„Eu cred ca piata va cobori in 2009 ca valoare a tranzactiilor, dar si ca numar. Estimez o scadere intre 10 si 25%”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Gabriel Zbarcea, managing partner al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, liderul pietei de avocatura pe segmentul de fuziuni si achizitii.
In primele 9 luni ale anului 2008 au fost incheiate tranzactii cu o valoare totala de 9,27 mld. dolari (circa 6,6 mld. euro), depasind astfel nivelul din intreg anul anterior, de 8 mld. dolari (circa 5,7 mld. euro), conform raportului Intellinews – ISI DealWatch „Emerging Market M&A Deal Activity”.
Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, estimeaza la randul sau ca pe piata de fuziuni si achizitii vor scadea valorile de tranzactionare. „Companii care erau evaluate la multiplii de 7-10 x EBITDA, acum sunt estimate la 4-5 x EBITDA. Aceasta si din cauza ca o buna parte din pret era finantata prin creditare, crescuta artificial”, a explicat Nacu.
El spune ca, avand in vedere ca ratele de crestere ale business-ului se micsoreaza, este normal ca si multiplii sa scada.
Gabriel Zbarcea isi pastreaza insa optimismul si considera ca „piata se va inviora”. El estimeaza ca, incepand cu luna martie a anului acesta, vor aparea noi deal-uri pe piata de fuziuni si achizitii.
[quote=Gabriel Zbarcea, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii]Paradoxal, cred ca exista bani in piata. Se asteapta sa mai coboare preturile, dar eu cred ca au scazut destul[/quote]
„In ciuda acestei perioade neprielnice, noi am avut in continuare tranzactii. Tocmai am inchis deal-ul Balkan Accesion Fund cu Frigotehnica, de 25 milioane euro”, a mentionat Gabriel Zbarcea.
Cristian Nacu apreciaza ca din punct de vedere al surselor de finantare, fondurile de private equity raman singurele viabile.
„Tranzactiile de tip leverage (in care achizitiile se bazeaza partial pe credite bancare- n.r.), care au dus la cresterea pietei de fuziuni si achizitii, nu se mai pot realiza pentru ca bancile nu mai acorda credite. Aceste tranzactii au inceput sa se deruleze in Europa Centrala si de Est din 2004-2005 si au mers pana anul trecut”, a mai spus Nacu.
Reasezare a sectoarelor de investitii
Cristian Nacu de la Enterprise Investors este de parere ca pe fondul acestei perioade nefavorabile, se vor schimba sectoarele de investitii.
„Constructiile vor fi mai putin atractive. Se produce si o reasezare a sectoarelor de investitii. Cele mai atractive vor deveni cele care vor fi cel mai putin afectate de criza”, a precizat Nacu.
El atrage atentia ca oamenii vor avea tendinta sa cumpere tot mai putin si ca adevaratele efecte ale crizei se vor resimti in Romania in prima parte anului acesta.
Asocierea pentru reactoarele 3 si 4, „deal-ul” anului trecut
Cel mai mare „deal” al anului poate fi considerat cooptarea celor 6 investitori in proiectul de 4 miliarde euro pentru realizarea reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, considera Gabriel Zbarcea.
„Alte tranzactii semnificative, pe care le-am intermediat chiar noi, au fost achizitia unui proiect eolian de catre CEZ si vanzarea Asiban”, a mai spus Zbarcea.
Ion Nestor, senior partner al NNDKP, este de parere ca vanzarea Petromservice, cu 328,5 mil. euro, finalizata anul trecut, reprezinta una dintre cele mai importante tranzactii din 2008.
Ca numar de tranzactii, piata de fuziuni si achizitii din Romania a fost in scadere in perioada ianuarie-septembrie 2008, cand s-au inregistrat 200 de afaceri, fata de 255, anul trecut.
Francezii, cei mai activi investitori
Cei mai activi investitori in primele 9 luni din 2008 au provenit din Franta (cu 10 tranzactii), Cipru (8 tranzactii), SUA (7 tranzactii), Austria (7 tranzactii) si Marea Britania (4 tranzactii), conform raportului Intellinews – ISI DealWatch „Emerging Market M&A Deal Activity”.
Cele mai multe tranzactii au avut loc in sectorul productie – 52, urmat de imobiliar – 50, transport – 21, comert – 15, constructii – 7, finante si asigurari – 7.
Conform aceluiasi raport, printre primele tranzactii din Romania se numara deal-uri pe sectorul asigurari, printre care Asiban (estimat la circa 350 mil. euro), BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata (244 mil. euro) si Unita (250 mil. euro).
Raportul include si un clasament al principalilor consultanti juridici implicati in cele mai importante tranzactii derulate in primele noua luni ale anului trecut.
Astfel, pentru perioada ianuarie-septembrie 2008, Tuca Zbarcea & Asociatii ocupa locul intai, cu 11 deal-uri finalizate in valoare totala de 3,42 mld. dolari (2,44 mld. euro).
Printre cele mai semnificative tranzactii ale Tuca Zbarcea & Asociatii in perioada ianuarie-septembrie 2008 se numara: vanzarea Asiban catre grupul francez Groupama, achizitia de catre CEZ a celui mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, achizitia Iris Shopping Center de catre fondul de investitii DEGI si achizitia terenului de 1,63 ha in Satul Francez de catre Raptis Kavouras.