- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Leca, presedinte CNPR: Romania iroseste o treime din resursele energetice

17 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Romania face risipa de energie, de la curent, la gaze si carburanti. Numai in 2007, s-au cheltuit peste 2 miliarde de euro pe importurile de gaze naturale.
Leca, presedinte CNPR: Romania iroseste o treime din resursele energetice

Fara o reforma responsabila in domeniul energiei, Romania risca sa devina dependenta de importuri, declara, intr-un interviu acordat DailyBusiness, fostul presedinte al RENEL, Aureliu Leca, presedintele onorific al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman.

DailyBusiness: Consumul de energie termica in Romania a ajuns sa fie de sapte ori mai mare decat cel din tarile dezvoltate ale UE, spune Institutul National de Statistica. Este o dovada a „boom-ului” economic din ultimii ani, asa cum spun autoritatile sau, dimpotriva, este un semnal de alarma?
Aureliu Leca: Aceasta crestere de consum energetic are la baza o crestere economica, dar nu neaparat una sanatoasa. Facem mai multa productie, dar din pacate, uitam un element esential. Cu cat consumam mai multa energie, fie ea electrica, gaze sau carburanti, cu atat ne va costa mai mult in final, iar acest lucru se va resimti in cheltuielile de productie, iar apoi in profit.

DB: Sa intelegem ca, cu cat consumam mai mult curent sau carburanti, cu atat ne va costa mai mult sa le obtinem?
AL: Da, este vorba de un lant energetic in care, la noi, din pacate, nu putem vorbi de eficienta. Romania iroseste cam o treime din resursele primare pe care le are, in contextul in care, de pilda, numai gaze naturale importam de 2 miliarde de euro in 2007. Iar acest lucru este foarte grav si cu impact puternic in dezvoltarea economica.

DB: Se vede deja in datele statistice. Conform INS, preturile la energie electrica si termica, gaze si apa au crescut in octombrie cu 7,5% fata de anul trecut, si cu 27% fata de 2005. Cum se poate rezolva acest aspect?
AL: Este o problema de sistem, dar in acelasi timp si de consumator. Pe de o parte, sistemul energetic national trebuie regandit. Am avut, de pilda, asta-vara, in perioada de canicula, zile intregi cu caderi de sistem. In Bucuresti, va aduceti aminte, au fost cartiere intregi fara curent din cauza consumului prea mare. La fel s-a intamplat iarna cu gazele, iar in ceea ce priveste carburantii, stim cu totii foarte bine, am ajuns sa platim acelasi pret, poate chiar mai mare, decat in tarile UE.

DB:Ce ar trebui facut?
AL:Avem nevoie de investitii majore in modernizarea si dezvoltarea sistemelor energetice, de la productie, Centrala Nucleara de la Cernavoda, hidrocentralele, termocentrale, la transport si amintesc numai de reteaua de electricitate care trebuie reconfigurata unui consum de cateva ori mai mare decat acum 10 ani. E nevoie, in plus, de o responsabilizare a consumatorului. Degeaba incercam sa eficientizam consumul de energie electrica daca beneficiarii nu iau nici un fel de masuri pentru a-si rezolva problemele energetice. Chiar si consumul de la bec, aer conditionat, la utilaje mari consumatoare de energie. Din pacate, am uitat de economie.

DB: Vorbim de astfel de masuri de eficienta energetica inca din anii ’90 cand dezvoltarea economica era intr-o faza primara. De ce nu s-au rezolvat aceste probleme pana acum? S-au realizat in acest timp mai multe strategii energetice, s-au facut proiecte.
AL: Proiecte avem si am avut totdeauna. Din pacate, de la hartie la realitate a fost, de multe ori, un pas prea mare de facut. Au fost decizii politice amanate, investitii in retele energetice care nu s-au mai facut din lipsa de bani, au fost planuri facute foarte prost care nu au anticipat nevoile reale ale economiei. Cred insa ca lucrurile, de acum incolo, vor intra pe alt fagas. Faptul ca suntem membri ai UE, iar deciziile majore privind politica energetica se iau la Bruxelles, vor avea un impact concret si in Romania. In plus, sa nu uitam ca 80 % din economie este privata si eficienta costurilor afecteaza direct buzunarul managerului.

DB: Odata cu aderarea, asteptarile de la UE au devenit din ce in ce mai mari. Vrem fonduri nerambursabile, facilitati, cerem investitii majore in economie. In ce masura poate influenta CE politica energetica a Romaniei?
AL: Va pot raspunde cu un exemplu concret. In Romania avem 85.000 de blocuri, cu 3 milioane de apartamente, in care stau 7 milioane de locatari. 99% dintre acestea nu sunt reabilitate termic, adica atunci cand le incalzesti, pierd mai multa caldura decat cladirile similare din strainatate. In majoritatea tarilor UE, problema reabilitarii termice a cladirilor a fost deja rezolvata. Putem importa experienta, specialistii si chiar cadrul legislativ in care s-a facut la ei acest proces care, odata aplicat, reduce cheltuielile cu pana la 30%.

DB: Am trecut prin alegerile europarlamentare. Avem acum niste reprezentanti oficiali ai Romaniei in Parlamentul European. Pot influenta ei in vreun fel procesul decizional, sunt ei capabili sa realizeze macar un lobby eficient pe acest domeniu?
AL: Problemele energiei ar trebui sa le aiba pe lista de prioritati. Am realizat un material pe care o sa il inmanam fiecarui parlamentar in asa fel incat sa fie la curent cu aceasta problema grava cu care se confrunta economia nationala. Ei pot face si chiar este de datoria lor sa faca lobby pentru a aduce in Romania investitii in domeniul energetic, in special in modernizarea, dezvoltarea si eficientizarea sistemelor de transport si distributie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci