Un „ecosistem frumos și înfloritor” a ieșit la lumină după ce un aisberg desprins din Antarctica a dezvăluit un fund marin plin de viață, scrie descoperă.ro. Ascuns anterior sub o cupolă de gheață, acest nou tărâm găzduiește o varietate de creaturi bizare și fascinante, inclusiv pești de gheață, păianjeni marini uriași și caracatițe.
Expediția, condusă de Patricia Esquete de la Universitatea din Aveiro, Portugalia, a folosit vehiculul operat de la distanță ROV SuBastian pentru a coborî până la 1.300 de metri adâncime. În doar opt zile de explorare, echipa a descoperit un ecosistem unic, cu recife de corali, bureți uriași, pești de gheață și păianjeni marini de dimensiuni impresionante.
„Am profitat de moment, ne-am modificat planul expediției și am mers direct acolo pentru a observa ce se întâmplă în adâncuri”, a declarat Patricia Esquete.
Descoperirea din aisberg i-a surprins pe cercetători. În majoritatea mediilor marine adânci, organismele depind de un flux constant de materie organică care se scufundă de la suprafața luminată de soare. Însă aceste ecosisteme antarctice au fost sigilate sub 150 de metri de gheață timp de secole, fiind izolate de această sursă esențială de nutrienți, ceea ce face supraviețuirea lor cu atât mai extraordinară. O teorie sugerează că organismele se hrănesc cu nutrienții transportați de curenții oceanici sub calota de gheață, dar mecanismul exact rămâne un mister.
„Nu ne așteptam să găsim un ecosistem atât de frumos și înfloritor. Judecând după dimensiunea animalelor, comunitățile pe care le-am observat sunt acolo de zeci, poate chiar sute de ani”, a mai spus Patricia Esquete.
Prezența echipei de cercetători exact în momentul ruperii aisbergului a fost un noroc extraordinar. „Astfel de momente de serendipitate sunt esențiale în știința oceanică. Ele ne permit să descoperim frumusețea ascunsă a planetei noastre”, a spus şi Jyotika Virmani, directoarea Institutului Oceanic Schmidt.