- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Inventatorii taxei fast-food isi critica criticii: Nu puteti calcula efectele taxei, pentru ca nici noi nu stim cum o sa arate

01 Feb, 16:52 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Sanatatii critica procentele si cifrele avansate astazi de patronatele din industria alimentara, potrivit carora aplicarea taxei pe fast-food ar provoca scumpirea alimentelor cu 20% si disponibilizarea a 36.000 de angajati. Aceste cifre nu au la baza un calcul real, pentru ca lista alimentelor vizate de aceasta taxa nu a fost inca stabilita, afirma Ministerul.
Inventatorii taxei fast-food isi critica criticii: Nu puteti calcula efectele taxei, pentru ca nici noi nu stim cum o sa arate

„Pana in prezent, Ministerul Sanatatii nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii, de asemenea nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea fi calculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari de personal”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Ministerul atrage atentia asociatiilor din industria alimentara sa nu foloseasca intentia sa de a descuraja consumul de alimente nesanatoase ca un pretext pentru a introduce, nejustificat, masuri care pot afecta populatia.

Reprezentantii ministerului au precizat ca, in prezent, taxa pe fast-food este doar o intentie, aflata in dezbatere.

De altfel, joi, 4 februarie, Ministerul Sanatatii va organiza o dezbatere publica privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari, la sediul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti. Dezbaterea a fost solicitata de catre Romalimenta, Rompan si Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui.

Introducerea taxei pe fast-food a fost avansata de ministrul Sanatatii Attila Cseke la inceputul lunii ianuarie, fara ca aceasta propunere sa fie insotita de o lista a alimentelor vizate de aceasta taxa, despre care insa tot autoritatile spun ca va aduce la buget 1 miliard de euro anual.

Singura precizare venita din partea autoritatilor a fost ca vor fi taxate acele alimente cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari, lista alimentelor urmand sa fie aprobata prin hotarare de guvern.

Urmărește Daily Business pe Google News