„Daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, vom cauta o solutie alternativa, care sa includa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la cateva companii energetice. Intre timp, pentru a aduce investitii in sector, vom merge inainte cu pregatirea vanzarii pachetelor minoritare sau strategice in companiile care ar trebui sa faca parte din cei doi campioni nationali (care mai tarziu ar putea fi convertite in actiuni in firme mixte)”, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de Mediafax.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat marti ca autoritatile iau in calcul esecul reorganizarii sistemului energetic prin crearea a doua societati nationale, din cauza blocarii proiectului in instantele de judecata, si incep sa se gandeasca la un plan de rezerva, care ar putea include reluarea privatizarii unor producatori de electricitate, precum termocentralele din Oltenia.
Stafie a adaugat ca oricare vor fi solutiile alternative pentru sistemul energetic romanesc, printre aceste nu vor mai figura planuri de reorganizare.
Guvernul a decis in 2009 ca sistemul energetic va fi reorganizat, prin comasarea principalilor producatori de electricitate si carbune in doua societati nationale. Simultan cu acest plan, Executivul a abandonat tema privatizarilor in energie, care s-a aflat pe agenda publica din 2004.
„Daca vom reusi in planul nostru de infiintare a celor doi campioni energetici nationali, vom introduce mecanismele potrivite pentru a ne asigura ca nu vor exista subventii incrucisate, in conconrdanta cu recomandarile Consiliului Concurentei”, potrivit scrisorii catre FMI.
Proiectul infiintarii Electra si Hidroenergetica a fost blocat in instantele de judecata din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care detine actiuni la cele mai multe dintre societatile care urmau sa fie incluse in acest plan de reorganizare, de sindicate si firme private, care contestau oportunitatea propunerii.
Electra ar urma sa incorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In cealalta companie energetica nationala, Hidroenergetica, urmau sa fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti, o parte a Companiei Nationale a Huilei si restul activelor hidroenergetice.
La 10 decembrie 2010, Ministerul Economiei, actionar in toate companiile care erau incluse in planul de reorganizare, a anuntat ca procesul de infiintare a Electra si Hidroenergetica va continua, cu respectarea tuturor deciziilor judecatoresti, chiar daca instanta a respins inregistratea celor doua entitati la Registrul Comertului.
Pe de alta parte, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat in noiembrie 2010 ca proiectul nu trebuie grabit si ca institutia este deschisa oricaror propuneri de imbunatatire a acestuia.
Sistemul energetic romanesc a fost, dupa 1990, reorganizat de mai multe ori, fie prin comasarea mai multor companii, fie prin crearea de societati noi. Niciunul dintre aceste programe de reorganizare nu a avut insa rezultatele pozitive asteptate, avand in vedere ca in continuare o serie de societati inregistreaza pierderi si datorii la bugetul de stat si au nevoie de subventii pentru a putea functiona.