- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

„Cantecul de lebada” al premierului? Codul Muncii decide soarta Guvernului Boc 5

28 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Discutiile legate de numirea unui nou premier si-ar putea gasi, in aceasta saptamana, concluziile. Emil Boc (foto) va merge cu Codul Muncii in Parlament, pentru a-si asuma raspunderea. Pe scena politica, se vorbeste insistent despre acest demers drept "cantecul de lebada" al celui mai incercat premier post-revolutionar.
Cantecul de lebada al premierului? Codul Muncii decide soarta Guvernului Boc 5

Premierul Emil Boc a declarat, joi, la TVR, ca saptamana viitoare isi va asuma raspunderea in fata celor doua camere ale Parlamentului, pe Codul Muncii.

Boc a spus ca obiectivul sau este de a finaliza reformele si a subliniat ca „orice functie politica este trecatoare”, adaugand insa ca nu crede ca a scapat PDL „din mana”, deoarece a luat toate deciziile in consultare cu partidul si astfel nu a gresit.

Coincindenta sau nu, in aceiasi zi, atat presedintele Traian Basescu cat si consilierul premierului, Andreea Paul Vass, au afirmat ca asumarea reprezinta, pana la urma, un test pe care Emil Boc trebuie sa il treaca.

„Orice asumare are acest risc. Sper ca e un risc constitutional. Niciodata nu raman fara solutii”, a spus Basescu, potrivit Mediafax, in timp ce Vass a subliniat ca„Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii”.

Opozitia a anuntat deja ca daca Boc va veni cu Codul Muncii in Parlament in forma actuala, va depune motiune de cenzura.

„Emil Boc nu stiu in ce calitate vorbeste, inteleg ca va fi dat afara de la serviciu si lui nici macar nu i se aplica Codul Muncii. Boc este depasit de situatie”, a declarat Victor Ponta, presedintele PSD.

Intrebat daca PSD si PNL isi fac calcule cu privire la sansele de reusita ale motiunii de cenzura, Ponta a raspuns: „Nu am facut calcule. O sa depunem motiune, nu facem calcule”.

Are sanse Opozitia sa blocheze Codul Muncii in Parlament?

Opiniile sunt impartite. Unii spun ca Boc va trece fara probleme de noul test parlamentar, avand in vedere majoritatea pe care o detine actuala coalitie de guvernare, altii afirma ca Boc isi va pierde postul.

Analistul Mugur Ciuvica a declarat ca aceasta varianta ar fi primit unda verde chiar de la Cotroceni. „Traian Basescu a orchestrat o iesire onorabila din scena pentru Emil Boc. Nu il va da el afara, il va da Parlamentul. Boc se va retrage la partid, unde va avea misiunea de a pregati alegerile locale”, a declarat Ciuvica la postul Antena 3.

Emil Boc ar urma, astfel, sa ramana la sefia PDL si sa se ocupe cu revitalizarea partidului, ce a marcat un puternic declin in sondajele de opinie.

Intrebat de aceasta varianta de jurnalistii de la TVR, Boc a evitat raspunsul. „Stiti cum e vorba aceea: nu intreba ce a facut partidul pentru tine, intreaba-te in primul rand ce poti face tu pentru partid”, a spus Boc.

Noul presedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat , duminica, ca Uniunea asteapta o decizie a PDL in ceea ce priveste premierul, UDMR preferand un prim-ministru politic, care are responsabilitate fata de alegatori, in locul unui tehnocrat.

Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a precizat ca PDL va clarifica rapid problema, „cu o solutie inteleapta”, mentionand ca este nevoie de o calibrare a motorului reformelor si de o proiectie clara asupra perspectivelor electorale pentru 2012.

Potrivit vicepresedintelui PDL, nu este nicio noutate faptul ca exista nevoia ca „bateriile guvernului sa fie reincarcate cu incredere”, tocmai pentru a fi accelerata punerea in practica a reformelor

Ce efecte ar avea schimbarea premierului?

Emil Boc va veni in Parlament sa isi riste mandatul dupa o perioada in care pe scena politica s-a vorbit in mod insistent de inlocuirea sa cu un premier independent.

Au fost vehiculate mai multe nume, printre care Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Lucian Croitoru, fostul premier desemnat, Calin Georgescu, director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila.

Traian Basescu s-a intalnit cu liderii PDL si cu o parte dintre posibilii nominalizati. Seful statul a spus ca are deja numele premierului insa nu il va da publicitatii decat dupa Congresul UDMR din weekend.

In fata speculatiilor, Boc s-a aratat resemnat. A spus doar ca isi va continua mandatul, atata timp cat va dura acesta, insistand, ca de obicei, pe misiunea sa de reformare a Romaniei.

Ce ar insemna schimbarea sa din functie, mai ales din punct de vedere economic ?

Opiniile analistilor sunt impartite. Intr-o analiza realizata recent de DailyBusiness.ro, Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank, avertiza asupra consecintelor unor schimbari de ordin politic.

„Abia am depasit o perioada grea, am avut o relativa stabilitate pe scena politica. Orice turbulenta politica nu poate fi perceputa decat negativ de pietele financiare, astfel ca mai bine sa nu ne jucam cu focul”, a spus Dumitru.

In schimb, Nicolae Chidesciuc, economistul sef de la ING Bank, spune ca nu vede, in acest moment, motive care sa schimbe perceptia investitorilor privind Romania. „Nu cred ca se va schimba nimic in actuala coalitie de guvernamant si nici in acordul cu FMI”, a spus acesta.

El crede ca schimbarea premierului se va resimti cel mai probabil asupra cursului de schimb. „Am putea avea niste fluctuatii, insa nu mai mult de cateva zile”, a afirmat Nicolae Chidesciuc.

Surse din piata spun ca aprecierea puternica a leului din ultimele zile are legatura cu aceasta situatie. BNR ar fi intervenit pentru aprecierea leului, pentru ca moneda sa aiba de unde sa se deprecieze, pana la un nivel controlabil, in cazul schimbarii premierului Boc.

Ce inseamna un premier independent?

Analistii afirma, pe de alta parte, ca nu cred in solutia unui premier indepedent, promovata de presedintele Basescu.

„Nu culoarea politica e relevanta, ci convingerile, ideile pe care omul respectiv le are. Ce se intampla daca acel independent are idei gresite?”, se intreaba analistul economic Bogdan Glavan.

„Intr-un fel avem noroc ca avem acest acord cu FMI, asa controversat cum e el, cu mai multe rele decat bune. Suntem cel mai mare datornic al Fondului si sa nu va asteptati ca ei sa accepte ca Bucurestiul (noul premier – n.r.) sa vina cu idei care sa nu le convina, sa nu respecte planurile care le au cu Romania. Asa ca, independent sau nu, viitorul premier va pune in practica politica FMI, pentru ca Fondul conduce”, a mai spus Glavan.

Acesta remarca si faptul ca pana acum, Romania a fost „elevul silitor” care a respectat intocmai deciziile luate de „profesorii” de la FMI, astfel ca nu vom avea prea multe „emotii”.

Urmărește Daily Business pe Google News