- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

1 milion de persoane din Anglia care nu au fumat niciodată au ajuns să vapeze. Rezultatele unui studiu realizat de cercetători

09 Oct, 14:26 • Amarie Giorgiana
Un milion de persoane care nu au fumat niciodată au ajuns să vapeze în prezent, arată un studiu realizat de cercetătorii UCL. Cifrele arată că din luna aprilie 2024 până acum, aproape un milion de oameni din Anglia care nu au fumat niciodată s-au apucat de vapat. Creșterea înregistrată este de șapte ori, compartiv cu anul 2021.
1 milion de persoane din Anglia care nu au fumat niciodată au ajuns să vapeze. Rezultatele unui studiu realizat de cercetători

Un milion de persoane care nu au fumat niciodată au ajuns să vapeze în prezent, arată un studiu realizat de cercetătorii UCL. Cifrele arată că din luna aprilie 2024 până acum, aproape un milion de oameni din Anglia care nu au fumat niciodată s-au apucat de vapat.

1 milion de oameni din Anglia au început să vapeze. Concluziile la care au ajuns oamenii de știință

Studiul realizat de oamenii de știință de la University College London (UCL) arată că numărul adulților care fumează în Anglia a crescut brusc din anul 2021, când țigările de unică folosință au început să devină populare. Cercetarea a fost publicată în The Lancet Public Health și arată că aproximativ 1 milion de adulți din Anglia care nu au fumat niciodată în mod regulat, au început să vapeze. Creșterea înregistrată este de șapte ori, compartiv cu anul 2021. Cele mai multe situații sunt înregistrate în cazul tinerilor, cercetarea arătând că una din șapte persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 24 de ani care nu a fumat niciodată în mod regulat folosește acum țigara electronică.

Citește și: Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

Totuși, creșterea ratei de fumat în rândul populației adulte din Anglia s-a stabilizat de la începutul anului 2023. Studiul a inclus date din sondaje colectate din perioada 2016 – 2024 de la 153.073 de adulți din Anglia, dintre care 94.107 nu au fumat niciodată în mod regulat tutun. Specialiștii sunt îngrijorați de impactul asupra sănătății publice al acestei creșteri substanțiale a vapatului.

Înainte de anul 2021, proporția celor care nu fumau regulat era scăzută, la o medie de 0,5% în perioada 2016 – 2020. Aceasta a crescut la 3,5% până în luna aprilie 2024, ceea ce înseamnă aproximativ  un milion de fumători. Dintre aceștia, mai mult de jumătate aveau vârste cuprinse între 18 – 24  de ani. Totodată, cea mai mare creștere în grupul fumătorilor obișnuiți a fost înregistrată în rândul celor clasificați drept cei mai mari consumatori de alcool. 22% dintre aceștia au vapat.

Între anii 2021 – 2024, majoritatea adulților din Anglia care nu fumaseră niciodată regulat au vapat zilnic.

Cu toate că cifrele studiului din Anglia sunt îngrijorătoare, în trecut, Serviciul britanic de Sănătate încuraja renunțarea la fumat prin vaping. Conform NHS, în 2022, experții britanici au analizat dovezile internaționale și au concluzionat că „pe termen scurt și mediu, vapingul comportă o mică parte din riscurile asociate fumatului”.

Citește și: Percepțiile pozitive ale fumătorilor care fac trecerea la produse care încălzesc tutunul sunt reconfirmate de la an la an

 

Tags: