- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Gilda Lazar, JTI : Ca sa respecti legea in Romania, trebuie sa stai tot timpul cu ochii pe Codul Fiscal

09 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Codul Fiscal a devenit o poveste fara sfarsit, in care Guvernul si parlamentarii se intrec in a aduce modificari, iar multe dintre acestea se bat cap in cap, afirma Gilda Lazar (foto) de la JTI Romania, pentru DailyBusiness.ro. Multe firme au ajuns chiar in situatia de a angaja specialisti in urmarirea modificarilor legislative.
Gilda Lazar, JTI : Ca sa respecti legea in Romania, trebuie sa stai tot timpul cu ochii pe Codul Fiscal

Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a anuntat, marti, ca va modifica, din nou, Codul Fiscal. Va fi a 11-a din acest an. Printre modificari, cele mai importante vizeaza cresterea accizelor la carburanti si tigarete.

Gilda Lazar, directorul corporate affairs al producatorului de tigarete JTI Romania, spune ca aceste modificari erau cunoscute in mediul de afaceri, fiind parte a calendarului de aliniere a accizelor la nivelul european. Cel putin in cazul tigarilor, cresterea accizei nu va duce la scumpiri de la 1 ianuarie, pentru ca producatorii platesc inca de pe 1 iulie acciza majorata, odata cu cresterea TVA.

„Nu cresterea accizelor este marea problema. Ci modul in care aceste modificari de ordin fiscal sunt comunicate si mai ales explicate de autoritati”, afirma managerul.

Gilda Lazar spune ca ordonanta de modificare a Codului Fiscal pregatita de Guvern poate fi privita, din acest punct de vedere, drept un exemplu oarecum fericit. ” Sunt multe alte initiative care vizeaza modificarea Codului Fiscal si a celui de Pocedura care, din pacate, cu greu ajung sa fie cunoscute”, afirma directorul de JTI.
[quote=Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania]Codul Fiscal s-a modificat de atatea ori in ultimii ani incat a devenit extrem de dificil sa urmarim toate schimbarile[/quote]
Gilda Lazar da exemplu situatia din Camera Deputatilor, acolo unde sunt inregistrate, in prezent, zeci de initiative legislative ce vizeaza fiscalitatea. „Ca sa respecti legea in Romania, trebuie sa stai aproape zilnic cu ochii pe Codul Fiscal”, spune managerul de la JTI.

Numai in ultima sedinta a Comisiei de Buget,
pe ordinea de zi s-au aflat 11 initiative legislative si ordonante privind modificarea Codului Fiscal si alte 4 privind Codul de Procedura.

Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, initiativele legislative aflate marti pe agenda au vizat, printre altele, o noua lege a sponsorizarii, modificarea procedurilor de executare silita si reducerea dobanzii penalizatoare pentru creantele datorate statului de la 0,1 la 0,05% pe zi. De asemenea, au mai figurat in programul Camerei compensarea creantelor fiscale datorate statului, cresterea pragului de deduceri personale pentru cei care au venituri lunare brute de pana in 1.000 lei, introducerea sistemului taxarii inverse in agricultura (plata TVA sa fie facuta de beneficiar), precum si pentru comertul cu cereale si vanzarea tutunului si tigarilor confiscate de stat.

Gilda Lazar spune ca mediul de afaceri reuseste tot mai greu sa urmareasca modificarile de ordin fiscal operate de autoritati.
[quote=Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania]Predictibilitatea a devenit, din pacate, doar o notiune din dictionarul economic[/quote]
„Ca sa iti construiesti un plan de afaceri, trebuie sa stii ce taxe si impozite ai de platit”, spune reprezentantul JTI.

„Atata timp cat modifici regulile in timpul jocului, trebuie sa te astepti la consecinte. Din pacate, aceste modificari repetate si de multe ori incoerente ale fiscalitatii conduc la cresterea evaziunii fiscale si la scaderea gradului de atractivitate al economiei”, afirma Gilda Lazar.

Ea considera ca Guvernul a facut si pasi inainte, noile reguli privind combaterea evaziunii fiscale conducand la o scadere a pietei negre a tutunului la 25% in prezent, fata de 50-60% in anii trecuti. „Trebuie insa ca dincolo de aceste eforturi sa vedem respectat un principiu de baza – toate modificarile de ordin fiscal sa fie anuntate cu 6 luni inainte si, preferabil, sa fie aplicate din anul urmator „, a mai declarat directorul de la JTI Romania.

Potrivit datelor statistice, din 2005 si pana in prezent, Guvernul a intervenit de numai putin de 47 de ori asupra Codului Fiscal. La acestea se mai adauga alte cateva zeci de acte emise privind norme metodologice de aplicare, completari, precizari la legislatia fiscala, care sunt mai greu de contabilizat. 21 de modificari au fost realizate in ultimii 2 ani.

Urmărește Daily Business pe Google News