„La 27 de luni dupa intrarea (Statelor Unite – n.r.) in recesiune, somajul s-a impotmolit la 9,7%. Constructiile de locuinte se tarasc aproape de minimele ultimei jumatati de secol. Consumatorii au inceput in sfarsit sa cheltuiasca din nou, dar sunt prea speriati in privinta sigurantei locurilor de munca si locuintelor ca sa se imbulzeasca in mall-uri si in dealership-uri auto cu degajarea plina de viata care prevesteste o revenire (economica) in toata puterea cuvantului, tipul de revenire cu care sunt obisnuiti americanii”, relateaza Mediafax, citand revista Fortune.
„In mod surprinzator, in timp ce consumatorii se zbat, corporatiile americane monteaza o relansare aproape fara precedent care trece in mare masura neobservata. Concedierile uriase, deprimante, care par sa domine buletinele de stiri, au fost totodata motorul unei reveniri epice a profiturilor„, scrie publicatia.
Companiile Fortune 500 si-au majorat anul trecut profiturile cu 335%, la 391 miliarde de dolari, iar rentabilitatea vanzarilor a crescut de la mai putin de 1% la 4%, aproape de media istorica de 4,7% a topului.
Astfel, profiturile celor 500 de grei ai economiei americane au revenit practic la normal dupa ani de extreme – bule speculative in 2006 si 2007, urmate de o prabusire dura in 2008 – in pofida unei relansari economice infirme, indepartata de o revenire normala.
Topul Fortune 500 pentru anul 2009, care cuprinde cele mai mari companii americane dupa venituri, este incarcat de modificari care subliniaza schimbarile din economia Statelor Unite. Constructorii de locuinte, care ocupau 14 pozitii in 2007, au disparut complet din clasament, cazand victime crizei, in timp ce sectorul farmaceutic a adus noua intrari proaspete, reflectand rezistenta acestei industrii la recesiune.
Prabusirea preturilor marfurilor a eliminat din top sase giganti ai energiei, petrolului si conductelor de titei si gaze, si a impins liderul de anul trecut, Exxon Mobil, pe pozitia a doua, cu mult in spatele noului rege, retailerul Wal-Mart.
Caderea pietei auto a trimis General Motors de pe locul sase pe locul 15, marcand primul an din istoria de peste jumatate de secol a Fortune 500 cand GM nu intra in top zece.
Cele mai mari zece corporatii americane, dupa veniturile din 2009, au devenit astfel Wal-Mart (408 miliarde de dolari), Exxon Mobil (285 miliarde de dolari), Chevron, General Electric, Bank of America, ConocoPhillips, AT&T, Ford Motor, JPMorgan Chase si Hewlett-Packard.
Veniturile companiilor Fortune 500, in mod normal cel mai important indicator pentru profituri, au scazut anul trecut cu 8,7%, la 9.800 miliarde de dolari, cel mai puternic declin procentual din 1983.
Raspunsul este neobisnuit de simplu: odata ce au observat scaderea abrupta a volumelor de vanzari si a preturilor, la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, companiile au inceput sa reduca frenetic cheltuielile.
„Producatorii s-au panicat. Au redus costurile incredibil de agresiv”, spune Mark Zandi, chief economist la Moody’s Analytics.
Doua treimi din aceste reduceri cruciale de costuri au venit din zona cheltuielilor cu forta de munca. In 2009, companiile Fortune 500 au concediat 821.000 de angajati, cel mai ridicat numar din istorie, reprezentand aproape 3,2% din totalul salariatilor. Astfel, pana la jumatatea anului, corporatiile produceau mai putina marfa cu mult mai putini oameni.
La jumatatea anului a avut loc insa o rupere de ritm. Vanzarile au trecut de punctul minim si au inceput sa creasca usor, in timp ce companiile continuau sa concedieze.
„Cea mai mare parte a castigului a venit din scaderea cheltuielilor salariale, si nu din cresterea lenesa a vanzarilor, insa ambii factori si-au adus contributia”, afirma un alt analist pentru Fortune.
Rezultatul a fost un salt enorm al productivitatii. Astazi, marii angajatori din SUA mentin regimurile de austeritate impuse in timpul crizei, desi economia a inceput in sfarsit sa creasca.
Revenirea spectaculoasa a profiturilor vine in principal din trei sectoare, respectiv servicii financiare, industrii de consum cu evolutie ciclica si sanatate.
Anul trecut, bancile, firmele de valori mobiliare si companiile de asigurari si-au redus pierderile totale de la 213 miliarde de dolari la doar 20 de miliarde de dolari. Cel mai bun exemplu in acest sens este AIG, care a trecut de la un minus de 99 miliarde de dolari in 2008 – cel mai mare din istoria Fortune 500 – la o pierdere de doar 11 miliarde de dolari anul trecut.
Bancile de investitii, printre care gigantii JPMorgan Chase, Wells Fargo si Goldman Sachs, au avut anul trecut profituri combinate de 38 miliarde de dolari, dupa pierderi de 8,7 miliarde de dolari in 2008.
Retailerii, in frunte cu Wal-Mart, au reusit sa-si creasca afacerile prin atragerea „vanatorilor de chilipiruri”, tot mai multi in contextul scaderii salariilor si cresterii somajului, inlocuind la raft produsele de calitate cu marfuri ieftine.
Vedeta Fortune 500 din 2009 este fara indoiala sectorul sanatatii, care a inregistrat profituri record de 92 miliarde de dolari (in crestere cu 33%, adica 23 miliarde de dolari), fiind depasit in aceasta privinta doar de industria high-tech, cu 94 miliarde de dolari