Potrivit unei analize realizata de expertii grupului financiar austriac, in a doua parte a anului, dupa o scadere economica puternica si rapida, care a depasit cu mult orice asteptari generale si a zguduit din radacini increderea intr-un viitor previzibil al agentilor economici, multi indicatori fundamentali si de sentiment indica o inversare a tendintelor economice.
„Schimbarea directiei anumitor indicatori trimite semnale clare de imbunatatire in urmatoarele sase luni. Insa aceasta situatie reprezinta o stabilizare la un nivel scazut, nu o refacere durabila. Preconizam o rata pozitiva de crestere a PIB de la trimestru la trimestru in a doua jumatate a anului in Europa de Vest si de Est”, a declarat Gudrun Egger, analist Venituri Fixe in cadrul Erste Group.
„Piata muncii reactioneaza cu o oarecare intarziere. Conform estimarilor noastre privind rata de crestere a PIB si crearea locurilor de munca, rata somajului va continua sa creasca. Nu ne asteptam sa vedem o scadere a ratei somajului inainte de sfarsitul anului 2010”, a continuat Gudrun Egger.
„Astfel, tendinta spre consum s-ar putea mentine la un nivel scazut, in pofida unor venituri reale mai mari din cauza deflatiei, prin urmare nu se asteapta impulsuri majore dinspre consumul privat.”
Referindu-se la piata obligatiunilor, analistii Erste au remarcat preferinta pentru emitenti puternici de obligatiuni pentru investitii (utilitati si telecomunicatii) in detrimentul obligatiunilor de stat.
„S-a constatat o revenire pe piata obligatiunilor corporative in euro de la inceputul anului. Motivul il reprezinta masurile fiscale si geopolitice agresive aplicate. Refacerea economica mai slaba decat cea preconizata si incertitudinea privind durata ei continua sa aduca un risc ridicat si sa permita o ajustare relativ fezabila a marjelor de profit de pe pietele de credite”, a declarat Elena Statelov, analist obligatiuni corporative.
„Cu toate acestea, nu ne asteptam ca marjele sa revina la valorile ridicate din toamna anului 2008 (caderea Lehman). La o impartire pe clase de risc, preferam emitenti puternici de obligatiuni pentru investitii care par mai atractive decat obligatiunile de stat. In ceea ce priveste sectoarele,
preferam in continuare utilitatile si telecomunicatiile, care pot fi in mod clar considerate „paradisuri sigure”, a mai spus analistul.