- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Business-ul, \”sport extrem\”: Emiti azi o factura, iti iei banii dupa 6-9 luni. Cum te feresti de faliment?

02 Jun, 00:02 • razvan.codorean
Sa faci o afacere in Romania a ajuns un adevarat sport extrem. Pe fondul blocajului financiar, facturile se platesc, in medie, dupa 180 de zile de la emitere, afirma specialistii in fiscalitate, citati de DailyBusiness.ro. Fara sa ai bani pusi deoparte, risti sa ajungi in scurt timp la faliment. Vezi cum se protejeaza oamenii de afaceri de aceste probleme.
Business-ul, \sport extrem\: Emiti azi o factura, iti iei banii dupa 6-9 luni. Cum te feresti de faliment?

”Daca vrei sa derulezi un business in ziua de azi, mai bine te uiti de doua ori cu cine ai de-a face, inainte de a semna un contract”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

”Te interesezi cum ii merge business-ul, daca isi plateste facturile. E bine sa faci afaceri cu parteneri pe care ii cunosti, care au un istoric bun. Nu de alta, dar e posibil sa ajungi sa nu iti mai recuperezi banii niciodata”, afirma Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

Declaratiile omului de afaceri vin sa contureze situatia din economia reala, devenita o adevarata jungla in care banul a devenit extrem de rar, tepele financiare sunt la ordinea zilei, iar multe dintre afaceri au ajuns la nivel de ”troc” cu ”sacosa de bani”.

Dupa un an 2009 in care insolventele si falimentele au fost la ordinea zilei, oamenii de afaceri ”sufla acum si-n iaurt”. Comenzile au scazut ca valoare, iar furnizorii nu mai dau marfa oricui, alegandu-si cu mare atentie partenerii de afaceri. S-au format aliante comerciale, business-urile se incheie in cercuri inchise, iar provizioanele pentru neplata au ajuns ”litera de lege” pentru business.

Potrivit expertilor in fiscalitate, s-a ajuns la astfel de solutii pentru ca relatiile normale de business au ajuns la un nivel de incertitudine fara precedent.

Potrivit Mirelei Serban, managing partner la compania de consultanta fiscala R&M Audit, platile facturilor se fac la 120 de zile. Asta daca se fac.

„Producatorii intampina greutati foarte mari, termenele ajungand extrem de des sa depaseasca si 120 de zile, dat fiind circuitul prelungit al marfurilor pana la cumparatorul final si al banilor inapoi pe lant”, a afirmat expertul.

Cristian Ionescu, seful agentiei de consultanta Coface, spune ca blocajul financiar ar fi si mai puternic.
[quote=Cristian Ionescu, country manager Coface]S-a ajuns ca perioada medie de plata a unei facturi sa atinga 180 de zile si chiar mai mult[/quote]
Expertul explica acest fenomen prin ”foamea de bani” din economie. ”Banii au devenit tot mai putini, iar firmele incearca din rasputeri sa traga cat mai mult de termenele de plata”, afirma Ionescu, pentru DailyBusiness.ro.

Provizioanele de neplata, la ordinea zilei

Pe fondul accentuarii blocajului financiar, de care statul este in mare parte vinovat, prin neplata la timp a TVA-ului, toate marile companii s-au pregatit pentru vremuri grele, constituindu-si provizioane pentru neincasarea facturilor.

”Peste 80% dintre companiile care au inregistrat anul trecut profit au constituit in bilantul contabil provizioane semnificative pentru facturile neincasate, acestea crescand exploziv in ultimul an”, afirma Mirela Serban, managing partner la R&M Audit. Dintre provizioanele pentru facturile neincasate constituite la sfarsitul anului trecut, doar 60% au fost anulate la sfarsitul primului trimestru al acestui an, ca urmare a achitarii creantelor respective.

Expertii cred ca este nevoie ca legile sa fie schimbate. Si asta in conditiile in care, in prezent, provizioanele pentru facturile neincasate pot fi constituite doar dupa ce trec 270 de zile de la scadenta, asa incat adesea impozitul pe profitul aferent a fost deja platit si a afectat cash-flow-ul firmei debitoare.

Expertii propun, astfel, reducerea termenului de neplata pentru care se pot constitui provizioane si cresterea procentului din creanta pentru care se pot constitui provizioane. ”Ar reprezenta masuri foarte utile companiilor in perioada actuala, avand in vedere circuitul extrem de dificil al banilor”, a afirmat Serban.

Cine risca cel mai mult falimentul in 2010?

Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, numarul firmelor care au fost radiate sau si-au suspendat activitatea dupa primele patru luni din 2010 a crescut fata de anul trecut, de la 36.475 la 39.787. Alte 2.793 de firme au fost dizolvate.

1 din 7 patroni din Bucuresti a ales sa renunte pentru o perioada la afaceri, asteptand, probabil, vremuri mai bune. In provincie, situatia este si mai grava.
Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a crescut, de exemplu, in Bacau de 47 de ori, iar in Vaslui de 33 de ori.

Expertii fiscali spun ca, numai privind la aceste date, se poate trage concluzia ca 2010 va fi si mai greu. Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), se asteapta ca peste 200.000 de firme sa se inchida. Cele mai multe vor fi din comert, dar si din imobilare, turism si consultanta.

”Sunt, de exemplu, peste 150.000 de firme cu obiect de activitate consultanta, firme construite de angajati ai unor companii si prin care acestia, de regula, isi incasau salariile si alte venituri”, a declarat Piperea.

El estimeaza ca, pe fondul celui de-al doilea val al crizei din sistemul financiar, anticipat si de BCE, bancile vor scoate la lumina creditele neperformante, iar multe firme vor fi nevoite sa declare falimentul.
[quote=Gheorghe Piperea, vicepresedinte UNPIR]In sectorul imobiliar, exista multe falimente mascate, inghetate de banci care asteapta probabil o solutie de avarie. Nu o vor avea si va trebui sa scoata mizeria de sub pres, sa isi curete activele cu adevarat[/quote]

Arin Stanescu, presedintele UNPIR, este ceva mai optimist. El crede ca 2009 a facut curatenie in economie, iar 2010 va aduce o consolidare a mediului de afaceri, chiar daca asta va insemna o contractie puternica a business-ului, atat ca numar de firme, cat si ca valoare a afacerilor.

Datele ONRC arata ca in Romania functioneaza in prezent 669.392 de firme si 322.767 PFA (persoane fizice autorizate). In primele patru luni ale acestui an s-au infiintat 37.906 firme si PFA-uri, fata de 43.982 in perioada ianuarie-aprilie 2009.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...