- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

ADIO bani cash! Cum se vor face plățile de acum înainte. Schimbări majore au fost anunțate

29 Jul, 22:26 • Cornel Ghimeșan
S-a discutat intens în ultima perioadă despre posibilitatea ca banii cash să devină o relicvă a trecutului, iar într-o anumită țară europeană, această tranziție este deja aproape completă. Principalul motiv care a condus la această schimbare radicală este creșterea alarmantă a ratei criminalității.
ADIO bani cash! Cum se vor face plățile de acum înainte. Schimbări majore au fost anunțate

Ne luăm adio de la banii cash! În ultimii ani, Suedia a devenit lider european în domeniul plăților electronice, în mare parte datorită ratelor ridicate ale criminalității care au accelerat tranziția de la numerar la carduri și monedă online, considerate metode de plată mai sigure.

În prezent, Suedia are cea mai redusă utilizare a numerarului din lume. Doar 10% dintre cetățeni afirmă că mai plătesc cu bani cash, în mare parte din teama de infractori. Cu toate acestea, criminalii s-au adaptat rapid și au început să vizeze și persoanele care își țin banii doar pe carduri. Potrivit MSN, majoritatea bandelor de hoți își au sediul în Spania și atacă conturile online ale suedezilor.

Fraudele au crescut într-un ritm alarmant în Suedia. Conform datelor băncii centrale a Suediei, Riksbank, numărul acestor fraude a crescut de la 35.057 de cazuri la 47.466, iar fraudele cu carduri au înregistrat o creștere de 44% între anii 2022 și 2023.

Citește și: Cum este mai bine să plătești în Grecia, cash sau card? „Eu trăiesc acolo, dar nu este avantajos”

Cât de multe plăți cash se fac în Suedia

Tranzacțiile în numerar reprezintă acum mai puțin de 1,5% din PIB-ul Suediei, o scădere de peste 50% față de 2001. Suedia, alături de Norvegia, are cel mai mic număr de bancomate pe cap de locuitor din Europa, conform Fondului Monetar Internațional. În schimb, suedezii preferă să folosească carduri și telefoane mobile pentru plăți.

BankID, un cod de securitate legat de un ID oficial, este utilizat pentru plăți și semnarea contractelor, fiind accesibil prin amprentă sau recunoaștere facială pe telefon. O altă metodă populară de plată este Swish, o aplicație lansată în 2012 cu sprijinul a șase dintre cele mai mari bănci din Suedia. Aceasta a realizat peste un miliard de plăți și este folosită de peste 8,5 milioane de consumatori pentru a trimite bani prietenilor sau pentru a plăti companii folosind coduri QR.

Cu toate acestea, escrocii au găsit modalități de a provoca pagube și online. În 2023, infractorii au comis fraude în valoare totală de 543 de milioane de lire sterline (7,5 miliarde de coroane suedeze), conform poliției suedeze. Frauda online și infracțiunile digitale s-au dovedit a fi foarte profitabile, cu bande organizate care au furat 89 de milioane de lire sterline (1,2 miliarde de coroane suedeze) în 2023, dublu față de pierderile din 2021.

Fraudele se concentrează pe codul personal de identificare, BankID, folosit de majoritatea cetățenilor suedezi. Dacă hoții obțin acest număr, pot goli conturile victimelor cu ușurință. În combinație cu alte date personale, hoții pot chiar contracta împrumuturi bancare în numele victimelor.

De asemenea, escrocii nu mai trebuie să fure un card fizic pentru a accesa detaliile necesare cheltuielilor neautorizate. Majoritatea băncilor online din Suedia permit clienților să blocheze cardurile pentru cheltuieli online și să le deblocheze doar atunci când intenționează să facă o achiziție.

În fața acestei amenințări crescânde, guvernul suedez a convocat cele mai mari bănci la o întâlnire pentru a discuta despre combaterea fraudei. În decembrie anul trecut, autoritățile de telecomunicații au avertizat că fraudele vor continua să crească în intensitate.

Citește și:Suma maximă pe care o firmă o poate plăti cash unui salariat, în 2024

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult