Constructia centrului de prelucrare a otelului de la Giurgiu a fost inceputa in anul 2010 si a fost finantata de Fondul pentru Dezvoltare Europeana Regionala (FDER) si de Guvernul Romaniei prin Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice, intitulat “Extinderea durabila si pe termen lung a voestalpine Steel Service Center in Europa de Sud-Est”.
Fabrica are o suprafata utila de 9.500 metri patrati, o linie de taiere longitudinala conectata la o linie de ambalare pentru producerea de fasii de otel de inalta precizie, precum si o linie de taiere transversala multipla pentru furnizarea de foi de tabla.
Fabrica are o capacitate anuala de productie de 130.000 de tone de tabla din otel procesat, cu posibilitatea dublarii acesteia pe masura ce piata se va dezvolta.
Materia prima va fi adusa de la otelaria Voestalpine din Linz (Austria), unde se afla si sediul central al companiei, si va fi folosita pentru producerea de tabla din otel pentru parteneri la nivel european din industria auto, de electrocasnice si energie.
Fabrica a devenit operationala din octombrie 2012.
Unitatea de productie a generat in prima faza in jur de 50 de locuri de munca noi, cu posibilitatea ca acesta sa creasca in momentul in care va functiona conform planului de afaceri si volumelor reale de pe piata.
“Aceasta locatie este una strategica pentru planurile noastre de a ajunge cat mai rapid si mai eficient la pietele din Romania si din Sud-Estul Europei, datorita accesului direct al fabricii la caile ferate, sosele si caile navigabile”, a declarat Stefan Einfalt, manager de proiect si membru al Consiliului de Administratie al Voestalpine Steel Service Center Romania.
“Am ales Romania datorita pozitiei sale unice, aflandu-se chiar in centrul pietelor noastre cheie”, a precizat Gernot Schwarzhuber, membru al Consiliului de Administratie al companiei.
Grupul Voestalpine activeaza in prelucrarea si tehnologia otelului, cu 400 de companii specializate in productie si distributie in mai mult de 60 de tari de pe cinci continente, numarand 46.500 de angajati. Compania a fost listat la Bursa din Viena din anul 1995.
In anul financiar 2011-2012, grupul a raportat venituri de peste 12 miliarde de euro, un rezultat operational (EBIT) de 704 milioane de euro. Tot in aceasta perioada, 44% din veniturile de 12,1 miliarde euro ale Voestalpine au provenit din sectorul de mobilitate, iar doua treimi din industria de automobile.
Planurile diviziei Formare Metale a companiei includ investitii de peste 100 de milioane de euro in instalatiile de productie noi din China, SUA, Africa de Sud, Romania si Germania, ca parte a unei strategii globale in sectorul automobilelor.