Compania buzoiana intentioneaza sa aduca cele 3 firme din industria verde, Green Tech, Green Fiber si Green Wee, la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cat mai repede posibil.
Green Tech, cel mai mare reciclator de mase plastice din Romania si sud-estul Europei, are capacitatea de a recicla 40% din ambalajele PET introduse pe piata locala, conform lui Banucu.
Compania Green Tech este prezenta de doi ani si in Serbia si Macedonia, unde s-au infiintat noi unitati.
Participatia Romcarbon in cadrul Green Tech se ridica la 24,5%, aceasta companie raportand in 2007 un profit brut de 487.000 lei.
Green Fiber prelucreaza fulgii obtinuti in urma reciclarii PET-urilor de la Green Tech cat si fulgi din import. In urma acestui proces rezulta produse cu aplicatii in industria netesutelor, in industria textilelor cat si in utilizari speciale (ignifuge si antibacteriene).
Green Fiber si-a propus sa devina cel mai important producator de fibre sintetice din Europa, prin atingerea in 5 ani a unei capacitati de productie de 100.000 tone anual si un numar de 600 de angajati. Romcarbon detine la aceasta societate 20,16% din capitalul social. Green Fiber a inregistrat in 2007 un profit brut de 5,7 milioane lei.
Green Weee, companie controlata de Romcarbon in proportie de 72%, este specializata in tratarea deseurilor electrice si electronice si va incepe sa functioneze din septembrie.
Romcarbon Buzau este specializata in productia de filtre de aer, de ulei, de combustibil si filtre industriale, de carbune activ, materiale de protectie a cailor respiratorii, ambalaje de polietilena, tevi si tuburi PVC, ambalaje pentru industria alimentara si saci din polipropilena.
Datorita intrarii de noi producatori auto pe piata locala, ponderea filtrelor auto in business-ul total al Romcarbon se va dubla, de la 6,42%, nivel inregistrat anul trecut, la 12% in 2009.
Romcarbon intentioneaza sa se extinda in regiune cu productia de ambalaje pentru industria alimentara. Astfel, va pune in functiune din 2009 o noua unitate de produs tavite de polistiren expandat in Ucraina.
Societatea buzoiana estimeaza ca va trece pe profit in 2008, dupa ce anul trecut a raportat pierderi de 974.000 lei (292.000 euro). Ileana Banucu, directorul general al Romcarbon, explica rezultatul negativ de anul trecut prin piederile financiare de 5,3 milioane lei (1,59 milioane euro).
Directorul general al Romcarbon estimeaza un profit brut de 9 milioane lei (circa 2,4 milioane euro) pentru acest an, si un profit brut consolidat de 11 milioane lei (circa 3 milioane euro). Cifra de afaceri a Romcarbon Buzau ar putea ajunge in 2008 la 90,6 milioane lei ( circa 24,7 milioane euro), potrivit estimarilor Ilenei Banucu.