- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Interese, calcule financiare, manipulare? Ce alimente se scumpesc de la 1 februarie

01 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Producatorii, comerciantii si importatorii de produse alimentare isi disputa un posibil nou val de scumpiri. Unii anunta cresterea pretului la paine, carne, ulei, zahar, legume, fructe, altii resping aceste informatii si acuza importatorii ca vor sa forteze piata. "E o manipulare generala, in functie de interese", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Interese, calcule financiare, manipulare? Ce alimente se scumpesc de la 1 februarie

Painea se va scumpi de la 1 februarie cu cel putin 15%, spune Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).

Motivele? Cresterea cotatiilor internationale la produsele agricole, scumpirea carburantilor, lipsa subventiilor si marirea taxelor.

„Pretul cerealelor de pe bursele mondiale a crescut de la 140 euro/tona, la 260 euro/tona si ne putem astepta la o scumpire a painii cu peste 15% in perioada februarie-martie”, afirma acesta, pentru DailyBusiness.ro.

Informatia este intarita de Rompan, patronatul din domeniu. „Sunt multi producatori care lucreaza de trei luni de zile pe pierdere. Vor trebui sa scumpeasca in februarie”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Tot de la 1 februarie, potrivit FNSI, pretul uleiului va creste cu 15%, in timp ce zaharul, legumele si fructele vor inregistra cresteri de preturi de cel putin 5%.

„In momentul de fata, in Romania nu mai exista gram de samanta de floarea soarelui sau de soia. Li se termina materia prima, vor cumpara la pret dublu, asa este pretul la floarea soarelui in momentul de fata. Se preconizeaza ca litrul de ulei sa ajunga de la 5-6 lei spre 7 lei litrul in martie, aprilie”, a declarat Dragos Frumosu.
[quote=Dragos Frumosu, presedinte FNSIA]Producatorii se plang ca au ajuns sa lucreze in pierdere si trebuie sa treaca la scumpiri[/quote]
Declaratiile vin pe un ton alarmist. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, respinge aceste informatii.

„Agricultorii se plang tot timpul de preturi. Ba ca ninge, ba ca ploua, ca sunt inundatii, ca e seceta, oricand gasesc motive de scumpiri. Scumpirile de 1 februarie le-am avut, in declaratii, in fiecare an. In realitate, nu s-au intamplat, pentru ca nimeni nu e nebun sa scumpeasca intr-o perioada in care si asa vanzarile sunt la pamant. Ar insemna sa iti inchizi singur afacerea”, a declarat presedintele Romalimenta.

Minea spune ca in industria carnii, nu se pune problema de scumpiri la producatori. „Daca vor exista cresteri de preturi, o vor face, cel mult, importatorii, insa nu cred ca cineva isi permite scumpiri „, afirma Minea, pentru DailyBusiness.ro.

Nici uleiul si nici laptele nu se vor scumpi de la 1 februarie. Viorel Zichil, presedintele Patronatului din Industria Uleiului, afirma ca ” nu se pune problema sa scumpim. Avem stocuri suficiente. Cine spune ca va creste pretul, nu cunoaste situatia din piata”.

Nici in ceea ce priveste zaharul, nu se ia in calcul o majorare de preturi de 15% de la 1 februarie. „Nu putem vorbi de o scumpire generalizata „, declara Ioan Armenean, directorul Patronatului Zaharului.

„Zaharul vine pe contracte de import (80% din zaharul consumat in Romania provine din import – n.r.), asa ca, daca o sa fie scumpiri in februarie, o sa fie diferite, in functie de contracte”, adauga acesta, intr-o declaratie pentru DailyBusiness.ro.

„Nu exclud insa scumpiri chiar de pe 1 februarie. Cert este ca de ieftinit, nici nu se pune problema. Daca noi am vinde, de pilda, zaharul la 3 lei/kg, in secunda doi am avea 100 de firme straine dispuse sa cumpere de la noi, asa de mare e cererea in piete”, a mai spus Armenean. Pretul zaharului a crescut de la 2,5-2,6 lei/kg. in vara anului trecut la 4 lei/kg in prezent.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca in 2010, cele mai mari scumpiri au fost la cartofi, de peste 45%, urmate de legume si fructe, de 20%.

Scumpirile au fost amplificate de majorarea TVA de la 19 la 24%.

Marfurile agricole, in atentia speculantilor

„Dincolo de problema scumpirilor de la 1 februarie, asistam, cu siguranta, la o presiune internationala pe segmentul alimentar”, afirma Sorin Minea, presedintele Romalimenta. El vine cu exemple de pe pietele internationale.

„La nivel international se pun mari presiuni pe produsele agricole, unde potentialul de castig a devenit mai mare decat pe aur sau argint. Toate aceste preturi au la baza mecanisme speculative”, considera Minea.

„Din pacate, noi suntem victime sigure, in conditiile in care importam 70% din ceea ce consumam„, afirma presedintele Romalimenta. Acesta nu exclude astfel varianta ca in curand, preturile alimentelor sa urmeze trendul international.

„Cu siguranta ca presiunile vor fi facute de importatori. Aici am putea avea si un avantaj, in premiera, daca noi, producatorii romani, vom sti sa ne gestionam costurile in asa fel incat sa oferim preturi mai bune”, a mai spus Minea.
[quote=Sorin Minea, presedinte Romalimenta]Asistam la o manipulare creata de cei care vor sa transforme agricultura intr-o speculatie, ca cea imobiliara[/quote]
Potrivit ultimului raport al Bancii Centrale Europene, publicat saptamana trecuta, pretul graului a avansat in ultimul an cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului si soia au crescut cu 32% respectiv 33%.

Iar efectele s-au simtit imediat. In majoritatea tarilor lumii, alimentele s-au scumpit puternic.

Daca la nivel mondial, potrivit datelor ONU, avansul a fost de 25%, impactul s-a simtit diferit, mai putin in tarile bogate si mai mult in tarile sarace, printre care si Romania.

Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura ne aflam pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Practic, suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete. Detalii puteti citi, pe larg, intr-o analiza DailyBusiness.ro.

Analistii de la Banca Centrala Europeana (BCE) atrag atentia ca pretul materiilor prime ar putea sa repete scenariul scumpirilor din 2007-2008. iar cele mai afectate vor fi statele emergente, slabite de criza.

„In fata acestei situatii, raspunsul producatorilor este lent”, constata BCE, care pune acest lucru pe seama stagnarii tehnologiilor agricole de 20 de ani.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate provoca arsuri și indigestie”
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate ...