Focar de gripă aviară! Boala a scăpat de sub control, tocmai de aceea, autoritățile sunt în alertă, citează stiripesurse.ro.
Gripa aviară a devenit un factor de risc major în patru continente din întreaga lume. Primele informații despre situație arată că boala poate deveni endemică, și de asemenea, reprezintă un pericol pe care fermierii îl vor confrunta pe tot parcursul acestui an, nu doar în anumite perioade. Veterinarii trag un semnal de alarmă.
Agenția de presă Reuters a decis să investigheze situația devastatoare pe care o confruntă fermierii din diferite colțuri ale lumii. Peste 20 de experți și-au prezentat părerea despre pericolul gripei aviare, aceștia spunând că prevalența virusului arată că focarele record nu se vor opri prea curând, iar șansele de diminuare nu sunt considerabile. În momentul actual, posibilitatea de aprovizionare a lumii cu alimente este pusă în pericol.
Te-ar putea interesa și: Un focar de gripă aviară a fost identificat la finalul lunii ianuarie. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România vine cu un răspuns
Experții în domeniu susțin că fermierii au o mare responsabilitate în următoarea perioadă. Aceștia trebuie să își concentreze atenția asupra riscului major de boală, dar mai ales, să înțeleagă că aceasta ar putea fi prezentă pe tot parcursul acestui an, nu doar în anumite perioade. Fermierii trebuie să înțeleagă că identificarea soluțiilor de prevenire nu-și au rostul momentan. Focarele au continuat să apară agresiv în America de Nord și de Sud, Asia și Africa, dar și în Europa. Canicula de vară sau valurile de frig nu au reușit să le împiedice din a-și face efectele.
Focarele de gripă aviară au adus mulți fermieri la disperare. Țările afectate au suferit pierderi mari de păsări de curte, și de altfel, prețurile în piețe au explodat.
„Gripa aviară apare chiar și într-o fermă avicolă nouă, cu echipamente moderne și fără ferestre, așa că tot ce am putut face acum este să ne rugăm lui Dumnezeu să evite o epidemie”, susține crescătorul de pui Shigeo Inaba.
La ora actuală, vaccinurile nu sunt o soluție rezonabilă. Ele nu elimină amenințarea adusă de virus, care este determinat de păsările sălbatice. În urma primelor investigații s-a demonstrat că păsările de apă sunt responsabile pentru răspândirea bolii. Acestea sunt purtătoare de virus, fără să moară, și astfel, pot contamina păsările de curte prin salivă, fecale și alte mijloace.
Citește și: Ouăle riscă să devină produse de lux în România! „Preţul ar fi influenţat de gripa aviară”