- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Aderarea completă la Schengen, printre prioritățile pe care oamenii de afaceri le vor pe agenda publică. Ce le cer aceștia autorităților

09 May, 00:41 • Adrian Popovici
Romanian Business Leaders (RBL) a început o campanie prin care organizația vrea să le transmite oamenilor politici care sunt prioritățile care ar trebui incluse pe agenda publică, printre acestea numărându-se și aderarea completă la spațiul Schengen.
Aderarea completă la Schengen, printre prioritățile pe care oamenii de afaceri le vor pe agenda publică. Ce le cer aceștia autorităților

Anul 2024 se desfășoară pe toate planurile publice sub auspiciile celor 4 rânduri de alegeri la care românii sunt chemați să-și exprime preferințele. În acest context, oamenii de afaceri din România, la fel ca alte grupuri din societatea noastră, vin cu o serie de revendicări, printre acestea numărându-se și aderarea completă la spațiul de liberă circulație Schengen, notează Ziarul Financiar.

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) a anunțat începutul campaniei: „Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici”, prin care organizația vrea să pună pe agenda publică cele mai importante 7 teme ale oamenilor de afaceri români. Pe lista lor, aderarea completă la Schengen ocupă locul 3.

După cum arată aceștia, România a satisfăcut condițiile tehnice necesare din 2011 și este pregătită în întregime să adere la spațiul Schengen. La data de 31 martie curent, am fost acceptați cu granițele aeriene și navale în spațiul de liberă circulație, dar la frontierele terestre din vestul țării nu s-a schimbat nimic.

Te-ar putea interesa și: Ce pierderi financiare a avut România din cauza neintrării în Schengen terestru: „Trebuia să aderăm la 10 ani de la intrarea în UE”

Schengen
Schengen

Aderarea la Schengen, o prioritate pentru România

Oamenii de afaceri explică faptul dată fiind situația actuală, instituțiile din România trebuie să creeze și să respecte o strategie unitară în ceea ce privește aderarea la Schengen. Astfel, eforturile ar trebui să se concentreze pe două mari direcții: eliminarea corupției din vămi și continuarea eforturilor diplomatice pe lângă țările care se opun aderării complete.

„Aproape 90% din exporturile româneşti merg către pieţele Uniunii Europene, în valoare de circa 60 de miliarde de euro, din care 85% sunt maşini şi produse manufacturate, transportate prin puncte vamale terestre.

Aproximativ 72 de ore trebuie să petreacă la frontiera terestră a României cu Ungaria transportatorii, ceea ce evident are un impact negativ asupra comerţului de mărfuri şi asupra întregului sector de transporturi”, transmite comunitatea oamenilor de afaceri.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a inițiat, alături de România și Bulgaria, o serie de cadre de cooperare ce se bazează pe proiecte-pilot și proceduri rapide pentru azil și returnare. Aceste acțiuni contribuie la eforturile comune ale Uniunii Europene de a aborda securitatea la frontierele externe și provocările asociate migrației, una dintre problemele majore din spațiul Schengen.

În plus, țara noastră aderat la inițiativa regională privind cooperarea polițienească între statele membre situate de-a lungul Balcanilor de Vest și a rutei est-mediteraneene, care include Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia.

Citește și: Cine este de vină că România nu a intrat complet în Schengen? Răspunsul dat de 60% dintre români

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...