- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul deschide \”Cutia Pandorei\”: Majorarea TVA-ului va atrage inflatie si evaziune fiscala

07 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Posibila majorare a TVA-ului din 2010 va fi urmata de alte majorari de taxe si impozite, iar efectele se vor traduce printr-o crestere a economie subterane si o majorare in lant a preturilor in economie, estimeaza oamenii de afaceri citati de DailyBusiness.ro.
Guvernul deschide \Cutia Pandorei\: Majorarea TVA-ului va atrage inflatie si evaziune fiscala

FMI e un antrenor bun, care stie carte, dar n-a antrenat niciodata„, spune omul de afaceri Adrian Porumboiu, patronul Grupului Racova. „Daca a cerut guvernului Boc sa majoreze TVA-ul, inseamna ca nu stie care este situatia exacta din economia romaneasca”, spune omul de afaceri. „Nici nu ma asteptam sa o stie. Solutia asta a practicat-o peste tot, e din manual”.

Potrivit lui Porumboiu, care conduce un business evaluat la 1 miliard de euro in domeniul agriculturii si alimentatiei, o crestere a TVA-ului de la 19% pana spre 25% nu va aduce bani la buget, ci dimpotriva.

„Evaziunea fiscala in domeniul moraritului si panificatiei este acum de 50-60%, adica 400-500 mil.euro. Guvernul se va trezi intr-o situatie paradoxala. In loc sa incaseze mai mult, va aduna mai putini bani, pentru ca tot mai multi producatori de paine vor risca sa lucreze la negru, pentru a-si putea vinde marfa”, a declarat Porumboiu, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Adrian Porumboiu, patronul grupului Racova]Pe hartie, cresterea TVA suna bine pentru bugetul de stat. Insa, in economie, va aduce un adevarat dezastru[/quote]
La randul sau, patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, cu activitati in industria chimica si in agricultura, crede ca, daca Guvernul va lua aceasta masura, va agrava si mai mult situatia economica a Romaniei.

„In perioada de criza, cand toate tarile occidentale scad povara fiscala, tu vii si pui taxe si mai mari. E aberant”, a declarat Niculae, pentru DailyBusiness.ro.

„Efectele? Cresteri de preturi ce se vor rostogoli ca un bulgare de zapada, inflatie, restrangerea activitatii economice si, in cele din urma, incasari mai reduse la buget”, a spus omul de afaceri, al doilea miliardar al Romaniei, dupa Dinu Patriciu, in Topul Forbes.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, a anticipat posibila majorare a TVA-ului. „Majoritatea companiilor a luat deja in calcul un asemenea risc. Din pacate, ar putea fi doar prima masura dintr-un lant mai lung, se va deschide o adevarata Cutie a Pandorei„, a declarat Pogonaru, pentru DailyBusiness.ro.

Omul de afaceri estimeaza ca Guvernul va creste taxa pe valoarea adaugata cu 3 puncte procentuale, pana la 22%. Efectul principal va fi cresterea inflatiei.

„Vor majora TVA-ul pentru a avea de unde sa acopere gaurile bugetare determinate de anticipatul compromis in relatia cu sindicatele. Mi-e teama ca reformele din sistemul bugetar vor ramane doar pe hartie, iar bugetul va fi construit tot pe spatele mediului privat. Din pacate pentru Romania, compromisul acesta ne va costa scump”, a declarat omul de afaceri.

Niculae: In loc sa creasca taxele, mai bine ar lupta cu evaziunea

Oamenii de afaceri spun ca a devenit de-a dreptul frustrant sa vada ca Executivul se gandeste sa creasca taxele in loc sa ia masuri pentru reducerea evaziunii fiscale.
[quote=Ioan Niculae, presedinte Interagro]Din pacate, la Guvern nu avem manageri. Avem contabili care judeca dupa abac[/quote]
In absenta unor masuri care sa reduca nivelul evaziunii si blocajul financiar, economia se afunda in criza, spune omul de afaceri.

„Am de recuperat miliarde din TVA. Am mers la banci si am cerut finantari in contul rambursarilor, a datelor din softul inventat de MF. Din cateva zeci de dosare, unul singur a fost aprobat. E un blocaj general„, a explicat Niculae.

Sorin Minea, directorul grupului Angst, ce activeaza in industria alimentara, prezinta o solutie mai buna, spune el, decat majorarea taxelor.

„Va garantez ca daca maine guvernul scade TVA-ul la produsele alimentare, asa cum cerem de ani de zile, macar la nivelul mediu din Occident, de 8-9%, va incasa mai multi bani decat in prezent, pentru ca preturile vor scadea, producatorii legali vor putea ajunge astfel sa ii concureze pe cei „la negru”, iar consumul va creste. Deci, va aduce mai multi bani decat acum, cand peste jumatate din piata nu este fiscalizata„, a spus Minea, pentru DailyBusiness.ro.

O alta solutie ar fi, potrivit oamenilor de afaceri, exonerarea de la plata TVA daca cele doua parti sunt platitoare de TVA. „Ar ajuta mult deblocarea circulatiei banilor in economie”, a declarat patronul grupului Interagro, Ioan Niculae.

Ce calcule si-au facut contabilii de la guvern

Un simplu calcul arata, la prima vedere, ca majorarea TVA-ului cu numai un punct procentual ar creste incasarile la buget cu 1,78 miliarde de lei (410 mil euro), in conditiile in care Guvernul ar reusi sa isi indeplineasca in acest an noua tinta, de 34 miliarde de lei (8 miliarde euro). Si asta in conditiile in care, initial, in legea bugetului de stat, la capitolul incasari din TVA se spera la 44,42 miliarde lei (10 miliarde euro).

„Pe hartie, orice calcul arata bine. Insa ca sa devina realitate, ar insemna ca economia sa functioneze. Numai ca, la noi, se intampla exact pe dos. Blocajul financiar se adanceste, iar falimentele sunt la ordinea zilei. Orice calcul pe care si l-au facut, e pur teoretic„, a declarat patronul de la Interagro.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, spune ca Guvernul ar trebui sa priveasca mai mult spre alte tari care au crescut TVA-ul in vreme de criza.

In Ungaria, de exemplu, rata inflatiei a crescut ca urmare a majorarii de TVA efectuata la 1 iulie cu scopul contracararii efectelor celei mai grave recesiuni din ultimii 18 ani. A crescut de la 3,7% in iunie, la 5% in august, depasindu-ne chiar si pe noi, care inainte eram campioni europeni la inflatie (4,9% in august – n.r.)”, a declarat Florin Pogonaru. „Va dati seama cum vor creste preturile la noi?”.

De la teorie la realitate e doar un pas

Formula folosita de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, de a anunta majorarea TVA-ului, „luam in calcul„, este privita ca un semnal evident al unor masuri viitoare, spun oamenii de afaceri, mai cu seama ca si presedintele Traian Basescu acredita aceasta varianta cu numai o zi mai devreme, in cadrul Forumului Economic Roman.

[quote=Gheorghe Pogea, ministru de Finante]Cota unica, impozitul pe profit, impozitul pe venit vor fi pastrate. Vom analiza la calcularea bugetului pe anul viitor o eventuala majorare a TVA[/quote]

„Daca nivelul de deficit angajat este sustenabil cu actualul nivel de taxare, nu se va majora. Dar trebuie sa pastram deficitul de 5,9% din PIB pentru ca nu ne permitem sa lucram cu un deficit de 7-8% din PIB”, a explicat Pogea.

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru crede ca ne putem astepta la orice.
[quote=Florin Pogonaru, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri]Situatia este atat de volatila, atat pe scena politica cat si in economie, incat, in momentul de fata, nu exclud nicio varianta[/quote]
„Nu mi-am facut bugetul pe asemenea estimari (ce prevad majorarea TVA-n.r), dar o sa trebuiasca sa iau in calcul, vorba lui Pogea, aceasta varianta”, a declarat omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Altii au facut-o deja. Multe dintre companiile din Romania si-au construit mai multe variante de buget pentru 2010, luand in calcul atat posibila depreciere a leului, pana spre 5 lei (varianta anuntata ca posibila chiar de presedintele Basescu), cat si majorarea TVA-ului sau cotei unice.

Maria Grapini, presedinta grupului Pasmatex, unul dintre cei mai mari producatori de textile si confectii din Romania, anunta, spre exemplu, zilele trecute, ca si-a construit doua bugete pentru anul viitor.

Unul optimist, in care euro ar gravita in jurul valorii de 4,2 lei, iar taxele principale ar ramane la acelasi nivel, si un altul bazat pe o crestere spre 4,5 lei pentru un euro si un TVA mai mare cu 2 puncte procentuale.

„La cum evolueaza lucrurile, inclin sa cred ca al doilea scenariu va fi mai aproape de realitate”, a declarat Grapini, presedintele patronatului din industria usoara.

Urmărește Daily Business pe Google News