- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă! A apărut o mutație a SARS-CoV-2 care permite virusului să infecteze creierul

24 Aug, 13:06 • Preda Silvia
Cercetătorii au găsit, recent, o mutaţie în SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Această mutație poate infecta sistemul nervos central!
Alertă! A apărut o mutație a SARS-CoV-2 care permite virusului să infecteze creierul

Nouă mutaţie în SARS-CoV-2. Descoperirea acestei mutații ar putea duce, în viitor, la tratamente specifice pentru protejarea şi eliminarea virusului din creier, arată un studiu publicat în revista Nature Microbiology.

Acest studiu, realizat în colaborare de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern şi de la Universitatea Illinois-Chicago, a descoperit o serie de mutaţii ale proteinei de vârf SARS-CoV-2 care au sporit capacitatea virusului de a infecta creierul şoarecilor.

Examinând genomurile virusurilor găsite în creier comparativ cu plămânii, am constatat că cele cu o deleţie specifică în proteina spike erau mult mai eficiente în infectarea creierului acestor animale”, a declarat Judd Hultquist, profesor de medicină şi specialist în boli infecţioase, într-un comunicat.

Studiul a fost publicat vineri în revista Nature Microbiology.

Citește și: Pfizer, după vaccinul anti-Covid, vrea să dea lovitura cu pastila de slăbit, aflată deja în studiu clinic

O mutație ajută SARS-CoV-2 să infecteze creierul

A apărut o mutaţie în SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19
A apărut o nouă mutaţie în SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au infectat şoareci cu SARS-CoV-2 şi au secvenţiat genomurile virusurilor care s-au replicat în creier comparativ cu plămânii. În creier, majoritatea virusurilor prezentau o deleţie sau o mutaţie într-o regiune critică a proteinei spike.

Pentru ca virusul să circule de la plămâni la creier, a necesitat modificări ale proteinei spike despre care se ştie deja că dictează modul în care virusul intră în diferite tipuri de celule”, a explicat Hultquist.

„Încă nu se ştie dacă COVID prelungit este cauzat de infectarea directă a celulelor din creier sau de un răspuns imun advers care persistă dincolo de infecţie”, a precizat Hultquist, profesor asistent de medicină.

În prezent sunt zeci de agenți patogeni cu risc de pandemie

Noii agenți patogeni prioritari din acest an includ virusul care provoacă mpox, o tulpină de holeră și doi viruși de rozătoare care s-au răspândit la oameni.

Unii dintre agenții patogeni prioritari din acest an sunt deja prezenți pe tot globul, transmit autoritățile.

Vezi și: Alertă mondială! Urgență de sănătate globală declanșată de OMS din cauza unui virus periculos