- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Business-ul infloreste pe datorie: Cum se fac afaceri in Romania pe banii partenerilor

29 Apr, 00:03 • razvan.codorean
Majoritatea afacerilor realizate in economia romaneasca se deruleaza folosind capitalul de lucru al partenerilor de afaceri, declara jucatorii din industrie. Aproape 80% din tranzactiile intre companii sunt achitate cu intarziere, firmele romanesti folosindu-se astfel de banii partenerilor pentru a-si desfasura activitatea.
Business-ul infloreste pe datorie: Cum se fac afaceri in Romania pe banii partenerilor

Este numit generic – „business-ul pe datorie zero”. Adica, daca ai o afacere din care vrei sa castigi fara sa investesti prea mult, semnezi multe contracte, primesti banii pentru activitatea prestata si te folosesti de ei 2-3 luni, fara a plati la randul tau furnizorii. Astfel, beneficiezi de un imprumut fara dobanzi si fara probleme. E o practica care a devenit o adevarata regula in business-ul autohton, unde marea majoritate a companiilor isi platesc facturile cu intarziere.

Conform unui studiu realizat anul trecut de compania de consultanta Coface, aproape 80% din tranzactiile intre companii sunt achitate cu intarziere, iar termenele de plata sunt depasite in medie cu 1-3 luni.

„Am mai multe firme, in diverse domenii, si pot sa va spun ca in aproape toata economia, regula platii la timp este de mult o amintire. Nimeni nu plateste la timp, iar media de intarziere la plata e undeva la 30-90 de zile”, a declarat, pentru DailyBusiness, omul de afaceri Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Studiul realizat de Coface a constatat ca, in general, scadenta facturilor este cuprinsa intre 14 si 45 de zile de la data emiterii, iar media intarzierii la plata este cuprinsa intre 30 si 60 de zile.

Sectoarele cu cel mai mare grad de risc pentru neincasarea facturilor la termen sunt industria textila, industria mobilei, constructiile si transporturile.

[quote=Adrian Izvoranu, Alianta Confederatiilor Patronale]Marea majoritate a afacerilor din Romania se deruleaza pe banii partenerilor de afaceri. Daca nu ai un minim capital de rulaj care sa iti permita sa rezisti pana iti primesti banii, atunci trebuie sa te pregatesti de faliment[/quote]
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca problema blocajului financiar din economie nu este noua, dar ca, in ultimii ani, regula neplatii la timp a facturilor a devenit generala.

„Va pot da exemplu perioada de dinainte de Paste, cand in multe ramuri de activitate platile sunt stopate, pentru ca multi investitori isi folosesc lichiditatile pentru a achita prime, salarii, bonusuri si alte plati urgente. Situatia revine la normal abia dupa 10-15 zile”, a declarat, pentru DailyBusiness, Pogonaru.

Cum sa depistezi rau-platnicii?

Este imposibil sa iti dai seama daca o companiei iti va plati la timp sau nu facturile, spun oamenii de afaceri. Cu cat sunt mai multi intermediari la mijloc, cu atat riscul de neplata creste, iar cea mai buna metoda de a evita problemele cu rau-platnicii este ca, atunci cand vrei sa inchei o afacere, sa afli mai intai cu cine ai de-a face.

„Primul pas este acela de a se informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri. Avem firme pe care le monitorizam si pana la 12 luni”, declara reprezentantul Coface Romania, Teodora Dumbraveanu.

Omul de afaceri Adrian Izvoranu spune ca cele mai importante informatii nu le afli din rapoartele financiare, ci tot de la oamenii de afaceri.

„Eu, daca vreau sa inchei un contract cu firma X, ma interesez cu cine am de-a face. Sunt multi speculanti in piata, iar riscul de neplata este foarte mare”, a spus Izvoranu.

Cel mai mult de suferit din blocajul financiar generat de neplata facturilor au producatorii, in special cei care ofera materii prime, iar cel mai mult de castigat au institutiile bancare.

„La capatul lantului se afla furnizorul de materii prime care, ca sa nu intre in faliment, in asteptarea platii facturilor, apeleaza la banca. Banii urca apoi pe lantul intermediarilor. Cel mai mult de castigat, din tot acest lant financiar au tot bancile care aplica dobanzi si penalitati atat furnizorului de materii prime, cat si firmelor din sistem care apleaza si ele la credite. E un lant financiar in care business-ul traieste pe datorie”, a precizat Izvoranu.

Recuperarea datoriilor, o problema de luni de zile

Conform studiului Coface, cea mai rapida recuperare a datoriilor are loc in cazul creantelor cu o vechime de trei luni, unde rata de succes este de 93% din cazuri. Urmeaza cele cu o vechime de sase luni, cu o rata de succes de 75%. Creantele mai vechi de 24 de luni au cea mai scazuta rata de suces de colectare, situata undeva la 6%, potrivit datelor Coface. In 2007, domeniile cu cea mai ridicata rata de succes de recuperare a creantelor au fost distributie carburanti (80%), transporturi (70%), constructii (65%) si IT (50%).

Cel mai greu se recupereaza datoriile din industria textila, industria mobilei, constructiile si transporturi, se mai arata in studiul Coface.

Falimentele au crescut cu 35% in 2007

Daca nu reusesc sa isi recupereze datoriile de la partenerii de afaceri, companiile pot cere in instanta declararea falimentului acestora. Iar practica se pare ca a devenit, de asemenea, una semnificativa, dovada ca numarul falimentelor a crescut foarte mult, spun oamenii de afaceri.
Conform unui studiu Coface, numarul falimentelor a crescut anul trecut cu 35%, cel mai riscant sector de activitate fiind tot comertul, unde s-au inregistrat 41,4% din totalul falimentelor, potrivit unui studiu Coface Romania.

Iulian Urban, presedintele companiei Urban si Asociatii, specializata in recuperarea de creante, spune ca daca raportam numarul total de familii inregistrat in Romania la valoarea totala a sumelor ce formeaza obiectul dosarelor de faliment aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, ajungem la o statistica care aproximeaza in jurul sumei de 400 euro/anual valoarea la care se impart aceste pierderi pe fiecare familie romaneasca.

Dincolo de cresterea numarului falimentelor si a ponderii companiilor care nu isi platesc la timp facturile, oamenii de afaceri spun ca, spre deosebire de alte tari, in Romania s-a impamantenit o anumita disciplina financiara, chiar daca anormala.

„Sa iti incasezi facturile abia dupa 60-90 de zile a devenit un fel de regula. Asa ca cei care intra in business trebuie sa stie din start acest lucru”, spune omul de afaceri Adrian Izvoranu. „In Italia, unde am afaceri, rata de neplata e mult mai mare. Acolo datoriile se platesc la 4-5 luni, asta in cele mai bune cazuri”, a mai spus omul de afaceri.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri crede ca, cu timpul, problema neplatii facturilor la timp se va rezolva natural, piata urmand sa ii elimine pe rau-platnici.

„Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija. Rau-platnicii vor incepe, incet, dar sigur, sa dispara din peisaj, urmand ca neplata sa fie doar o problema strict legata de dificultati financiare reale, ce vor duce, mult mai repede decat acum, la faliment”, crede Pogonaru.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima zi de mandat”
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima ...
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale: „Eu nu m-am dat la o parte”
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități ...
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată viața
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată ...
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. Vor putea face credit imobiliar cu avans de numai 5%
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. ...
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora 16:00
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora ...
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ...
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei victime au fost transportați la spital
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei ...
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de o dubă, pe contrasens
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de ...
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) o acuză pe Maia Sandu că plănuiește să invadeze Transnistria
Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) o acuză pe Maia Sandu că plănuiește să invadeze ...
Autostrăzile și drumurile expres vor fi construite cu deținuți. Anunțul făcut de CNIR
Autostrăzile și drumurile expres vor fi construite cu deținuți. Anunțul făcut de CNIR
Program Metrorex de Crăciun și Revelion. Cum va circula metroul bucureștean de Sărbători
Program Metrorex de Crăciun și Revelion. Cum va circula metroul bucureștean de Sărbători
Un om al străzii ascundea o comoară în sacoșă. Descoperirea care i-a lăsat pe polițiști cu gura căscată
Un om al străzii ascundea o comoară în sacoșă. Descoperirea care i-a lăsat pe polițiști cu gura ...
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale. Partidele au semnat acordul de funcționare al noului Guvern
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale. Partidele ...
Top 10 cele mai frumoase colinde de Sărbători. Sunt cele mai ascultate în această perioadă
Top 10 cele mai frumoase colinde de Sărbători. Sunt cele mai ascultate în această perioadă
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. Oferta este limitată, până pe 24 decembrie
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. ...
Noua metodă prin care escrocii fură banii românilor ce folosesc carduri. Cum era să o pățească un internaut
Noua metodă prin care escrocii fură banii românilor ce folosesc carduri. Cum era să o pățească ...