Comisia Europeană vine cu noi informații esențiale pentru fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, cadrul temporar care facilitează acordarea de ajutoare publice fermierilor afectați de conflictul din Ucraina va fi extins. Din nefericire, după cum transmite Agerpres, limitele impuse de oficialii comunitari pentru acest tip de finanțare nu vor fi modificate, asta deși miniștrii din 15 state ale europene au solicitat acest lucru.
Recent, Comisia Europeană a anunțat că va extinde perioada de aplicare a cadrului de ajutor pentru fermierii și producătorii afectați de războiul din Ucraina cu încă șase luni, până la sfârșitul anului 2024.
După cum au explicat oficialii de la Comisia Europeană de-a lungul ultimilor doi ani, mecanismul de ajutor adoptat în martie 2022, în urma creșterii semnificative a costurilor la energie și îngrășăminte ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, având în vedere că ambele țări implicate în conflict erau importante surse de aceste produse, permitea statelor membre să ofere ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de criză, în cuantum de până la 280.000 de euro până la sfârșitul lui iunie 2024. De asemenea, sectorul piscicol și acvacultură putea beneficia de ajutoare de până la 335.000 de euro.
După cum arată directiva de la Comisia Europeană, statele membre ale UE vor avea dreptul să continue distribuirea acestor ajutoare către întreprinderile agricole afectate până pe 31 decembrie 2024. Nivelul plafoanelor de ajutoare nu se modifică, însă limita de şase luni „oferă mai mult timp pentru a pune în aplicare măsuri de sprijin dacă este necesar”, au transmis oficialii de la Bruxelles.
La reuniunea Consiliului Agrifish desfășurată în data de 29 aprilie la Luxemburg, miniștrii agriculturii din 15 state membre ale UE, inclusiv Franța și Germania, au solicitat Comisiei Europene să crească nivelul maxim al ajutoarelor publice pe care o țară le poate acorda unei întreprinderi agricole fără notificare oficială sau aprobare prealabilă din partea Bruxellesului, care supraveghează domeniul concurenței.
Cele 15 state au cerut ca plafonul acestor ajutoare, acordate în afara fondurilor europene ale Politicii Agricole Comune (PAC), să fie majorat la 50.000 de euro pe întreprindere agricolă pentru o perioadă de trei ani, față de nivelul actual de 25.000 de euro, stabilit prin modificările legislative din 2019.
Citește și: Vești bune pentru fermieri! Ajutoarele de minimis au fost dublate: majorare la 50.000 de euro pe fermă