Cheltuielile totale ale populatiei in al doilea trimestru al anului au fost de 1.820 lei pe gospodarie si de aproximativ 624 lei pe persoana. Cheltuielile populatiei au reprezentat 89% din veiturile totale.
In intervalul 1 aprilie – 30 iunie 2008, cea mai mare parte a veniturilor populatiei s-a indreptat spre cheltuielile pentru consum (71,1%), urmata de cheltuielile cu impozitele, taxele si alte contributii financiare la administratia publica (15,9%). Cheltuielile pentru investitii au avut cea mai mica pondere din volumul veniturilor, de doar 2,3%.
Din totalul cheltuielilor de consum efectuate de gospodarii, cea mai mare pondere o reprezinta cheltuielile cu produse agroalimentare si bauturi nealcoolice (43,1%, fata de 40,3% in primul semestru), urmata de cheltuielile pentru intretinerea locuintei (13,9%, fata de 18,2% in primul trimestru).
Romanii au alocat in al doilea trimestru cel mai mic buget pentru cheltuielile cu educatia (0,9%), hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%), recreere si cultura (3,8%) si sanatate (4%). Nivelul scazut al cheltuielilor cu educatia si sanatatea se explica prin oferirea acestor servicii gratuit de catre stat sau prin intermediul asigurarilor sociale.
Marimea si structura cheltuielilor de consum a fost influentata si de mediul de rezidenta, astfel ca in al doilea trimestru, cheltuielile de consum lunare medii au fost cu 500 de lei mai mari in mediul urban fata de cel rural, in timp ce cheltuielile pentru consum alimentar sunt mai mari cu 80 de lei.