Anumiti producatori si distribuitori elibereaza documente care insotesc
produse cu o calitate net inferioara celei declarate, potrivit
Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS),
care a aderat la Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii
din Romania (APMCR).
In ultima perioada s-au constatat numeroase neconformitati constatate in ultima perioada, de la etichetarile inselatoare fara respectarea marcajelor impuse de SR EN 13163, pana la utilizarea de produse cu compresiuni de 35-45 Kpa (8-10 kg/mc), vandute sub denumirea de EPS 70 sau EPS 80, ca produse destinate pentru termoizolarea fatadelor.
Dupa prima faza de control, care a vizat doar verificarile documentelor insotitoare ale marfurilor gasite la vanzare, autoritatea responsabila trebuie sa continue demersurile prin prelevarea de probe si verificarea caracteristicilor de compresiune declarate ale produselor de pe intreg lantul de comercializare, in vederea eradicarii fenomenului de „piraterie” existent in prezent in piata de profil, sustin oficialii ROMEPS.
Pentru a sprijini initiativa Inspectoratului de stat in constructii, atat ROMEPS cat si APMCR vor preleva, verifica si testa calitatea polistirenului expandat si vor sesiza autoritatile cu privire la toti producatorii care incalca flagrant si repetat standardele de calitate ale produsului.
„Avertizam pe aceasta cale atat producatorii, cat si distribuitorii de polistiren ca in conformitate cu modificarile legislative aduse de HG. 1074/2012 consecintele la care se expun sunt urmatoarele: amenzi repetate cuprinse intre 50.000 si 150.000 lei atat pentru producatori cat si pentru comerciantii care distribuie produse sub standard, obligarea retragerii de la comercializare a produselor neconforme, pana la suspendarea activitatii pentru respectivii producatori”, se arata intr-un comunicat al ROMEPS.
„In mod special, vor fi urmarite lucrarile de reabilitare din bani publici si vor fi sesizate organele statului, iar presa va fi de asemenea informata. Vom solicita ca polistirenul care nu respecta caietele de sarcini, normele europene si interne, sa fie inlocuit de pe blocuri, iar cei care cu buna stiinta l-au livrat sau l-au pus in opera sa refaca pe cheltuiala lor lucrarile . In acelasi timp, vom solicita si interzicerea de a mai participa la licitatii publice pentru firmele ce incalca cu buna stiinta legile„, mai precizeaza comunicatul.
Statisticile atesta atat faptul ca polistirenul expandat se foloseste pe scara larga in intreaga Europa, nu numai pentru lucrari de renovare si izolare termica a cladirilor de locuit. Polistirenul expandat (EPS) si-a dovedit eficienta in timp, in tarile dezvoltate acesta fiind folosit ca aplicatie principala pentru termoizolatii de mai mult de 40 de ani. Totusi, din cauza utilizarii materialelor de proasta calitate, atat calitatea lucrarii, cat si randamentul termic al reabilitarii pot fi compromise.
“Reamintim ca toti producatorii care aplica marcajul CE se supun referintei unice europene in ceea ce priveste polistirenul expandat, aceasta fiind standardul European armonizat SR EN 13163”, subliniaza reprezentanii ROMEPS.