În septembrie 2022, comerțul ilicit cu țigarete a urcat la 7,1%, după ce în iulie ajunsese la valoarea minimă istorică de 6,1%. Din 2020, contrabanda s-a menținut la un nivel mediu anual de sub 10%, înainte de introducerea taxei pe viciu.
Contrabanda de țigări înseamnă mai puține taxe și impozite plătite guvernelor.
La nivel mondial există 1 miliard de fumători, deși numărul acestora a scăzut în ultimii ani, din cauza campaniilor de conștientizare, a orientării oamenilor către un stil de viață mai sănătos, dar și a scumpirii produselor de tutun.
Politicile de reducere a riscurilor, precum şi politicile generale privind sănătatea publică trebuie să fie responsabilitatea parlamentelor naţionale sau chiar a Parlamentului European, a declarat Andrzej Fal, Directorul Insitutului de Ştiinţe Medicale al universităţii din Varşovia.
Potrivit acestuia, guvernele au prea puţin timp pentru a acţiona constant şi consistent în problemele de sănătate publică, din cauza ciclului electoral prea scurt, scrie ziarul Bursa.
Cea mai mare prevalenţă a fumatului se întâlneşte la grupa de vârstă 15-24 ani – 34.8% şi 25-34 ani – 32.9%. Cea mai mare parte a fumătorilor (61.6%) fumează între 10 şi 20 de ţigări pe zi. O persoană din zece fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi, 3 din 5 persoane au încercat măcar o dată să fumeze în viaţă. Din totalul fumătorilor, 58% au declarat că doresc să se lase de fumat, iar aproape jumătate dintre fumători au încercat să se lase de fumat cel puţin o dată în viaţă, arată un studiu publicat pe site-ul StopFumat.eu.