Agricultura europeană este în pericol. Ridicarea restricțiilor privind importul de cereale ucrainene va afecta industria, informează stiripesurse.ro.
Ministrul ungar al Agriculturii a informat în această săptămână la Bruxelles că Ungaria va proteja cu orice preț interesele fermierilor din țară, chiar dacă UE nu va prelungi restricțiile privind importul de cereale ucrainene după 15 septembrie. După ce a avut loc ședința de consiliu a miniștrilor agriculturii din țările membre ale UE, István Nagy a declarat că anularea interdicțiilor nu poate fi explicată prin niciun argument de natură profesională. El a afirmat că țara trebuie să insiste asupra menținerii restricțiilor.
Citește și despre: Un tânăr s-a întors din străinătate pentru a face agricultură în România. Fermierul cultivă varză plată, vinete și roșii pe 60 de ari de câmp
„Trebuie să insistăm asupra menţinerii măsurii, deoarece nu se poate permite ca depozitele ungare să fie umplute din nou cu stocurile blocate ucrainene”, a afirmat István Nagy.
„Termenul de valabilitate a măsurii trebuie prelungit până după recoltare, astfel încât să fie loc pentru propria noastră recoltă. Dacă cerealele ucrainene nu vor ajunge în țară, atunci va fi loc pentru recolta ungară”, adaugă el.
Agricultura europeană se va prăbuși, dacă cele 40 de tone de cereale ucrainene vor ajunge pe piața internă a UE. Din acest motiv, ministrul propune prelungirea restricțiilor până pe data de 31 decembrie.
„De aceea propunem ca UE să prelungească termenul de aplicare a moratoriului cel puțin până la sfârșitul anului, până la 31 decembrie.
Ungaria a mai propus ca UE să ajute transporturile de cereale ucrainene prin facilitarea taxei de tranzit pentru ca acestea să ajungă din Europa pe pieţele tradiţionale”, declară István Nagy.
Ministrul ungar al Agriculturii a menționat că piețele interne ale UE nu ar trebui să fie îngreunate. El a spus că Ungaria își dorește un singur lucru, mai exact, acela de a nu fi obligată să gestioneze pe cont propriu efectele și consecințele economice ale solidarității. Țara insistă ca transporturile de cereale ucrainene să fie sigilate la graniță și verificate, dacă acestea părăsesc teritoriul Ungariei.
„Nu pieţele interne ale Uniunii Europene trebuie îngreunate, ci ajutate ca transporturile de cereale ucrainene să ajungă acolo unde lipsa acestora provoacă pericole foarte mari. Foametea ar putea produce un val de migraţie care ar împovăra din nou economia Uniunii Europene, şi ar genera alte probleme greu de gestionat.
Este nevoie de ajutor, deoarece este o problemă umanitară. Ungaria ar dori un singur lucru, şi anume: să nu fie nevoită să gestioneze singură efectele şi consecințele economice ale solidarității. De aceea, Ungaria insistă ca transporturile de cereale din Ucraina să fie sigilate la graniță și verificate, dacă acestea părăsesc teritoriul Ungariei”, a subliniat István Nagy.
„Dacă vrem să ajutăm, dacă suntem cu adevărat pentru îndeplinirea obiectivelor umanitare, atunci trebuie să fim capabili să ajutăm fermierii ucraineni în același timp, trebuie să putem ajuta statul ucrainean în același timp și trebuie să putem ajuta toate statele membre ale Uniunii Europene în același timp, deoarece astfel le scutim de perturbările pieței. Astfel putem ajuta și acele țări care au nevoie de acest aliment”, completează el.
Ministrul agriculturii a spus că Ungaria este de acord ca utilizarea substanțelor de protecție a plantelor să fie redusă. István Nagy consideră că este o decizie importantă pentru sănătatea și calitatea alimentelor.
„Nu funcționează ca o țară care folosește de trei ori mai mulți agenți de protecție a plantelor decât Ungaria să reducă utilizarea acestor substanţe cu cincizeci la sută. Când Ungaria a aderat la Uniunea Europeană a redus deja la jumătate cantitatea de pesticide. Este imposibil să reducem din nou la jumătate”, spune el.