- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Increderea, cheia iesirii din criza: Ce lipseste ca sa ne salvam singuri tara?

29 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Romania va depasi criza economica doar in momentul in care va oferi cetatenilor sai speranta pentru ziua de maine, iar acestia vor incepe din nou sa consume, relansand, astfel, activitatea economica, afirma analistii si oamenii de afaceri citati de DailyBusiness.ro. Ce pasi mai trebuie facuti? Restabilirea increderii tine, in mare masura, de coerenta masurilor guvernamentale si stabilitatea de pe scena politica.
Increderea, cheia iesirii din criza: Ce lipseste ca sa ne salvam singuri tara?

De la cei mai optimisti europeni in urma cu doi ani, romanii au ajuns acum printre cei mai pesimisti. Mai multe studii date publicitatii joi au aratat, pe ansamblu, ca siguranta zilei de maine, speranta intr-un viitor mai bun si increderea in economie au ajuns aproape de zero in Romania.

Bombardati cu vesti proaste din toate partile, de la cele lansate de politicieni la cele promovate de mass-media, romanii au ajuns sa nu mai creada intr-un viitor mai bun.

Potrivit expertilor, aceasta perceptie negativa se resfrange tot mai puternic in evolutia economiei. Tematori in ceea ce priveste viitorul, romanii au ajuns sa cheltuie tot mai putin, consumul a continuat sa scada. Iar efectele sunt inerente.

Confruntate cu scaderea cererii, firmele au redus la randul lor cheltuielile, de la productie la cele salariale. Banii care circula in economie au devenit tot mai putini, incasarile statului din taxe si impozite au scazut vertiginos, au fost operate alte disponibilizari de personal si, bineinteles, toate acestea au afectat, in cerc vicios, consumatorii.

Restabilirea increderii, prioritatea zero

Potrivit analistilor de la reputata revista The Economist, Romania a ajuns sa fie prezentata drept exemplu despre cum NU se conduce o tara.

„Zgomotul” continuu de pe scena politica, cum il definesc analistii straini, are consecinte grave atat in ceea ce priveste perceptia investitorilor straini cat, mai ales, in societatea romaneasca.

Spectacolul vulgar al motiunii de cenzura, estimarile hazardate privind situatia economica prezentate de politicieni cu scopul de a-si sustine mesajul public, nu fac altceva decat sa accentueze perceptia negativa a populatiei si firmelor, cu efecte directe asupra situatiei economice.

„Avem nevoie de un mesaj simplu, coerent, din mediul politic-guvernamental”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. „Atata timp cat decidentii vor continua sa spuna in fiecare zi alte lucruri, cat timp va continua seria masurilor luate peste noapte, fara orizont si studii de impact, iesirea din criza economica va fi o himera. Economia nu are cum sa isi revina, daca consumul nu va reporni”, a declarat Pogonaru. In 2008, consumul a contribuit cu 70% la cresterea produsului intern brut.

Cel mai nou exemplu privind incoerenta decidentilor este dat de insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Dupa ce miercuri reclama incoerenta discursului public in ceea ce priveste TVA-ul, a doua zi se corecta afirmand ca „politicile din 2009 si 2010 sunt totusi coerente, desi nu par

„In 2009 si 2010, daca ar fi sa luam in seama declaratiile autoritatilor, am iesit si am intrat din criza de cateva ori”, afirma consultantul economic Bogdan Baltazar. El aduce aminte si de asigurarile guvernantilor privind salariile, pensiile si fiscalitatea.

„Cred ca prioritatea zero pentru Guvernul Boc trebuie sa fie, in 2011, constructia unui mesaj coerent atat pentru populatie si mediul de afaceri, fie ca vorbim de masurile fiscale, fie de discursul public, inclusiv cel politic”, a mai spus consultantul.

„E ca si cum i-ai oferi unui bolnav increderea ca se va face bine. Ii oferi pilula amara, care ii va face bine, ca sa il parafrazez pe Emil Boc, dar incerci neaparat sa ii insufli si speranta ca se va face bine”, a declarat psihologul Dan Popoviciu.

Pana una, alta, dupa scandalul motiunii de cenzura, dezbaterea publica s-a mutat, mai nou, in teritoriul estimarilor privind evolutia economica din 2011. Ziarul Financiar a relatat, joi, citand surse din cadrul FMI, ca datele macro-economice analizate de Fond indica in premiera o continuare a recesiunii si in 2011, pentru al treilea an la rand.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks a replicat, afirmand ca informatiile pe care le detine nu iau in calcul o continuare a declinului economic, dimpotriva. In 2011, economia romaneasca ar urma sa revina pe crestere, datele privind avansul prognozat urmand sa fie facut public la finalul misiunii in Romania, pe 1 noiembrie.

Romanii, campioni la pesimism

Potrivit datelor Comisiei Europene, Romania se afla, in octombrie, pe penultimul loc in Uniunea Europeana in topul increderii in economie.

Chiar daca sentimentul de incredere a crescut fata de septembrie cu 1,6 puncte, ne aflam, alaturi de greci, printre cei mai pesimisti europeni.

Un alt studiu, realizat de Initiative Romania, dat publicitatii tot joi, arata ca 86% dintre romani considera ca situatia economica s-a inrautatit in ultimul semestru, iar 75% se asteapta ca lucrurile sa mearga si mai rau in urmatoarele 6 luni.

Estimare confirmata si de rezultatele sondajului realizat de Institutul National de Statistica in randul managerilor din economie.

Acestia estimeaza pentru perioada octombrie-decembrie o continuare a scaderii activitatii in comert si constructii, insotita de disponibilizari si cresteri de preturi, o relativa stabilitate in servicii si o crestere moderata in industria prelucratoare.

Daca in Romania, perceptia generala privind viitorul ramane in esenta negative, pe ansamblul Uniunii Europene, sentimentul de incredere si-a continuat evolutia pozitiva, avansand cu 0,5 puncte, la peste 104 puncte.

Urmărește Daily Business pe Google News