Deși la începuturile sale Airbnb a fost prezentat ca o alternativă la hoteluri, în timp, opinia publică s-a întors împotriva platformei și asta din cauza scandalurilor care ia-u afectat profund imaginea. Pe lângă controversele legate de modul în care crește costul locuirii în marile orașe, acuzațiile de fraudă, platforma acum este acuzată că nu protejează intimitatea clienților săi, notează CNN.
Totul a început de la o femeie care a aflat că a fost înregistrată pe ascuns într-o casă închiriată prin această platformă. Imaginile au ajuns în posesia proprietarului, care și-ar fi spionat oaspeții timp de mai mulți ani fără ca aceștia să știe. Din nefericire, acest caz nu este însă izolat, iar Airbnb este acuzată că nu a făcut suficient pentru a proteja intimitatea clienților săi.
Compania, de obicei, încearcă să soluționeze rapid și confidențial astfel de situații, dar acest incident a ieșit la iveală public. Airbnb, renumită pentru intermedierea închirierilor pe termen scurt între gazde și turiști, se confruntă acum cu critici severe legate de gestionarea cazurilor de camere ascunse și de lipsa unei notificări adecvate a autorităților atunci când sunt implicate dispozitive de supraveghere.
Te-ar putea interesa și: UE stabilește noi reguli pentru Airbnb și Booking. Ce obligații au din 2024 platformele de închiriere a cazărilor
Recent, un reprezentant al Airbnb a recunoscut că platforma a fost implicată în zeci de mii de cazuri de asistență legate de plângeri referitoare la camerele ascunse în ultimul deceniu, semnalând astfel o problemă persistentă și alarmantă.
Îngrijorările crescute ale turiștilor vin în contextul în care înregistrările video și foto neautorizate în spațiile închiriate pot expune oamenii în momente de intimitate profundă, cum ar fi în dormitor sau în baie, afectând astfel încrederea în întreaga experiență.
În ciuda promisiunilor de confidențialitate și de securitate, există o percepție tot mai larg răspândită că Airbnb ar putea să nu facă suficient pentru a proteja drepturile și intimitatea clienților săi.
Mai mult decât atât, politica companiei referitoare la verificările antecedentelor utilizatorilor a fost pusă sub semnul întrebării, criticată pentru că nu este suficient de riguroasă în excluderea celor cu antecedente penale grave, inclusiv condamnări pentru crimă, terorism sau agresiune sexuală. Aceasta alimentează temeri suplimentare cu privire la siguranța generală a utilizatorilor Airbnb și la riscul de expunere la potențiale infracțiuni.
Citește și: Prețuri cazări Airbnb. Care sunt cele mai ieftine destinații de vacanță. A început sezonul concediilor