Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat că România a urcat pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea nominală a absorbției de fonduri europene în cadrul programelor din Politica de Coeziune. Acesta a anunțat că în prezent sunt în curs de transmitere către Comisia Europeană declarații de cheltuieli în valoare aproximativă de 600 de milioane de euro pentru rambursare, transmite News.ro.
Adrian Câciu a subliniat că România s-a clasat pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește valoarea nominală a absorbției de fonduri europene în cadrul programelor din Politica de Coeziune 2014-2020. El a menționat că până în prezent, România a primit peste 23,112 miliarde de euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercițiul financiar 2014-2020, atingând un procent de 96%.
„România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbţiei de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020. La acest moment, România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%”, după cum a explicat ministrul într-o postare pe Facebook.
Potrivit declarațiilor lui Câciu, în prezent, sunt în curs de transmitere către Comisia Europeană declarații de cheltuieli în valoare aproximativă de 600 de milioane de euro pentru rambursare. De asemenea, pentru luna martie, se estimează transmiterea de declarații de cheltuieli în valoare suplimentară de aproximativ 600 de milioane de euro.
Deși România, după cum explică Adrian Câciu, a ajuns pe locul secund în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, alte state din Uniunea Europeană riscă să rămână în mod complet fără acestea: Comisia Europeană a avertizat Bratislava că s-ar putea confrunta cu o amendă sau cu o suspendare completă a fondurilor europene, deoarece modificările aduse de guvernului Codului penal ar putea afecta respectarea de către țară a directivelor UE, potrivit a două scrisori consultate de Euractiv Slovacia.
Scrisorile, a căror existență a fost dezvăluită pentru prima dată de partidul slovac de opoziție Slovacia Progresistă, arată că Ministerul Justiției și Comisia Europeană au fost în comunicare intensă din decembrie 2023 cu privire la modificările planificate.
Te-ar putea interesa și: Sprijin din fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri. Ultima șansă pentru finanțarea de 70.000 de euro!