, Irlanda va accepta planul de salvare, pentru ca la mijloc sunt interese mult prea mari. „Bancile germane, spre exemplu, au supraexpunere pe titlurile de stat irlandeze. Doar nu o sa riste falimentul?”
[quote=Cristian Sima]Daca noi avem sa dam la FMI 20 de miliarde de euro, problema este la noi, ca tara. Daca am avea de dat 200 de miliarde, problema ar fi la ei[/quote]
Omul de afaceri estimeaza ca situatia din zona Euro se va agrava, iar problemele Irlandei se vor extinde ca un domino. Si asta pentru ca zona Euro nu actioneaza ca un mecanism unitar.
„Avem o politica monetara comuna, insa in plan fiscal fiecare stat face ce vrea. Daca nu se face nimic in aceasta privinta, nu cred ca euro va mai tine mai mult de 2-3 ani”, afirma Cristian Sima.
E destul de sceptic ca problemele vor fi rezolvate. „Ganditi-va ca daca am avea o politica fiscala comuna, grecii si germanii ar trebui sa plateasca aceleasi taxe. Nu prea ii vad pe greci sa fie dispusi sa isi plateasca taxele la fel ca nemtii, sa munceasca cot la cot. In Grecia, evaziunea fiscala a ajuns la rang de arta”, a mai spus omul de afaceri.
Omul de afaceri estimeaza ca razboiul valutelor, criza datoriilor, problemele monedei euro se vor agrava in viitor. Se teme ca Romania va avea cel mai mult de suferit.
„Stiti cum e. Grecii, irlandezii, portughezii s-au imprumutat, dar o duc bine, au autostrazi, au construit case frumoase, sunt datori vanduti, dar o duc bine. Noi nu avem nimic”, afirma Sima.
[quote=Cristian Sima]Daca leul pierde 2 bani, e tragedie. Euro sau dolarul pot sa piarda intr-o zi 2% si nu se intampla nimic[/quote]
Recunoaste ca nu stie care este cea mai buna politica in aceste vremuri – austeritatea, imprumutul masiv pentru investitii de pe pietele internationale sau de la propriul popor.
„Japonia are o datorie de 212% din PIB, insa imprumutul a fost facut la populatie si firme. Datoria e enorma dar fiind in familie e altceva”, spune Sima. „Care e cartea castigatoare? Masuri de austeritate, reducem deficitul si pana la urma vine inflatia peste noi, importata. Cert este ca este greu de crezut ca vom tine inflatia la 8%”.
O alta certitudine, in opinia lui Sima, este ca reformele Guvernului Boc, declaratiile politicienilor, masurile luate in acesti ani sunt „apa de ploaie”. Mai mult, unele dintre ele au contribuit la adancirea crizei. Romania candideaza astfel cu succes la titlul de cel mai prost condus stat din lume.
„Nu avem nicio strategie, niciun proiect, practic nimic. Asteptam senini sa ne loveasca adevarata criza„, spune Sima.
„Din pacate nici Opozitia nu face nimic. Daca aveau solutii, veneau cu ele. Ieseau in Parlament si spuneau – noi avem urmatoarele masuri drastice, dure, cu asta credem ca va scoatem din criza dupa un an, dupa 10. Nu conteaza cand. Insa n-au facut nimic”, afima omul de afaceri.
Spune ca ar fi vrut sa vada un politician care la fel ca presedintele Barack Obama, sa vina cu un pachet de masuri, sa mearga cu el pana in panzele albe, chiar cu riscul de a pierde electoral, asa cum i s-a intamplat liderului american.
„Ar fi trebuit sa o facem noi, mediul de afaceri”, semnaleaza Sima. Si recunoaste ca nici el, nici altii, nu s-au lansat intr-un asemenea demers pentru ca romanii sunt comozi, isi accepta soarta.