- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Adio chilipiruri din China! UE va impune taxe pe produsele achiziționate de pe Temu, Shein și AliExpress în 2024

03 Jul, 20:18 • Adrian Popovici
Uniunea Europeană vrea eliminarea pragului actual de 150 de euro pentru taxele vamale aplicate pentru produsele importate din China. Această măsură vizează activitatea Temu, Shein și Aliexpress.
Adio chilipiruri din China! UE va impune taxe pe produsele achiziționate de pe Temu, Shein și AliExpress în 2024

Adio chilipiruri din China! UE va impune taxe pe produsele achiziționate de pe Temu, Shein și AliExpress în 2024. Bruxelles-ul pregătește planuri de impunere a taxelor vamale pentru bunurile ieftine cumpărate de la comercianții cu amănuntul online chinezi, inclusiv Temu și Shein, în încercarea de a stopa creșterea a ceea ce UE consideră a fi articole de calitate inferioară provenind din China, transmite Economedia.

Uniunea Europeană se pregătește să introducă noi taxe vamale pentru produsele ieftine achiziționate de la comercianții online chinezi, precum Temu, Shein și AliExpress, începând din 2024. Această măsură urmărește să limiteze afluxul de articole considerate de calitate inferioară și să sprijine concurența echitabilă pe piața europeană. Comisia Europeană intenționează să propună eliminarea pragului actual de 150 de euro sub care produsele pot fi achiziționate fără taxe vamale, conform unor surse din cadrul Financial Times.

În anul precedent, UE a importat 2,3 miliarde de articole sub acest prag, fără taxe vamale, iar numărul importurilor din comerțul electronic a crescut semnificativ, depășind 350.000 de articole în luna aprilie. Comenzile de pe Shein sau Temu facilitat și de costurile poștale subvenționate, care permit trimiterea rentabilă a bunurilor ieftine pe calea aerului.

Shein
Shein

Te-ar putea interesa și: Un nou rival pentru Shein şi Temu? Gigantul mondial care vrea să intre în 2024 pe piața chilipirurilor

Lovitură directă pentru Shein, Temu sau AliExpress

Noua reglementare va afecta orice comerciant online care livrează direct clienților din UE din afara blocului comunitar, nu doar Shein și Temu. De exemplu, Amazon, care utilizează de obicei vânzători cu sediul în Europa, nu va fi afectat de aceste măsuri. O altă măsură discutată este impunerea obligației pentru marile platforme de a se înregistra pentru plata TVA online, indiferent de valoarea produselor vândute.

Din 2021, pachetele trimise către companii din UE plătesc deja TVA, dar sunt scutite de taxe vamale. Noile măsuri propuse vor fi pregătite pentru noua Comisie Europeană, care va intra în funcție la sfârșitul acestui an. Deși Comisia a propus deja eliminarea pragului taxelor vamale pentru companii ca Temu și Shein anul trecut, acum se dorește accelerarea adoptării acestei măsuri pentru a contracara creșterea importurilor ieftine. Totuși, obținerea acordului țărilor membre UE ar putea fi dificilă, dat fiind că noul regim ar crește volumul de muncă al funcționarilor vamali deja suprasolicitați.

Problemele de siguranță ale produselor importate sunt, de asemenea, în creștere. Numărul produselor periculoase de pe Shein și Temu raportate de țările UE a crescut cu peste 50% între 2022 și 2023, ajungând la peste 3.400. Printre acestea, cosmeticele, jucăriile, aparatele electrice și hainele au fost cele mai problematice.

Industria jucăriilor din UE a acuzat comercianții chinezi că expediază jucării periculoase în Europa, un studiu realizat de Toy Industries of Europe arătând că 18 din 19 jucării cumpărate de la Temu nu erau conforme cu standardele UE și prezentau riscuri reale pentru copii. Temu a retras aceste produse de pe site-ul său din UE, afirmând că siguranța produselor este o prioritate.

Citește și: Platforma Temu este acuzată de practici înșelătoare în Europa! Cum sunt păcăliți cumpărătorii în 2025