- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Efectele caniculei: Electrica va renegocia contractele cu firmele din Bucuresti

25 Jul, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Electrica intentioneaza sa renegocieze contractele cu agentii economici din Bucuresti, pentru a reface "harta consumului", urmare a depasirii cotelor de energie alocate din cauza caniculei, a declarat, pentru DailyBusiness, Serban Tudor, directorul tehnic si de dezvoltare al Electrica SA.
Efectele caniculei: Electrica va renegocia contractele cu firmele din Bucuresti

Consumul de energie in Capitala a depasit, in ultimele doua zile, maximul istoric, de 959 Mwh, dublu fata de o zi normala. In aceste conditii, Electrica s-a confruntat, numai marti, cu peste 200 de avarii, mii de consumatori ramanand fara curent electric timp de mai multe ore.

„Situatia se datoreaza caniculei. Peste 90 % dintre consumatorii casnici si mai mult de 75% dintre societatile comerciale cu care avem contract, si-au depasit cotele incluse in contract. In aceste conditii, consumul a inregistrat cote record, fapt ce a dus la aceste probleme”, a explicat Tudor Serban.

Cele mai mari probleme au fost semnalate in zona centrala a orasului, acolo unde consumul a depasit de cateva zeci de ori capacitatea retelelor.

„In special in zonele rezidentiale si cele de birouri din centrul orasului, consumul a fost unul fara precedent, de cateva zeci de ori mai mare decat capacitatea initiala a retelelor. Probleme au fost si in Pipera si in zona de birouri din nordul capitalei, acolo unde dezvoltarea cladirilor de birouri nu a urmat o strategie coerenta de consum”, a mai spus directorul tehnic al Electrica.

Aerul conditionat, „teroristul retelei”

Mai mult de 80% din cresterea istorica de consum de energie electrica in capitala se datoreaza sistemelor de aer conditionat, spun specialistii.

„Sunt companii care ne-au cerut 8 Mwh si au ajuns sa consume de 5 ori mai mult. Si asta pentru ca, dincolo de estimarile initiale privind consumul, si-au instalat sute de aparate de aer conditionat care au crescut consumul „, a declarat reprezentantul Electrica.

„Sunt multi consumatori economici, in genul prestatorilor de servicii, care au incheiat contracte prin care au cerut companiei Electrica sa le furnizeze o anumita cantitate de energie. Intre timp insa, in special urmare a temperaturilor fara precedent din acest an, au investit sume importante in achizitia de aparate de aer conditionat si alte tipuri de sisteme de ventilatie care au determinat o depasire a consumului alocat inital „, a explicat, pentru DailyBusiness, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National.

„In aceste conditii, Electrica s-a trezit cu un consum extrem de mare in unele zone din Capitala si astfel, s-au creat pusee de tensiune in transformatoare, fapt ce a generat probleme in furnizare”, a mai spus Lohan.

In Bucuresti si zonele limitrofe, Electrica Muntenia Sud gestioneaza contracte pentru aproximativ 1 milion de consumatori casnici si agenti economici.

Contractele de furnizare vor fi renegociate

Retelele de furnizare a energiei electrice din capitala sunt prevazute sa functioneze in regim normal pana la 1.000 de MWh. Peste aceasta valoare, reteaua s-ar putea bloca, iar Electrica va trebui sa ia masuri extreme, mergand pana la decuplarea unor consumatori sau redistribuirea consumului, in asa fel incat sa permita functionarea retelei, spun specialistii.

„Retelele electrice sunt si asa extrem de solicitate de temperaturile de peste 70 de grade Celsius din punctele de transformare. Avem cabluri prajite, retele distruse, iar investiile in reparatii sunt extrem de costisitoare”, a precizat directorul tehnic al Electrica.

In acest conditii, Electrica isi propune sa refaca harta consumului in Capitala, prin renegocierea contractelor de distributie in special cu agentii economici.

„Vom declansa controale pentru a vedea consumul real al fiecarui consumator relevant din piata. Vom stabili noi cote de distributie si vom renegocia contractele, in asa fel incat sa stim clar ce capacitate de consum este in Capitala, la nivelul maxim, asa cum ne confruntam acum”, a explicat Tudor Serban.

„Sistemul trebuie sa respire”, explica Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National. „Electrica vrea sa afle concret cum sa isi gestioneze consumurile, in asa fel incat acolo unde este nevoie, sa poata acoperi rapid, fara a taia din cotele altor zone”, a spus Lohan.

Odata refacuta harta consumului, Electrica va stii mai bine unde sa isi indrepte investitiile in dezvoltarea retelei, astfel incat sistemul sa functioneze eficient si fara sincope, a mai spus managerul tehnic al Electrica.

In provincie, consum in limite normale

Bucurestiul este singurul oras din tara unde energeticienii se confrunta cu astfel de probleme majore din cauza consumului de curent electric, a declarat Octavian Lohan. In restul tarii, reteaua rezista consumului, in conditiile in care numarul consumatorilor si volumul cererii este de cateva ori mai mic decat cel generat de Capitala.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a anuntat marti ca in tara nu exista un consum record de energie.

„Problemele sunt doar in Capitala, acolo unde avem cea mai mare concentrare urbana si economica din tara. Am discutat cu responsabilii din sistem si din cate am aflat, cantitatile de energie sunt cele optime, iar consumul, oricat de mare ar fi, nu va afecta distributia”, a declarat Vosganian.

Recordul de consum la nivelul intregii tari, de 7.800 MWh a fost inregistrat in 19 iulie 2007, si este mai mare cu 10% decat cel din perioada similara a anului 2006.

Tranzactii record pe piata energiei

In conditiile consumului masiv de curent electric, generat de canicula, piata energiei inregistreaza record dupa record in privinta tranzactiilor.

Tranzactiile cu energie electrica efectuate in aceste zile pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) au atins un nou record, depasind 15,6% din consumul net de energie prognozat in toata tara, potrivit datelor operatorului pietei de energei, OPCOM.

Volumul total tranzactionat a depasit duminica 21.066,006 MWh, iar valoarea tranzactiilor a ajuns la 3.890.407,97 lei, echivalentul a 1,2 milioane euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci