„Centrul de interes al factorilor cu raspundere pare sa se fi mutat, in ultima perioada, exclusiv asupra sectorului bugetar, in conditiile in care companiile private sunt cele care genereaza cca 80% din produsul intern brut (PIB) si deci ar trebui sa beneficieze de sustinere si atentie sporita”, a spus Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Sectorul privat din Romania cuprinde circa 4,9 milioane de angajati, in timp ce in sistemul bugetar lucreaza aproximativ 1,4 milioane de persoane, proportia celor din urma in totalul fortei de munca din tara fiind una dintre cele mai ridicate atat in UE, cat si in tarile din Europa de Est.
„In conditiile in care circa 80% din concedieri provin de la companiile private, dezechilibrul se va accentua, iar acest fapt, coroborat cu productivitatea extrem de scazuta, va face in continuare foarte dificila sustinerea sectorului bugetar”, a precizat Victor Safta.
Analistii X-Trade Brokers subliniaza ca, in trimestrul al treilea al acestui an, populatia va resimti acut recesiunea, din cauza veniturilor in scadere si a somajului, care a atins nivelul de 6,3% la sfarsitul lunii iulie, fiind previzionat sa creasca in continuare.
„In lipsa unor masuri de sustinere a sectorului privat, efectul de domino va fi resimtit mai ales in urmatoarele luni, intrucat un somaj in crestere inseamna consum in scadere, productie in scadere si deci, din nou, concedieri, blocaje financiare si falimente”, atrag atentia analistii X-Trade Brokers.
Recent, in unele tari vest- europene au aparut semnale incurajatoare privind relansarea economica. Analistii X-Trade Brokers considera ca primele urmari ale acestor evolutii asupra economiei romanesti vor putea fi eventual observate la nivelul sistemului bancar- singurul care are legaturi puternice cu tarile UE- si nicidecum la nivelul intregului sector privat.
„Economia romaneasca nu se va revigora ca urmare a iesirii din criza a altor state, fie acestea din UE sau nu, intrucat Romania nu e nici Japonia si nici Ungaria sau Cehia”, a mentionat Victor Safta, precizand ca raportul dintre exporturi si produsul intern brut este, in Romania, de numai 25%.
„Insa, in conditiile in care statul ar sustine prin garantii productia pentru export, atunci probabil ca mai multe firme ar lua in calcul alternativa exporturilor, iar revenirea economica a unor state UE ar putea fi ‘speculata’ si de companiile romanesti”, a adaugat acesta.
Printre masurile prioritare pentru sustinerea sectorului privat romanesc, analistii de la X-Trade Brokers le situeaza pe cele legate de fiscalitate si, respectiv, creditare.
„Dupa cum se stie, lipsa de lichiditati este una dintre principalele lovituri pe care le primeste o firma in perioada actuala, iar fiscalitatea si creditarea sunt doua parghii prin care efectele pot fi diminuate. Programul Prima casa denota intentii bune, dar nu credem ca acesta va determina relansarea sectorului imobiliar. In schimb, o sustinere, atentie si promovare a creditarii in conditii avantajoase a companiilor, ar fi avut efecte pozitive in lant si de durata, la nivelul intregii economii”, a conchis Victor Safta.