„Este foarte important ca de la 1 ianuarie 2014 se
va putea exporta carne de porc in spatiul comunitar din toate exploatatiile
comerciale din tara acreditate pentru export. La ora actuala avem la nivel national
218 astfel de exploatatii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja
acreditare pentru export pe piata comunitara”, a spus Manastireanu pentru
Agerpres.
„In prezent, exporturile in tarile Uniunii Europene se
realizau doar din patru judete din vestul tarii, respectiv din Timis, Arad,
Caras si Bihor. Este foarte important pentru sector ca s-a obtinut aprobarea de
export in spatiul comunitar pentru ca se poate ajunge la incasari de peste un
miliard de euro”, a adaugat el.
Romania a fost in ultimii ani tributara importurilor de
carne de porc chiar si pentru acoperirea consumului national, in timp ce
exporturile erau de cateva ori mai mici si se realizau mai mult in tarile din
afara spatiului comunitar.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in primul
semestru din acest an, carnea de porc proaspata si refrigerata a ocupat prima
pozitie in clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, in
valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precadere din tarile
UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si
Danemarca.
Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au
fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana, inca din
anul 2003, din cauza evolutiei pestei porcine clasice. In acel an, Romania a
exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de
euro.
Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate
in 2007, ANSVSA cheltuind pana in prezent peste 7 milioane de euro pentru
derularea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul tarii.
Citeste si: Ponta
vrea sa mancam mai multa vita si sa exportam porc