- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING: Industria, primul sector economic care ar putea reveni pe crestere in Romania

09 Sep, 14:40 • Redactia DailyBusiness
Primul sector economic care va reveni pe crestere, in Romania, ar putea fi industria, insa o astfel de evolutie va fi, probabil, insuficienta pentru ca produsul intern brut (PIB) sa se majoreze, potrivit unei analize a ING, citate de Mediafax.
ING: Industria, primul sector economic care ar putea reveni pe crestere in Romania

Productia industriala a scazut in luna iulie, ca serie bruta, cu 4,2% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, rata de contractie incetinind insa de la 4,5% in iunie, potrivit datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica (INS).

„Imbunatatirea productiei este determinata de industria prelucratoare, in frunte cu sectorul auto si cel al rafinarii de produse petroliere”, noteaza analistii ING.

Industria auto a fost sustinuta de programele de tipul „Rabla” din mai multe state europene, iar incheierea schemei de subventionare a guvernamentala a achizitiei de autoturisme noi in Germania, cu casarea celor vechi, va avea un efect negativ si asupra principalului constructor roman de automobile, Dacia, anticipeaza banca.

Totusi, consecintele incheierii acestor programe ar putea fi compensate partial de faptul ca masinile fabricate de Dacia sunt semnificativ mai ieftine decat multe modele comparabile comercializate de concurenta, considera analistii.

Pe de alta parte, imbunatatirea recenta a conditiilor economice pentru unele state, partenere comercial ale Romaniei, ar putea conduce la o ameliorare generala a conditiilor din industrie, care ar compensa, la nivel macroeconomic, scaderea contributiei din partea sectorului auto, potrivit raportului ING.

Banca anticipeaza o scadere economica de 7,5% in Romania in acest an, urmata de o crestere de 1,6% anul viitor, respectiv 0,9% in 2011. In ceea ce priveste productia industriala, ING estimeaza o contractie de 7,2% in 2009, cu un avans de 4,7% in 2010, urmat de o noua evolutie pozitiva, de 4,1%, in 2011.