- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
DailyPremium

24 februarie – Radiografia unui an de război. Cât costă „factura” pe care trebuie să o plătească Rusia și Ucraina. Miliarde de euro s-au investit în doar câteva luni

24 Feb, 09:47 • Bumbeneci Diana
Astăzi se împlinește un an de la debutul războiului dintre Rusia și Ucraina. Dezastrul lăsat în urma celor 12 luni de conflict este unul istoric, pagubele au ajuns la un record ireal, numărul victimelor este dramatic, iar investițiile în zona de conflict sunt halucinante.
24 februarie - Radiografia unui an de război. Cât costă „factura” pe care trebuie să o plătească Rusia și Ucraina. Miliarde de euro s-au investit în doar câteva luni

Războiul rus din Ucraina a ajuns la un an astăzi, moment în care ne îndreptăm cu tristețe spre tragediile produse în țara vecină, dar privim și către economia globală, într-un context oricum complet nepotrivit, după pandemia de coronavirus. Războiul, ce pare să mai dureze destul de mult, a distrus zeci de mii de vieți, milioane de locuri de muncă, milioane de locuințe și un întreg viitor al unei țări.

Un război care a ucis economia

Mai grav este că cei care suferă cel mai mult, în toată lumea, din cauza războiului lui Putin din Ucraina, sunt tot cei săraci. În Ucraina, în România, Republica Moldova, Polonia, sau Germania, prețurile alimentelor au ajuns la sume ireale, medicamentele nu se mai fabrică, iar importurile și exporturile au fost puse la pământ. Totul, pentru un război al orgoliilor.

Problemele sunt cu atât mai dramatice pentru omenire, cu cât Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari producători de alimente din lume. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, iar Rusia pe locul doi, asigurând împreună 60% din producția globală. Mai mult, cele două țări sunt responsabile pentru 30 din producția de grâu.

Ce este cel mai grav este faptul că majoritatea marilor companii internaționale s-au retras din cele două țări din cauza războiului. Investiții de zeci de miliarde de dolari s-au pierdut brusc, zeci de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar alte câteva milioane de oameni au fugit din calea războiului, au abandonat afacerile și au plecat în alte țări, pentru a nu fi uciși de armata Putin.

Factura pentru un astfel de război?

Ei bine, în primul rând, economia Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, din cauza războiului. Zelenski a subliniat cu această ocazie că Ucraina trebuie să exporte urgent cel puţin 10 milioane de tone de cereale pentru a-şi reduce deficitul bugetar, care în fiecare lună este de circa 5 miliarde de dolari.

Economia Ucrainei s-a prăbușit cu 30,4% în 2022 din cauza războiului cu Rusia, anunța în primele zile ale acestui an vicepremierul și ministru al Economiei, Iulia Sviridenko. Asta după ce, cu o lună înainte de invazie, Ucraina prognoza o creștere de 3,4% a economiei sale, evaluată la acea vreme la 180 de miliarde de dolari.

În penultima lună din 2022, Forbes avansa o cifră de 82 de miliarde de euro, iar în perioada scursă de atunci eforturile Rusiei s-au întețit. Moscova a cheltuit în medie 200 de euro pe zi pentru fiecare din cei peste 500.000 de soldați pe care i-a trimis pe front de la începutul invaziei.

Iar cele 100 de miliarde de euro reprezintă strict cheltuielile directe pentru efortul de război, fără celelalte cheltuieli interne pentru apărare și pierderile economice suferite.

În condițiile în care Rusia a avut în 2021 venituri bugetare totale de 340 de miliarde de euro, înseamnă că războiul din Ucraina a costat-o deja aproape o treime din averea sa națională pe un an de zile.

„În mod normal, Rusia încasa un miliard de euro pe zi doar din vânzarea de petrol și gaze naturale, în condițiile în care asigura aproape 40% din necesarul de energie al Europei. Lucrurile s-au schimbat însă radical după 24 februarie 2022: Uniunea Europeană s-a decuplat de la conducta rusească ce îi aducea lui Putin banii pentru război, cu prețuri dureroase pentru toți locuitorii continentului.

Kremlinul a compensat pierderea pieței europene prin majorarea exporturilor în China și India, la prețuri mult mai mici decât înainte, dar care i-au asigurat, pe de o parte, fluxuri constante de cash, iar pe de altă parte i-au atenuat neașteptat de mult declinul economic”, este confirmat în analiza Forbes.

În mod normal, conform ultimelor analize, Putin necesită minim 10 miliarde de euro pe lună, un efort pe care nimeni nu știe cât îl mai poate susține economia Rusiei. Până și raportările oficiale ale autorităților, supuse Kremlinului, relevă cifre îngrijorătoare.

Ce ajutoare a primit Ucraina într-un an de război

Specialiștii în economie au realizat mai multe analize pentru a putea estima primele cheltuieli suportate atât de Ucraina, cât și de întreaga Europă. Primele date reliefează faptul că valoarea pagubelor din țara condusă de Volodimir Zelenski ar trece de 150 de miliarde de dolari, iar pierderile din agricultură ajung la 50 de miliarde. UNESCO numără peste 3.000 de şcoli şi 239 de situri culturale afectate, fără a aminti pagubele de război atunci când vine vorba despre faptul că mii de localități au rămas fără curent electric și fără căldură în plină iarnă.

Vezi și: În cele 12 luni de război, peste 450 de companii din Ucraina au fost înmatriculate în România. Harta companiilor

Deficitul lunar de 5 miliarde de dolari cauzat de război este parțial acoperit de ajutoarele economice care vin din afară, inclusiv financiar.

De partea cealaltă, în cadrul unei ample analize, specialiștii din domeniul financiar anunță că Fondul Monetar Internațional a oferit finanțări de aproape 3 miliarde de dolari de la începutul războiului. În octombrie 2022 au fost promise 20 de miliarde de dolari.

Tot când vine vorba despre ajutoare, Banca Mondială a acordat sprijin financiar de urgență de 13 miliarde de dolari Kievului, din fonduri provenite în principal de la SUA.

Până în ianuarie 2023, Uniunea Europeană a trimis Ucrainei prin Instrumentul European pentru Pace circa 3,6 miliarde de euro. Iar valoarea totală a susținerii militare, financiară și umanitară din partea UE pentru Kiev ajunge la 49 de miliarde de euro.

Război Ucraina
Război Ucraina

Ca o concluzie finală și tristă în același timp, războiul a adus și problema refugiaților și a creat mari probleme în întreaga lume. În Germania, au sosit aproximativ un milion de oameni, pe care companiile, confruntate cu lipsa forței de muncă, încearcă să îi integreze pe piața muncii. Iar Franța a cheltuit aproape 500 milioane de euro pentru a găzdui și întreține aproximativ 100.000 de refugiați ucraineni.

De altfel, acest război al orgoliilor a grăbit schimbările din economia globală. Fracturile dintre Occident și Est sunt acum ușor de identificat pentru următorii ani, iar investitorii își mută producția și banii. Inflația se va reduce, dar noile tendințe din economie vor rămâne, motiv pentru care decenii și decenii la rând se vor resimți adevăratele urmări lăsate de lupta deschisă pe 24 februarie 2022.

Te mai poate interesa: BREAKING. Cu o zi înainte de a se împlini un an de război cu Ucraina, Rusia anunță oficial condițiile de pace

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...