- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum vad Tiriac, Patriciu si Niculae iesirea Romaniei din criza

07 Mar, 17:21 • razvan.codorean
Romania va depasi criza in 2011 doar in statistici, pentru ca in realitate, nimic din ce se intampla nu indica un reviriment, afirma oamenii de afaceri. Ne asteapta inca un an dificil, din care putem iesi doar in conditiile in care ne trezim la adevarata realitate.
Cum vad Tiriac, Patriciu si Niculae iesirea Romaniei din criza

Care este adevarata realitate? „Uitati-va in propriul buzunar, in conturile firmei dvs. Arata mai bine decat acum un an? Ma indoiesc”, spune Ioan Niculae, patronul de la Interagro, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro. Omul de afaceri nu crede in datele de la Institutul National de Statistica.

„E o chestie contabila, au adunat minus cu minus si le-a dat plus (0,1% crestere economica in T4 fata de T3 2010 – n.r.). Economia, din pacate o spun, merge din ce in ce mai greu, pentru ca, pe langa problemele care le aveam deja, a aparut si impactul scumpirii petrolului. Daca o tinem tot asa, ne vom adanci in criza, nici pe departe sa iesim din ea „, afirma miliardarul.

Niculae nu crede ca avem sanse sa iesim anul acesta din criza. Poate la anul, insa nimic nu este sigur.

Daca se mai scumpesc mult materiile prime, ne putem lua adio de la orice sperante. Deja, daca va uitati pe statisticile de afara, veti vedea ca economia mondiala a inceput din nou sa gafaie. Daca pana acum au sustinut-o prin banii contribuabililor, acum e aproape imposibil sa mai faca ceva. Bani nu mai sunt, speculantii isi fac de cap „, afirma omul de afaceri.
[quote=Ioan Niculae]Iesirea din criza in aprilie e o iluzie. Nimic din ce se intampla acum nu indica un reviriment[/quote]
Nici Dinu Patriciu nu crede in previziunile optimiste ale Guvernului Boc. „Aceasta crestere economica de care se vorbeste nu are din ce sa se nasca„, afirma omul de afaceri, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro

„Eu cand aud de cresteri de 1% sau de scaderi de 1% (1,5% – prognoza FMI de crestere economica pentru Romania in 2011), nu ma impresioneaza de niciun fel. Atata timp cat nu se iau masuri de stimulare a cresterii economice si asta inseamna mult mai multa atentie catre microeconomie, nu avem nicio sansa „, a declarat milardarul.

In weekend, la Pro TV, Ion Tiriac afirma, la randul sau, ca nu crede in prognozele optimiste ale premierului Boc.

„2011 o sa fie pe undeva la fel ca 2010, dar in 2012 incepem sa plutim. Singura veste buna este ca noi avem atat spatiu de recuperat, incat in momentul in care Europa isi revine oarecum, tarile emergente cum suntem noi, dar in special noi, o sa avem mult mai mult de mancat din bucata de cascaval decat ceilalti”, a spus omul de afaceri, la Pro TV.

Premierul Boc a declarat, sambata, la conferinta PDL, ca Romania va iesi din criza la finele lunii martie, dupa doua trimeste consecutive de crestere economica. Potrivit prim-ministrului, economia va creste in 2011 cu 1-2%, iar in 2012 cu 4-4,5%.

Ion Tiriac a afirmat ca prognozele facute acum pentru o perioada mai mare de trei luni sunt „o aventura foarte riscanta„.

Cum ar trebui sa arate „Planul Marshall” pentru Romania

Ion Tiriac a vorbit la Pro TV despre necesitatea unui Plan Marshall pentru Romania. In opinia omului de afaceri, politicienii ar trebui sa se adune si sa puna pe hartie un program de relansare economica.

„Domnul Basescu ar trebui sa-i inchida pe aia toti intr-o camera, sa-i tina acolo o saptamana cu paine si apa, si pe urma cand ar iesi afara, domnul PSD ar avea o cicatrice, domnul liberal doi dinti mai putin, domnul PDL ar iesi fara o mana, dar ar iesi afara cu un plan Marshall (proiect de reconstructie pentru Europa de Vest conceput de SUA dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial – n.r.)”, a declarat Tiriac.

Ioan Niculae, patronul de la Interagro, spune ca nu crede in ideea unui plan Marshall construi de politiceni. „N-au facut 20 de ani nimic, nu o sa faca nimic nici de acum incolo „, afirma Niculae.

In opinia lui, solutia pentru Romania este managementul strain. „Angajam specialisti carora le cerem sa identifice atuurile Romaniei. Va spun unul dintre ele – agricultura. Este marea miza pentru noi, in plina perioada de criza alimentara. Daca Guvernul ar investi in sustinerea acestui sector, am iesi din criza in 2-3 ani, fara probleme”, declara miliardarul.

„Sa nu ne facem iluzii. Exporturile de la Dacia nu vor tine la nesfarsit. Cate Dacii sa inghita si occidentalii?. Sa facem o analiza SWOT si sa vedem clar pe ce putem merge”, spune Ioan Niculae.

Ion Tiriac a afirmat, duminica, la Pro TV, ca e nevoie sa deschidem ochii spre Orient si sa incercam sa atragem capital de acolo.

„Slava Domnului ca ne-am terminat sloganul ca ne vindem tara. Acum nu ne-o mai vindem, tara ramane aici. Uite ca chinezii au cumparat jumatate din SUA si toata Africa, si nimic nu s-a mutat de la New York. Tot la New York e toata treaba”, a spus omul de afaceri.
[quote=Ion Tiriac]Am uitat oare pietele din Est? A disparut China? A disparut Rusia? Au disparut toate celelalte republici cu care am avut istoric relatii?[/quote]
Dinu Patriciu a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca in opinia lui, principalele prioritati sunt infrastructura si fiscalitatea.

„Nimeni nu iti vine sa investeasca in Romania daca n-are infrastructura. In 2010 am construit 10 km de autostrada. La fel, atata timp cat o sa fortezi mediul de afaceri cu taxe peste taxe, nu o sa faci nimic. Trebuie redusa TVA-ul inapoi la 19% si cota unica de la 16 la 10% „, a afirmat omul de afaceri.

Niculae spune, la randul sau, ca fiscalitatea este esentiala, daca vorbim de un Plan Marshall pentru Romania.

„Sa o treaca pe prima pagina. Taxe reduse, facilitati fiscale. Intr-o lume in care toti se chinuie sa atraga investitori, noi le dam in cap. Modificam Codul Fiscal in fiecare luna„, a declarat Niculae. „Efectele politicii fiscale a cabinetului Boc? „S-a dublat economia subterana, a mai afirmat omul de afaceri. Ion Tiriac insista, in interviul de la Pro TV, si pe reducerea birocratiei.

Potrivit lui Dinu Patriciu, economia n-are cum sa reporneasca fara creditul bancar. Pentru ca bancile straine sa fie determinate sa reia creditarea, este nevoie ca statul sa se implice si sa aplice o reforma structurala.

Trebuie creat un sistem bancar etajat, in care sa ai de la banci locale, pana la banci regionale la banci medii si mari. La noi, Banca Nationala tine cu dintii de sistem. Capital exista. Problema este legislatia, nu lipsa capitalului. Banii se gasesc, nu banii sunt problema”, afirma Patriciu.

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul de la Interagro, spune, pe de alta parte, ca nu fondurile europene sunt solutia pentru Romania.

„Uitati-va la greci, care s-au indatorat peste masura dupa ce au cheltuit zeci de miliarde pe stadioane, cladiri administrative, sali de sport si alte investitii care se vor amortiza in zeci de ani, sau poate niciodata. La fel ca si noi, au cofinantat proiecte europene. Noi, daca vrem sa ne folosim de bani europeni, ar fi bine sa finantam numai activitati de productie si educatie „, a mai declarat omul de afaceri.

Urmărește Daily Business pe Google News