Pentru romani, Spania a fost, in ultimii 20 de ani, o adevarata Mecca financiara. Milioane de concetateni au invadat peninsula iberica in cautarea unui nivel de trai mai bun de care au beneficiat, bineinteles, si rudele din tara.
Chiar daca au fost porecliti generic „capsunari”, cei mai multi romani s-au angajat nu in agricultura, ci in constructii, motorul cresterii economice spectaculoase a Spaniei. Odata cu criza, insa, bula speculativa imobiliara s-a spart, iar economia spaniola a esuat, inglodata in datorii.
Multi dintre romani au ajuns in somaj, iar banii trimisi in tara au scazut de aproape 2 ori, la numai 1,4 miliarde de dolari (2010), potrivit statisticilor Bancii Mondiale.
Daca ar fi sa luam de bune estimarile celebrului economist Nouriel Roubini, cei 813.000 de romani care s-ar mai afla, legal, in Spania (potrivit statisticilor BM), ar cam avea motive sa se intoarca in tara. Motivul? In timp ce Romania se afla pe drumul de covalescenta dupa ce a suferit din plin de pe urma crizei, Spania se afla in pragul comei, „cancerul” crizei afectand-o din ce in ce mai puternic.
„The big elephant in the room”, cum a caracterizat Spania economistul Roubini, „se afla intr-o situatie complicata. Avem o reducere a deficitelor publice, insa avem si semnale negative, cum ar fi somajul, evolutia pietei imobiliare, pierderile din sectorul financiar-bancar, evolutia negativa a echilibrului intre productivitatea muncii si salarii, in plus o fragilitate politica. In Spania, lucrurile pot evolua in orice directie”.
Roubini crede ca statul iberic ar putea avea nevoie de ajutorul FMI pentru ca „problemele sunt cronice si va dura ani de zile sa fie rezolvate”.
[quote=Nouriel Roubini, economist] Spania este prea mare pentru a esua si pe de alta parte este prea mare pentru a fi salvata[/quote]
Potrivit acestuia, Spania va trebui sa ia decizii grele pentru a se putea proteja, printre care se numara accelerarea reformei structurale si intarirea masurilor de austeritate.
Daca Spania a fost data, alaturi de Grecia si Portugalia, drept exemple negative de „dezmat financiar” si unde va fi nevoie de o restructurare masiva si dureroasa, ce va implica, cel mai probabil si o necesara reesalonare a datoriilor uriase acumulate in timpul „Epocii de Aur a Consumului”, despre Romania, Roubini a avut cuvinte de lauda.
„Dr.Doom” a declarat ca reformele din Romania si, in general, din regiune, incep sa isi arate beneficiile. Mergem in directia care trebuie, chiar daca evolutia economica este sub ritmul regiunii, a precizat Roubini.
Odata cu relansarea creditarii si revenirea cererii, vom vedea o accentuare a cresterii economice, a mai spus „Profetul Crizei”. Iata declaratia sa completa:
„Au fost probleme de natura economica, fiscala si financiara in mai multe tari in Europa Centrala, de Sud si de Est. Nu le putem pune pe toate la un loc. Tari precum Polonia, Republica Ceha sunt apropiate de Germania prin legaturile comerciale si au traversat cu bine criza. Sunt si tari cu deficite mari si probleme similare cu fiscalitatea si contul curent, cu monede supraevaluate, cu datorii mari in moneda straina pe termen scurt, ale guvernelor sau ale sectorului privat. Aceste tari s-au aflat sub presiune financiara. Vestea buna este ca multe dintre ele au facut sacrificii, Ungaria, Romania, Bulgaria si altele. A fost, desigur, o recesiune foarte dureroasa, dar austeritatea fiscala si reformele structurale incep sa-si arate roadele si asistam la un inceput de recuperare economica condusa initial de cererea externa si cresterea exporturilor, in legatura cu revenirea economiei germane. Incet-incet, vom vedea reluarea cresterii creditului si a cererii interne, a consumului si investitiilor. Avem acum fluxuri de capital catre o parte dintre aceste state intre care si Romania. Ele merg acum in directia buna, acesta este un lucru pozitiv”.
Vom avea in continuare probleme cu inflatia, din cauza cresterii taxelor (TVA), insa acestea se vor estompa pe parcurs.
Economistul ne-a dat si un sfat: sa nu ne grabim sa aderam la euro. „Nu cred ca Romania va putea adera la zona euro in 2015. Pentru ca nu cred sunteti pregatiti si cred ca este bine sa asteptati un an sau doi pentru a fi gata. Este mai bine decat sa va grabiti, asa cum a facut Grecia. Si a gresit. Nu este nimic gresit in a astepta un an sau doi pana cand sunteti pregatiti. Un alt motiv este situatia din Grecia, din cauza careia exista o reticenta a tarilor din zona euro in acceptarea de noi membri, pentru ca sunt ingrijorate daca sunteti sau nu cu adevarat pregatiti „, a mai spus economistul.
In aceste conditii, daca noi avem o evolutie pozitiva, iar Spania se adanceste in criza, am putea asista la o migratie in sens invers, a romanilor din strainatate inapoi in tara? Ar putea fi insotiti „capsunarii ” romani si de iberici, in contextul in care somajul la ei creste, iar noi ducem lipsa de forta de munca, mai ales in agricultura?