Odată ce conflictul armat a izbucnit în Israel ca urmare a atacurilor surpriză ale Hamas, teama și incertitudinea au cauzat o creștere semnificativă a prețurilor pe anumite piețe. Astfel, tensiunile globale accentuate au avut un impact direct asupra prețului petrolului.
În piața volatilă a petrolului,singurul lucru cert este fluctuația prețurilor în timpul unui conflict, iar conflictul recent din Israel nu a făcut excepție, aducând vești proaste cu privire la acest sector. Într-o escaladare brutală a conflictului, gruparea palestiniană Hamas a atacat Israelul, provocând numeroase victime civile de ambele părți și destabilizând relațiile internaționale.
Această nouă confruntare a dus la o creștere a prețurilor petrolului Brent, care erau deja sub presiune din cauza reducerilor de producție operate de Rusia și Arabia Saudită. Dacă războiul se prelungește, este posibil să avem un impact negativ asupra prețurilor carburanților în final.
Prețurile petrolului au crescut din cauza temerilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu. BBC a avertizat că o escaladare a conflictului în Iran ar putea amenința aprovizionarea globală.
Pe data de 9 octombrie, prețul petrolului a înregistrat o creștere de peste 4%, deoarece comercianții au luat în considerare posibilitatea întreruperilor în aprovizionarea cu petrol din cauza conflictelor militare. Prețul petrolului Brent, care este referința pentru două treimi din producția mondială de petrol, a crescut cu 4,22%, atingând 88,15 dolari pe baril.
Deși Israelul și teritoriile palestiniene nu sunt producători direcți de petrol, Orientul Mijlociu reprezintă aproape o treime din piața mondială de petrol.
„Prețurile globale ale petrolului au crescut din cauza perspectivei unei conflagrații mai ample care s-ar putea răspândi în țările mari producătoare de petrol din apropiere, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită. Dacă conflictul cuprinde Iranul, care a fost acuzat că sprijină atacurile Hamas, până la 3% din aprovizionarea globală cu petrol este în pericol”, a spus analistul de energie Saul Kavonic, pentru sursa anterior citată.
Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie, cel mai mare asalt militar asupra Israelului din ultimele decenii. Israelul a răspuns prin lansarea unui baraj de atacuri aeriene asupra fâșiei Gaza asediate.
Bilanțul combinat al atacului Hamas asupra sudului Israelului și al atacului Israelului asupra Fâșiei Gaza a ajuns la aproape 1.600 de morți, în timp ce luptele au intrat marți, 10 octombrie, în a patra zi.
Hamas a lansat mii de rachete și a trimis militanți în sudul Israelului, unde a ucis aproximativ 900 de persoane și a luat înapoi alte persoane ca ostatici. Atacurile aeriene israeliene de retorsiune au ucis aproape 700 de persoane în Gaza până luni, inclusiv cel puțin 140 de copii, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.
Citește și: O româncă a dat lovitura cu o afacere de 4 miliarde de dolari, în SUA: „Am avut noroc, cam asta a fost”