- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Business-ul infloreste pe datorie: Cum se fac afaceri in Romania pe banii partenerilor

29 Apr, 00:03 • razvan.codorean
Majoritatea afacerilor realizate in economia romaneasca se deruleaza folosind capitalul de lucru al partenerilor de afaceri, declara jucatorii din industrie. Aproape 80% din tranzactiile intre companii sunt achitate cu intarziere, firmele romanesti folosindu-se astfel de banii partenerilor pentru a-si desfasura activitatea.
Business-ul infloreste pe datorie: Cum se fac afaceri in Romania pe banii partenerilor

Este numit generic – „business-ul pe datorie zero”. Adica, daca ai o afacere din care vrei sa castigi fara sa investesti prea mult, semnezi multe contracte, primesti banii pentru activitatea prestata si te folosesti de ei 2-3 luni, fara a plati la randul tau furnizorii. Astfel, beneficiezi de un imprumut fara dobanzi si fara probleme. E o practica care a devenit o adevarata regula in business-ul autohton, unde marea majoritate a companiilor isi platesc facturile cu intarziere.

Conform unui studiu realizat anul trecut de compania de consultanta Coface, aproape 80% din tranzactiile intre companii sunt achitate cu intarziere, iar termenele de plata sunt depasite in medie cu 1-3 luni.

„Am mai multe firme, in diverse domenii, si pot sa va spun ca in aproape toata economia, regula platii la timp este de mult o amintire. Nimeni nu plateste la timp, iar media de intarziere la plata e undeva la 30-90 de zile”, a declarat, pentru DailyBusiness, omul de afaceri Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Studiul realizat de Coface a constatat ca, in general, scadenta facturilor este cuprinsa intre 14 si 45 de zile de la data emiterii, iar media intarzierii la plata este cuprinsa intre 30 si 60 de zile.

Sectoarele cu cel mai mare grad de risc pentru neincasarea facturilor la termen sunt industria textila, industria mobilei, constructiile si transporturile.

[quote=Adrian Izvoranu, Alianta Confederatiilor Patronale]Marea majoritate a afacerilor din Romania se deruleaza pe banii partenerilor de afaceri. Daca nu ai un minim capital de rulaj care sa iti permita sa rezisti pana iti primesti banii, atunci trebuie sa te pregatesti de faliment[/quote]
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca problema blocajului financiar din economie nu este noua, dar ca, in ultimii ani, regula neplatii la timp a facturilor a devenit generala.

„Va pot da exemplu perioada de dinainte de Paste, cand in multe ramuri de activitate platile sunt stopate, pentru ca multi investitori isi folosesc lichiditatile pentru a achita prime, salarii, bonusuri si alte plati urgente. Situatia revine la normal abia dupa 10-15 zile”, a declarat, pentru DailyBusiness, Pogonaru.

Cum sa depistezi rau-platnicii?

Este imposibil sa iti dai seama daca o companiei iti va plati la timp sau nu facturile, spun oamenii de afaceri. Cu cat sunt mai multi intermediari la mijloc, cu atat riscul de neplata creste, iar cea mai buna metoda de a evita problemele cu rau-platnicii este ca, atunci cand vrei sa inchei o afacere, sa afli mai intai cu cine ai de-a face.

„Primul pas este acela de a se informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri. Avem firme pe care le monitorizam si pana la 12 luni”, declara reprezentantul Coface Romania, Teodora Dumbraveanu.

Omul de afaceri Adrian Izvoranu spune ca cele mai importante informatii nu le afli din rapoartele financiare, ci tot de la oamenii de afaceri.

„Eu, daca vreau sa inchei un contract cu firma X, ma interesez cu cine am de-a face. Sunt multi speculanti in piata, iar riscul de neplata este foarte mare”, a spus Izvoranu.

Cel mai mult de suferit din blocajul financiar generat de neplata facturilor au producatorii, in special cei care ofera materii prime, iar cel mai mult de castigat au institutiile bancare.

„La capatul lantului se afla furnizorul de materii prime care, ca sa nu intre in faliment, in asteptarea platii facturilor, apeleaza la banca. Banii urca apoi pe lantul intermediarilor. Cel mai mult de castigat, din tot acest lant financiar au tot bancile care aplica dobanzi si penalitati atat furnizorului de materii prime, cat si firmelor din sistem care apleaza si ele la credite. E un lant financiar in care business-ul traieste pe datorie”, a precizat Izvoranu.

Recuperarea datoriilor, o problema de luni de zile

Conform studiului Coface, cea mai rapida recuperare a datoriilor are loc in cazul creantelor cu o vechime de trei luni, unde rata de succes este de 93% din cazuri. Urmeaza cele cu o vechime de sase luni, cu o rata de succes de 75%. Creantele mai vechi de 24 de luni au cea mai scazuta rata de suces de colectare, situata undeva la 6%, potrivit datelor Coface. In 2007, domeniile cu cea mai ridicata rata de succes de recuperare a creantelor au fost distributie carburanti (80%), transporturi (70%), constructii (65%) si IT (50%).

Cel mai greu se recupereaza datoriile din industria textila, industria mobilei, constructiile si transporturi, se mai arata in studiul Coface.

Falimentele au crescut cu 35% in 2007

Daca nu reusesc sa isi recupereze datoriile de la partenerii de afaceri, companiile pot cere in instanta declararea falimentului acestora. Iar practica se pare ca a devenit, de asemenea, una semnificativa, dovada ca numarul falimentelor a crescut foarte mult, spun oamenii de afaceri.
Conform unui studiu Coface, numarul falimentelor a crescut anul trecut cu 35%, cel mai riscant sector de activitate fiind tot comertul, unde s-au inregistrat 41,4% din totalul falimentelor, potrivit unui studiu Coface Romania.

Iulian Urban, presedintele companiei Urban si Asociatii, specializata in recuperarea de creante, spune ca daca raportam numarul total de familii inregistrat in Romania la valoarea totala a sumelor ce formeaza obiectul dosarelor de faliment aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, ajungem la o statistica care aproximeaza in jurul sumei de 400 euro/anual valoarea la care se impart aceste pierderi pe fiecare familie romaneasca.

Dincolo de cresterea numarului falimentelor si a ponderii companiilor care nu isi platesc la timp facturile, oamenii de afaceri spun ca, spre deosebire de alte tari, in Romania s-a impamantenit o anumita disciplina financiara, chiar daca anormala.

„Sa iti incasezi facturile abia dupa 60-90 de zile a devenit un fel de regula. Asa ca cei care intra in business trebuie sa stie din start acest lucru”, spune omul de afaceri Adrian Izvoranu. „In Italia, unde am afaceri, rata de neplata e mult mai mare. Acolo datoriile se platesc la 4-5 luni, asta in cele mai bune cazuri”, a mai spus omul de afaceri.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri crede ca, cu timpul, problema neplatii facturilor la timp se va rezolva natural, piata urmand sa ii elimine pe rau-platnici.

„Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija. Rau-platnicii vor incepe, incet, dar sigur, sa dispara din peisaj, urmand ca neplata sa fie doar o problema strict legata de dificultati financiare reale, ce vor duce, mult mai repede decat acum, la faliment”, crede Pogonaru.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească