- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ajutor financiar de 1.000 de euro pentru cetățenii din categoriile vulnerabile. Criteriile de eligibilitate sunt stricte

14 Oct, 23:47 • Stefan Simion
Începând cu anul viitor, italienii din categoriile vulnerabile vor beneficia de un ajutor de la stat în valoare de 1.000 de euro. Noul ajutor bănesc se adaugă cardului social care este deja în vigoare, dar numărul beneficiarilor va fi mai limitat decât în cazul cardului social, criteriile de eligibilitate fiind mult mai stricte.
Ajutor financiar de 1.000 de euro pentru cetățenii din categoriile vulnerabile. Criteriile de eligibilitate sunt stricte

Noul ajutor financiar este parte a unui plan mai amplu de sprijin economic pentru cetățenii cu situație materială precară, scrie stiridiaspora.ro

Categoriile de cetățeni care se încadrează la acest ajutor financiar

De cei 1.000 de euro dați de statul italian vor beneficia familiile în care doar un membru muncește, deci există doar o sursă de venit; șomerii, dar care pot face dovada faptului că sunt în căutarea unui loc de muncă; familiile care au minori în înreținere, având în vedere cheltuielile ridicate cu minorii; italienii cu venituri mici, mai exact cele care au un indicator ISEE (Indicatorul Situației Economice Echivalente) sub 10.000 de euro; persoanele care locuiesc în zone în care rata șomajului este semnificativ mai mare decât media națională.

ajutor financiar

Care este procedura de aplicare la bonusul de 1.000 de euro

Cetățenii care fac parte din una dintre categoriile menționate anterior și doresc să beneficieze de acest sprijin financiar trebuie să se înregistreze pe platforma online a Institutului Național de Protecție Socială (INPS) cu unul dintre următoarele documente: cartea de identitate electronică, sistemul public de identitate digitală sau cardul național de servicii.

Citeste si O legumă populară în rândul românilor are mare succes la export. Agricultorii preferă să o exporte în Germania, Italia sau Spania decât să colaboreze cu lanțurile de supermarketuri

Totodată, aceștia vor trebui să completeze un formular online și să atașeze documente care să ateste veniturile și situația familială. În cazul în care nu se descurcă cu procedura de aplicare, potențialii beneficiari pot apela la sprijinul Centrelor de Asistență Fiscală sau al patronatelor, care îi va ajuta să completeze cererea.

Bonusul ar putea diferi de la un solicitant la altul

Autoritățile de la Roma au anunțat că suma pe care guvernul o va oferi persoanelor din categoriile vulnerabile va fi de 1.000 de euro. Totuși, aceasta ar putea fi ajustată în funcție de nivelul ISEE al fiecărui solicitant. Astfel, familiile cu dificultăți economice mai mari ar putea beneficia de un sprijin suplimentar.

Citeste si Care a fost ideea inedită a unei românce din Italia. „Vom vedea dacă putem să transformăm acest serviciu într-unul mai structurat”

Banii vor ajunge la beneficiari fie pe carduri preplătite, fie în conturile bancare, în funcție de opțiunile beneficiarilor. Totodată, există și varianta unor tichete digitale care vor putea fi folosite doar la comercianții care participă la program.

Măsura va fi în vigoare doar pentru o lună, însă se ia în calcul posibilitatea unei prelungiri, în funcție de impactul pe care îl va avea.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult