Alertă la Marea Neagră chiar înainte de începutul sezonului estival. După cum au transmis autoritățile din peninsula Crimeea, apa din anumite zone prezintă un nivel și de 60 de ori mai mare de substanțe nocive, arată Bugetul.ro.
Nivelul de substanțe nocive a atins valori alarmante, potrivit declarațiilor vice-guvernatorului interimar al Sevastopolului, Evgeniy Gorlov. Acesta a avertizat că nivelurile depășesc norma cu până la 60 de ori în anumite zone, cum ar fi Uhsakova Balka, aflată la aproximativ 400 de kilometri distanță de Constanța.
În așteptarea deschiderii sezonului estival pe 16 iunie, specialiștii care monitorizează calitatea apei în Marea Neagră sunt în alertă. Aceștia așteaptă stabilizarea temperaturilor pentru a descoperi ce substanțe se află în apă și dacă acestea reprezintă un pericol pentru oameni
Te-ar putea interesa și: Apa din Marea Neagră, la fel ca cea din cele mai exotice stațiuni. Cum explică oamenii de știință schimbarea culorii dintre Costinești și 23 August
Potrivit experților, se pare că se confruntă cu o situație în care rețelele de apă uzată și apele agricole s-au vărsat în Marea Neagră în urma spargerii barajului de la Nova Kahovka. Autoritățile sanitare locale asigură că nu există motive de îngrijorare în acest sens, transmit Știrile Pro TV.
Anunțurile făcute de către autoritățile din Crimeea au ajuns la autoritățile române, acestea transmițând că în sectorul românesc din Marea Neagră, apa se menține în limite normale. Nu s-au detectat urme de hidrocarburi sau alte substanțe poluante care să afecteze calitatea apei destinate îmbăierii.
Deși autoritățile române nu au primit încă informații oficiale din partea autorităților ucrainene, specialiștii ar fi început deja procesul măsurare și prelevare a probelor de apă. Scopul este de a identifica exact compoziția substanțelor periculoase și concentrațiile acestora, pregătind terenul pentru măsuri adecvate de combatere a poluării.
În ciuda posibilelor probleme cu calitatea apei din Marea Neagră, dar și a războiului care încă se desfășoară la granițele noastre, gradul de ocupare pe litoralul românesc a crescut semnificativ față de anul precedent, Mamaia, Neptun și Olimp fiind printre destinațiile preferate ale turiștilor.
„Oamenii nu se mai tem în momentul de față să facă rezervări pentru vara aceasta. Vedem o creștere consistentă de 27% a numărului de rezervări cu precădere în segmentul all inclusive unde avem o creștere de peste 35%”, a spus Ionuț Nedea, manager agenție de turism.
Citește și: Apare un nou drum de mare viteză lângă Marea Neagră. Pe unde va trece și cum va arăta Autostrada Litoralului