Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a spus, la Realitatea FM, ca in acest moment exista 3 proiecte ale Codului de Bune Practici care trebuie unificate, respectiv Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern, proiectul din Comisia de Agricultura si proiectul similar din Comisia de Industrii din Camera Deputatilor, iar noul cod va fi aplicat pana in 15 septembrie.
„Daca ar fi dupa mine si daca se respecta ceea ce am convenit in mod normal, cel tarziu in 15 septembrie ar trebui sa fie deja in practica”, a explicat Ilie Sarbu.
Proiectul, blocat in comisiile parlamentare, transpune unele dintre prevederile Codului de Bune Practici, semnat in luna iulie a anului trecut de producatori si retaileri. Desi documentul a intrat in vigoare anul trecut, producatorii au reclamat in mai multe randuri ca acesta nu a schimbat taxele si practicile marilor retele de magazine si este nevoie de o lege in domeniu.
Patronatelor din industria alimentara au acuzat marii retaileri ca se afla la originea blocajului.
„Marile retele de magazine au convins, pe cai care exced dialogul social institutionalizat, functionari sau inalti demnitari sa intarzie sub orice forma, sa schilodeasca si, in cele din urma, sa blocheze proiectul de Ordonanta de Guvern promovat de Ministerul Agriculturii, mandatat anterior sa joace rolul de arbitru intre furnizori si retaileri”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Carnii, Patronatului National al Viei si Vinului, Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase-Rompan si Federatiei Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, a Bauturilor si Tutunului-Sindalimenta.
„Asa se face ca proiectul unei Ordonante de Urgenta, aprobat de Guvern, afisat public timp de trei saptamani, nu si-a mai gasit drumul catre Monitorul Oficial si niciun functionar nu poate explica ce s-a intamplat cu el”, se mai precizeaza in comunicat.
Sarbu a precizat ca intrarea in vigoare a Codului de Bune Practici va aduce o scadere a preturilor produselor alimentare.