- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum vad expertii Romania in 2010: Ca o masina care ruleaza cu frana de mana trasa

02 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Anul 2010 nu va fi la fel de rau ca 2009, insa nici sa nu ne asteptam sa revenim la confortul economic din anul trecut, afirma expertii straini. Din cauza supraindatorarii si "dezmatului" financiar din sectorul bugetar, Romania va trebui sa stranga puternic cureaua, iar cresterea economica va fi sub cea a tarilor din jur.
Cum vad expertii Romania in 2010: Ca o masina care ruleaza cu frana de mana trasa

Daca ar fi sa comparam economia romaneasca cu o masina, am putea spune ca se incadreaza fix la categoria Logan. Nu rivalizeaza cu limuzinele de lux germane sau franceze, nu este nici in postura Volgai sau Ladei care circula in Bulgaria, Albania si fostele tari iugoslave. E o masina cu un motor de import (creditul extern), cu un spatiu interior foarte mare si primitor (potentialul mare de investitie) si cu un portbagaj peste medie (un numar foarte mare de consumatori).

O masina care isi facea pana acum treaba (crestere economica sustinuta), era ceruta la export mai ales pentru utilitatea ei (aduce profit fara prea mari costuri) si rula fara sa aiba nevoie de Asistenta Rutiera (FMI in cazul nostru).

Odata cu aparitia crizei, ramasa fara benzina (banii strainilor), masina a inceput sa „gafaie”, sa dea rateuri, iar in cele din urma a avut nevoie de ajutorul de urgenta (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) pentru a reusi sa ajunga macar in primul refugiu, ca sa nu incurce circulatia.

La finele lui 2009, Romania, lipsita de un mecanic priceput (guvern), asteapta ca circulatia pe „autostrada profitului” sa se anime si astfel sa apara cineva care sa o remorcheze spre primul service.

Potrivit expertilor straini, mult asteptatul moment al revenirii pe „autostrada” cresterii va avea loc cel mai probabil in 2011, dupa ce in 2010, Romania va rula mai mult cu frana de mana trasa. Si asta pentru ca, de cand a iesit pe strada, romanii au impodobit-o cu zeci de briz-briz-uri (consum), cumparate pe credit, pentru care nota de plata va veni in 2010.

O comparatie plastica care sugereaza in mod concret perceptia analistilor straini despre Romania.

La ce ne asteptam in 2010?

Potrivit expertilor de la Bank of America Securities si Merrill Lynch, 2010 va fi un an crucial pentru Romania. Constrans de acordul de finantare cu FMI, Guvernul va trebui sa taie si spanzure in tentativa de a reduce deficitul bugetar de la 7,8% in 2009, pana la 6,4%, pentru a ajunge la 4,9% in 2011.

Altfel nu isi va primi transele din imprumutul extern, iar cum bancile si asa isi pun problema daca mai merita sa investeasca in Romania, alta sursa de finantare va fi dificil de gasit. De la disponibilizari la reduceri masive de cheltuieli, inclusiv la capitolul investitii, guvernul va trebui sa foloseasca din plin creionul rosu.

Expertii de la Bank of America Securities si Merrill Lynch estimeaza ca, pe acest fond, avand in vedere influenta sectorului de stat in economie, Romania va inregistra un avans economic mult mai mic decat al celorlalte tari emergente. De la minus 6,9% in 2009, la plus 1,1% in 2010 si 3% in 2011.

Nici expertii de la Erste nu vad mai bine Romania. Potrivit unui nou raport dat publicitatii luni, acestia estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge la 7,9% in acest an, iar anul viitor la 6,8%. Cu mult deci, peste limita de 5,5% negociata cu Fondul Monetar International. Nici in 2011, Romania nu va atinge nivelul impus de Uniunea Europeana si va avea un deficit mai mare cu aproape 3% fata de cel impus pentru adoptarea euro.

Expertii Erste cred ca un semnal important va fi dat de rezultatul alegerilor. Daca se va forma un guvern stabil, cu un program economic clar, Romania ar putea avea sanse sa iasa din criza in trimestrul al II-lea. „Daca guvernul va urma politicile adecvate, leul ar putea ajunge la 4,3 lei si chiar s-ar putea aprecia in T2”, spun expertii Erste.

„Ceea ce spun analistii straini se poate traduce prin – Aveti potential, insa mai intai rezolvati-va problemele interne”, spune analistul Cristian Dinulescu. „Daca ar fi fost luate din timp masurile anti-criza, de la restructurarea aparatului de stat, la corectiile pe sectorul fiscal, aveam sanse sa iesim mult mai bine din aceasta criza. Asa, ne vom reveni cu greu, cu un leu tinut in pioneze de BNR, cu un numar in crestere de someri si cu speranta ca investitorii straini vor investi cu bataie lunga, pe viitor”, spune expertul.

Potrivit expertilor, pentru a reveni pe crestere, Romania are in primul rand nevoie de un cadrul fiscal predictibil si atractiv. „Suntem in competitie directa cu toate tarile emergente. Daca vom face greseala de a modifica taxele, sa nu ne asteptam la prea multi investitori in viitor”, spune analistul Ilie Serbanescu, in timp ce consultantul economic Bogdan Baltazar crede ca Romania are in primul rand nevoie de stabilitate.

„Pentru a reveni pe crestere, ne trebuie un guvern stabil, un buget si un cadru fiscal care sa asigure companiilor siguranta ca pot face afaceri in Romania fara surprize”, a spus consultantul.

Romania, un fel de „branza buna in burduf de caine”

Expertii de la Merrill Lynch anuntau nu demult ca Romania si Turcia vor fi cele mai atractive tari din regiune pentru investitori in perioada 2010-2019. Analistii banci americane precizau atunci ca cele doua state vor inregistra cresteri economice peste medie in Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.

Argumentele specialistilor americani tineau in primul rand de „terenul fertil” pentru investitii, de la lucrarile de infrastructura la potentialul de consum, dovedit deja, piata romaneasca fiind a 8-a ca marime din UE. Cum insa autoritatile de la Bucuresti au ratat cu succes masurile anti-criza, perceptia s-a schimbat la 180 de grade.

S-a ajuns in situatia in care Romania este privita drept exemplu negativ, dovada faptul ca inregistram cel mai scazut nivel al increderii in economie din Uniunea Europeana. Nici macar managerii romani nu par foarte convinsi ca viitorul va fi ceva mai bun, dovada fiind ca, potrivit anchetei de conjunctura a INS, acestia se asteapta ca cel putin urmatoarele 3 luni sa aduca o continuare a trendului negativ din economie, asezonat cu disponibilizari de personal si preturi in crestere.

Mai mult chiar, potrivit unei analize AFP, care citeaza mai multi experti straini, Romania s-ar afla, alaturi de tarile baltice si Ucraina, printre statele ce ar putea intra intr-o situatie similara celei din Dubai care se zbate sa nu intre in incapacitate de plata. Varianta este respinsa insa de presedintele grupului de ministri de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker si seful Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care au declarat, cu ocazia unei vizite in China, ca niciun stat european nu risca sa ajunga intr-o criza similara celei din Dubai.

Potrivit unei statistici intocmita zilele trecute de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, marile probleme ale Romaniei nu sunt in prezent cheltuielile din domeniul bugetar si criza de pe scena politica, ci mai degraba blocajul financiar si inghetarea finantarilor bancare.

„Trebuie luate masuri urgente pentru deblocarea mecanismului economic, grav afectat de blocajul financiar. Degeaba reducem cheltuielile daca nu ajutam mediul de afaceri sa isi incaseze facturile, daca nu stimulam relansarea creditarii. Fara finantare, nu avem cum sa iesim din criza”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintrele CNIPMMR.

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, spune, la randul sau, ca rezolvarea blocajului financiar trebuie sa reprezinte prioritatea zero, mai cu seama ca din Uniunea Europeana vin primele semnale pozitive.

„Zona euro a iesit din recesiune. In conditiile in care UE este principalul nostru partener de comert exterior, este absolut necesar sa stimulam acest sector”, a declarat presedintele ANEIR.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...