- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum face rost guvernul de bani ieftini? Uita sa isi plateasca datoriile la firme

18 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul a gasit metoda ideala de a face rost de bani fara efort si aproape gratis. Uita sa isi plateasca datoriile catre firme, spun specialistii in fiscalitate, pentru DailyBusiness.ro. In paralel, tot statul extinde la maxim controalele fiscale.
Cum face rost guvernul de bani ieftini? Uita sa isi plateasca datoriile la firme

Jumatate dintre cererile de rambursare de TVA depuse anul trecut au fost onorate cu intarziere sau deloc, afirma consultantii fiscali. Odata cu inchiderea robinetului de bani de la FMI, situatia s-a inrautatit si mai mult si s-a ajuns astfel ca, la nivelul lunii noiembrie 2009, din aproape 100.000 de deconturi inregistrate la ANAF, 25% dintre acestea sa aiba intarzieri mai mari de 6 luni. Si asta in conditiile in care termenul legal de rambursare a TVA este de 45 de zile.

Daniel Anghel, seful departamentului Impozite si Taxe Indirecte la PricewaterhouseCoopers, spune ca intarzierile in rambursarea TVA au ajuns sa varieze intre 6 luni si 1 an.
[quote=Daniel Anghel, partener PricewaterhouseCoopers]Rambursarea TVA-ului a ajuns sa reprezinte un cosmar birocratic pentru companii[/quote]
Expertul fiscal spune ca, in ultimele luni, situatia s-a inrautatit si mai mult. Controalele fiscale, prevazute de lege, au ajuns sa dureze peste jumatate de an timp in care, bineinteles, statul nu mai plateste niciun ban.

Expertul Gabriel Biris, de la compania de consultanta fiscala Biris Goran, afirma ca exista zeci daca nu sute de firme care au blocate milioane de euro in conturile statului. El da drept exemplu situatia unui dezvoltator imobiliar care a ajuns in blocaj financiar din cauza ca asteapta de peste 6 luni sa isi primeasca TVA-ul de la stat.

”Firma are o linie de finantare pentru dezvoltare si o alta de finantare pentru TVA. Banca a refuzat sa i-o prelungeasca sau sa i-o extinda si dezvoltatorul a ajuns in blocaj, tocmai pentru ca nu a mai putut sa isi plateasca constructorii deoarece statul nu-i rambursase TVA-ul”, a precizat expertul, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal]Prin astfel de metode, statul reuseste cu brio sa ingroape si mai adanc economia romaneasca[/quote]
Potrivit consultantului Daniel Anghel, de la PwC, pentru ca statul are mare nevoie de bani, iar TVA-ul reprezinta o sursa importanta de fonduri, inspectorii fiscali au ajuns sa caute nod in papura firmelor. ”Inspectiile de fond sunt realizate mai nou dupa principiul -ce ati facut in ultimii cinci ani?. Se verifica inclusiv indeplinirea conditiilor de autorizare”, afirma expertul care spune ca TVA-ul ar trebui rebotezat din taxa pe valoarea adaugata in taxa pe valoare…amanata.

Expertii spun ca situatia se datoreaza legislatiei interpretabile, care lasa loc statului sa judece asa cum doreste dreptul de deducere, regimul juridic al impozitarii operatiunilor din antrepozitele fiscale, evitarea dublei impuneri etc.

Potrivit ANAF, la finalul anului trecut, din 8.455 de deconturi de TVA, in valoare de 3,73 de miliarde de lei, 3167, in valoare de 1,91 miliarde de lei erau intarziate. La finalul lunii ianuarie 2010, din 2.428 de cereri de deconturi intarziate, in valoare de 1,58 de miliarde de lei, peste 600 aveau deja 30 pana 60 de zile si peste 450 aveau intarzieri intre 3 si 6 luni. Peste 160 de deconturi asteptau deja de peste 9 luni sa isi primeasca banii de la stat.

Specialistii de la ANAF spun ca, in cele mai multe cazuri, rambursarea TVA-ului a fost intarziata pentru ca firmele nu au depus la timp actele cerute in timpul inspectiilor fiscale.

”Legea si regulamentele sunt foarte clare, insa exista inca probleme cu unii agenti economici care nu se informeaza atent si, de aceea, desfasurarea si finalizarea controalelor fiscale este intarziata. Pentru cei care prezinta toate documentele la timp, deciziile vin in timpul cel mai scurt, iar rambursarea este efectuata”, a declarat Dragos Doros, director Directia Legislatie Impozite Directe in Ministerul Finantelor.

Plata anticipata a impozitului pe profit, un nou mod de a scoate bani de la firme

Potrivit expertilor, dincolo de ”cosmarul rambursarilor de TVA”, statul a inventat in 2010 si o alta metoda la fel de eficace pentru a scoate mai multi bani de la firme. Introducerea de la 1 ianuarie 2010 a platii anticipate a impozitului pe profit inseamna practic ca firmele vor credita statul fara nicio dobanda.

Nicolae Done, partener KPMG, a declarat ca se asteapta ca statul sa foloseasca aceeasi metoda – controlul fiscal – pentru a intarzia la maxim reglarile pe impozitul pe profit. ”Exista societati care au de recuperat zeci de milioane de euro de la statul roman”, spune Done.
[quote=Nicolae Done, partener KPMG]Controlul fiscal dureaza in functie de ceea ce urmareste statul, sa dea banii sau nu[/quote]
Consultantul Gabriel Biris spune ca introducerea anticipata a platii impozitului pe profit este complet inutila in vreme de criza. ”Daca introduceau aceasta decizie in 2007, puteam vedea efecte, pentru ca in 2008 majoritatea firmelor a inregistrat profituri in crestere. Bine ca nu l-au introdus anul trecut, ca era un dezastru”, a declarat consultantul.

Dragos Doros, directorul Directiei Generala de Legislatie, Impozite Directe din Ministerul Finantelor Publice, spune ca platile anticipate pe impozitul pe profit au fost formulate ca principiu inca din 2007. In opinia sa, decizia va contribui la cresterea predictibilitatii veniturilor bugetare.

”O astfel de masura nu o iei intr-un an de criza, indiferent ce motiv ai avea”, spune Gabriel Biris.
El spune ca statul ar mai putea pregati si alte surprize de acest gen, in materie de impozitare, in conditiile in care viziunea fiscala a guvernului Boc este una extrem de ingusta.

”In loc sa largeasca baza de impozitare, sa ofere posibilitatea celor care lucreaza la negru sa iasa la lumina, sa rezolve problema blocajului financiar, sa isi plateasca la timp datoriile la firme, guvernul vine cu masuri generale, penalizatoare, la nivelul intregii economii”, a explicat Biris.

In opinia sa, faptul ca ANAF s-a angrenat intr-o cursa inconstienta si ineficienta in a aduna mai multi bani la buget va genera victime in economie, multe dintre firme riscand sa ajunga in faliment.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Nu exista in prezent control fiscal fara amenda. Fiscul a primit ordin sa adune bani, iar cel mai simplu e sa dea amenzi[/quote]

Solutiile, in opinia expertilor, vizeaza relaxarea fiscala. Dan Manolescu, vicepresedintele Camerei Consultantilor Fiscali, afirma recent ca una dintre solutiile inteligente pe care statul le-ar putea pune in aplicare pentru a aduce mai multi bani la buget ar fi reducerea cu 5% a impozitului pe dividende. ”O astfel de masura ar stimula firmele sa isi distribuie dividende nedistribuite de ani de zile. Ca au bani, ca n-au bani, vor plati impozitul pe dividende. Acum, daca nu le distribuie, nu datoreaza impozit”, spune expertul.

Potrivit omului de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, rambursarea la timp a TVA-ului si reducerea fiscalitatii ar fi trebuit sa fie principalele metode prin care statul sa ajute mediul de afaceri in aceasta perioada de criza.

”Din pacate, statul a actionat cu ochii inchisi si ma tem ca o va face la fel si de acum incolo. In loc sa relaxeze fiscalitatea, masura ce ar putea creste baza de impozitare prin scoaterea la lumina a unei parti din economia subterana, a declansat o campanie fara precedent de controale si executari silite pe principiul – niciun control fara amenda!”, a spus Parvan.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci