Oamenii se pregătesc pentru una dintre cele mai grele perioade din viețile lor, întrucât, un aliment de bază pentru populație va avea interdicție pentru export, potrivit News.ro. Alimentul despre care este vorba este orezul, care reprezintă un aliment de bază pentru mai mult din jumătatea populației.
Este amenințată securitatea alimentară odată cu interdicția exportului de orez din India dacă țările în curs de dezvoltare nu își pot permite să cumpere sau nu au acces la orez.
„Singura lipsă în acest moment ar fi într-adevăr orezul simplu, alb, lung şi de calitate slabă al Indiei, pe care îl expediază în multe ţări din Africa şi Asia de Sud-Est. Şi când au aplicat o interdicţie, asta a afectat mai mult şi mai mult acele ţări în curs de dezvoltare.”, a comunicat Peter Bachmann, vicepreşedinte pentru politici şi afaceri guvernamentale, potrivit știripesurse.ro.
Citește mai multe despre: Guvernul are în plan să majoreze plafoanele pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus. Numărul de beneficiari crește în 2023
India a pus interdicție asupra exportului de orez. Întâi de toate, statul indian a interzis exportul de orez spart și a impus o taxă de 20% la exporturilor unor soiuri de orez în luna septembrie a anului 2022. Începând cu luna iulie a anului 2023, India a pus interdicție asupra exportului de orez simplu, alb, cu bob lung.
„India este o ţară care a suferit de insecuritate alimentară într-un mod semnificativ, aşa că există o dorinţă de înţeles de a asigura disponibilitatea adecvată a alimentelor de bază, cum ar fi orezul, în ţară. Dar există un compromis pentru asta.”, a comunicat Will Kletter, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi strategie la ClimateAi, pentru CNBC, conform sursei citate.
Din păcate, exporturile de orez din India reprezintă un procent de 40% din piață. Astfel, prețurile orezului au crescut cu 15%, dar ajung până la 20%. În ultimii 12 ani, aceste prețuri nu au mai existat, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.
„[India] încearcă să asigure suficient orez pe pieţele sale interne, astfel încât preţurile să scadă pentru consumatori.”, a declarat Bachmann, conform sursei citate.
O problemă este faptul că, deși s-au confruntat cu aceleași costuri de intrate pentru energie și îngrășăminte, în comparație cu ate mărfuri, prețul orezului a rămas relativ stabil. Fermierii din Statele Unite ale Americii se întâmpină aceleași probleme ale prețurilor volatile la orez.
„Fermierii noştri se vor înfrunta cu orice fermier ale orezului. Dar, ei nu pot concura cu guvernul străin.”, a comunicat Michael Klein, vicepreşedinte de comunicare şi promovare internă la USA Rice, pentru CNBC, potrivit sursei citate.
Citește mai multe despre: Orezul înregistrează cel mai ridicat preț în ultimii 12 ani. Asiaticii sunt îngrijorați de o inflaţie a alimentelor