- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Capcane\” pentru investitorii straini: fiscalitate instabila, infrastructura proasta

18 Jun, 00:02 • razvan.codorean
Investitiile straine in Romania sunt franate de impredictibilitatea fiscala, situatia deplorabila a infrastructurii si fluctuatiile masive de pe piata fortei de munca, declara oamenii de afaceri si analistii.
\Capcane\ pentru investitorii straini: fiscalitate instabila, infrastructura proasta

Desi investitiile straine Romania s-au dublat in primele 4 luni ale anului, la 3,2 miliarde euro, mediul de afaceri romanesc risca sa isi piarda atractivitatea.

Voestalpine si Mercedes. Doua dintre investitiile majore pe care Romania ar putea sa le piarda in fata tarilor din jurul nostru.

Austriecii de la Voestalpine vor sa construiasca un combinat siderurgic de peste 5 miliarde de euro, iar nemtii de la Mercedes intentioneaza sa dezvolte, din 2010, noile generatii de automobile clasa A si B, intr-o unitate de productie de tip greenfield in Estul Europei. Ambele investitii sunt disputate de Romania, Ungaria si Polonia, dar si de alte tari din regiune. Investitorii ezita insa sa ia o decizie, incercand sa caute cea mai buna solutie, respectiv cel mai atractiv mediu investitional.

Cea mai mare piedica pe care romanii o intind investitorilor straini este instabilitatea fiscala, potrivit unei declaratii pe care Brian Davies, presedintele Camerei de Comert Romano-Britanice, a facut-o marti.

„Investitorul britanic are nevoie de predictibilitate, iar taxele neasteptate din Romania nu stimuleaza increderea investitorilor”, a precizat Brian Davies.

Cea mai importanta masura pe care Romania ar trebui sa o ia, din punct de vedere al cresterii atractivitatii mediului investitional este legata de simplificarea si aplicarea uniforma a taxelor, crede lord Lamont of Lerwick, presedintele de onoare al Camerei de Comert Romano-Britanice si fost ministru de Finante al Marii Britanii.

„Astfel de masuri ar putea spori increderea investitorilor pentru a-si plasa banii in Romania, a spus lordul Lamont of Lerwick.

Ernst&Young: Infrastructura trebuie imbunatatita

Desi considera Romania o tara atractiva pentru investitori, analistii agentiei de consultanta Ernst&Young trag un semnal de alarma. Acestia avertizeaza, in concluziile unui studiu privind atractivitatea investitionala a Europei de Sud-Est, ca Romania are cateva puncte slabe ce ar putea periclita pe viitor pozitia sa de lider in regiune.

Printre domeniile care trebuie imbunatatite se numara infrastructura de telecomunicatii, cea de transport si logistica, precum si climatul social, concluzioneaza studiul citat, la care au raspuns 216 directori executivi din companii europene.

Raportul E&Y, dat publicitatii recent, arata ca Romania este lider din punct de vedere al imaginii percepute de investitorii straini sustinuta de realitate.

Romania a ocupat primul loc la mai mult de jumatate din criteriile evaluate, respectiv costul fortei de munca, apreciat pozitiv de 26% dintre respondenti.

Un alt atu al Romaniei il reprezinta pregatirea personalului, din punctul de vedere al directorilor chestionati, 19% dintre respondentii studiului acordand o nota buna la acest capitol.

52% dintre participantii la studiul E&Y considera ca Romania este o destinatie atractiva pentru investitii, in comparatie cu 50% care au mentionat Turcia, sau 40%, care au votat pentru Bulgaria. Pe ultimul loc al clasamentului se afla Cipru.

„Cresterea costurilor si scaderea disponibilitatii resursei umane calificate poate periclita atractivitatea Romaniei in urmatorii trei ani”, a declarat Camelia Horlaci, country manager partner al Ernst&Young.

AOAR: Impozitarea business-ului fluctueaza de la an la an

La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a spus ca problemele sesizate de investitorii straini nu reprezinta o noutate, nocivitatea lor fiind insa in crestere.

„Impozitarea business-ului in Romania fluctueaza de la an la an. Practic, degeaba incerci sa iti faci un plan de dezvoltare pe termen lung, ca te trezesti cu alte noi taxe si impozite. Sunt probleme clasice pentru mediul investitional romanesc”, a declarat Pogonaru, pentru DailyBusiness.

„Lipsa unei strategii coerente si a unor masuri concrete care sa vizeze dezvoltarea infrastructurii si limitarea fluctuatiei fortei de munca sunt, de asemenea, probleme pe care AOAR le-a sesizat in repetate randuri. Totul tine insa de vointa politica, de modul in care Guvernul, autoritatile, fie ele centrale sau locale, sunt capabile sa creeze un mediu de afaceri atractiv”, a adaugat presedintele Asociatiei.

Patronat: Forta de munca ieftina nu prea mai este ieftina

Investitorii straini vin in Romania in principal pentru forta de munca, una dintre cele mai ieftine din Uniunea Europeana, spun oamenii de afaceri. Costurile de munca au crescut insa in ultimii 2 ani, iar prognozele arata ca trendul se va mentine. In aceste conditii, pe termen lung, acest avantaj al Romaniei s-ar putea sa nu mai fie atat de relevant in calculul unei decizii de business.

„Salariile romanilor vor creste, pentru a ajunge macar la nivelul salariului minim din UE”, a declarat anterior pentru DailyBusiness Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

„Semnalul a fost dat deja, in aceasta primavara. Grevele de la ArcelorMittal Galati si de la Dacia au aratat ca firmele trebuie sa ia in calcul tot mai serios cresterea costurilor cu forta de munca. Daca punem la socoteala explozia preturilor terenurilor, care a indepartat deja multi investitori straini in segmentul imobiliar si lipsa fortei de munca, avem in fata un peisaj investitional mai putin atractiv decat pare la prima vedere”, a completat Polizu.

O opinie similara a lansat, recent, si Sebastian Vladescu, fostul ministru de Finante, cu referire la o alta problema-cheie in ochii investitorilor.

„Productivitatea muncii in Romania nu este deloc un atu pentru a atrage investitori straini. La noi se munceste mai prost de cateva ori decat in alte tari, inclusiv din jur”, a afirmat Vladescu.

„Asa ca, nivelul salarial de la noi era unul dintre avantaje. Daca vom reusi sa anulam si acest avantaj, vom avea deja o concurenta ridicata in regiune care, in actualele conditii macro-economice ale Romaniei, ar putea schimba semnificativ perceptia investitorilor cu privire la oportunitatile oferite de tara noastra”, a mai spus fostul ministru de Finante.

ARIS: Francezii de la Renault, in topul investitorilor

In topul investitorilor realizat recent de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), compania franceza Renault conduce cu o suma de 676 milioane euro, urmata de Egger din Austria, cu 210 milioane euro, Clasonic Kansei (Japonia) si Saint Gobain din Franta, cu investitii in jur de 120 milioane euro fiecare.

Pe locurile urmatoare se claseaza americanii de la Delphy Diesel, cu 100 milioane de euro si finlandezii de la Nokia, care au investit la Jucu, in Cluj, 60 milioane de euro intr-o fabrica de telefoane mobile.

Daca anul trecut, investitiile straine directe in Romania au fost de 7,069 miliarde euro, in primele 4 luni din 2008, totalul investitiilor straine a fost de 3,2 miliarde de euro.

Anul 2008 ar putea aduce, de altfel, o crestere a investitiilor straine comparativ cu 2007 pana la 8-10 miliarde de euro, estimeaza specialistii. Intrarea Ford in Romania, posibilele investitii ale austriecilor de la Voestalpine si interesul Mercedes pentru realizarea unui proiect greenfield la Timisoara ar putea determina o crestere a nivelului investitiilor straine in Romania.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Surpriză financiară de Crăciun. 375 de lei pe lângă pensie! Decizia care schimbă regulile în România doar în decembrie
Surpriză financiară de Crăciun. 375 de lei pe lângă pensie! Decizia care schimbă regulile în România ...
Ciocolata cu jumări. Inovația culinară a unui român care promite să cucerească piața dulciurilor
Ciocolata cu jumări. Inovația culinară a unui român care promite să cucerească piața dulciurilor
Răsturnări spectaculoase de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize de proporții între candidați
Răsturnări spectaculoase de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize de ...
Familia lui Gabriel Cotabiță anunță locul în care va fi depus trupul artistului!
Familia lui Gabriel Cotabiță anunță locul în care va fi depus trupul artistului!
Scandal la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Scandal la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
România, lider în energia verde. Cel mai mare parc fotovoltaic este pregătit să își deschidă porțile
România, lider în energia verde. Cel mai mare parc fotovoltaic este pregătit să își deschidă porțile
UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Peste 8 milioane de cetățeni au votat. Românii se mobilizează
UPDATE Alegeri prezidențiale 2024. Peste 8 milioane de cetățeni au votat. Românii se mobilizează
Ce alimente conțin nicotină și cât de periculoase sunt pentru organism. Substanța se găsește în 6 produse
Ce alimente conțin nicotină și cât de periculoase sunt pentru organism. Substanța se găsește în ...
Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ce e decontat doar pentru anumite grupe de vârstă
Alarmant! Meningita meningococică poate ucide un om în doar 48 de ore. Cât costă vaccinul și de ...
Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în locuință pe timp de iarnă
Temperatura ideală în casă. Câte grade trebuie să ai în locuință pe timp de iarnă
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...