Guvernul Borne propune creșterea treptată a vârstei de pensionare cu un trimestru pe an până în 2030 pentru a ajunge la acea dată la 64 de ani. Numărul anilor de contribuție ca cineva să se poată pensiona va fi de 43 de ani. De asemenea vârsta la care o persoană poate încasa pensia completă indiferent de anii de contribuție este de 67 de ani, informează G4Media.
Prim ministra Elisabeth Borne a remarcat că toate țările europene au mărit vârsta de pensionare și că Franța are una dintre cele mai reduse vârste de pensionare. Sistemul reformat, dacă va fi aprobat de Parlament, ar începe să fi aplicat din vara anului acesta.
Noul proiect de reformă a pensiilor va lua în considerație “penibilitatea”– cum este denumită în Franța, și anume dificultatea profesiei, categorii ca militarii, polițiștii, pompierii, asistenții medicali din spitale și alții beneficiind în continuare de dreptul de pensionare la o vârstă mai redusă, mai scrie sursa citată.
Un alt punct important al reformei propuse de guvernul francez este prevederea conform căreia pensia minimă de stat să atingă aproape 1.200 de euro lunar, adică 85% din salariul minim legal.
Reforma nu privește decât persoanele născute după 1 iulie 1961 și actualii pensionari vor beneficia de aceleași reguli ca și până acum, care prevăd actualizarea regulată a pensiei de stat cu rata inflației.
Premierul Franței a recunoscut că proiectul guvernului a declanșat o serie de critici, dar a adăugat că ea a avut consultări cu toate partidele parlamentare și cu partenerii sociali, patronate și sindicate și a afirmat că proiectul este mai bun acum decât era cu șase luni în urmă.
Proiectul va fi prezentat oficial în ședința de guvern din 23 ianuarie și apoi va fi trimis în Parlament la sfârșitul lui ianuarie. Premierul nu a ocolit faptul că guvernul nu dispune de o majoritate în Adunarea Națională și a menționat grupul parlamentar al Republicanilor, formațiune de centru dreapta, de al cărui vot depinde adoptarea unui astfel de proiect.
Opoziția de stânga, Reunirea Națională și marile centrale sindicale se opun acestui proiect și anunță deja, cum era de așteptat, mari manifestații de protest.
Aceasta este a șasea propunere de reformă a pensiilor din ultimii 30 de ani, unele dintre acestea fiind abandonate din cauza opoziției în opinia publică în pofida existenței unei majorități parlamentare a guvernului de la vremea respectivă.