Capacitatea de a închide o bancă majoră aflată în dificultate fără a destabiliza sistemul financiar sau fără a apela la contribuabili a fost o lecție esențială a crizei financiare globale din 2007-2009, potrivit ziare.com.
Te-ar putea interesa și: Diaspora, marele investitor al României. În 2023, s-au trimis în ţară 6,5 miliarde de euro!
foto: Diaspora
Banca Centrală a Angliei (BoE) a anunțat recent că cele mai mari opt bănci din Marea Britanie, inclusiv HSBC, Barclays, Lloyds și Natwest, ar putea fi lichidate în caz de criză, fără a recurge imediat la fondurile contribuabililor, conform celei de-a doua evaluări a acestora.
Acest comunicat vine cu implicații pentru cei peste 900.000 de români care trăiesc în Marea Britanie.
„Evaluarea noastră oferă asigurări suplimentare că, în cazul în care o bancă britanică majoră ar da faliment astăzi, aceasta ar putea intra în desființare în siguranță: rămânând deschisă și continuând să furnizeze servicii bancare vitale, acționarii și investitorii – nu fondurile publice – fiind primii care vor suporta costurile falimentului”, a afirmat BoE într-o declarație oficială, potrivit The Economic Times.
Banca Centrală a Angliei a evidențiat că, dacă una dintre aceste 8 bănci ar intra în faliment, procesul de lichidare ar putea fi controlat în siguranță, permițând continuarea serviciilor bancare considerabile, iar acționarii și investitorii, nu fondurile publice, ar putea fi primii care ar trebui să suporte costurile.
Evaluarea a inclus și alte bănci ca: Santander UK, Standard Chartered, Virgin Money UK și Nationwide, identificând unele „lacune” care necesită consolidare.
În caz de colaps, băncile au implementat noi reglementări, care includ și transferul depozitelor către alți creditori și accesul la lichidități de urgență.
Banca Centrală a Angliei a intervenit și anul trecut pentru a rezolva problemele ale Silicon Valley Bank, după prăbușirea băncii-mamă din Statele Unite.
„Solvabilitatea nu va fi niciodată „gata” și vor exista întotdeauna lecții de învățat din punerea în practică a regimului”, a declarat viceguvernatorul BoE, Dave Ramsden, într-o declarație.
Conform datelor OCDE din 2022, aproximativ 6 milioane de români trăiesc în diaspora, cei mai mulți fiind în Italia (1,1 milioane), Spania (1 milion), Marea Britanie (940.000) și Germania (880.000), potrivit Europa Liberă.
Te-ar putea interesa și: Guvernul a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu copiii din diaspora: „Fie că trăiesc şi studiază în Spania, Italia, Belgia sau Portugalia”