- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă mondială! Urgență de sănătate globală declanșată de OMS din cauza unui virus periculos

14 Aug, 22:38 • Preda Silvia
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Alertă mondială! Urgență de sănătate globală declanșată de OMS din cauza unui virus periculos

Epidemia de mpox ajunge la cel mai ridicat nivel de alertă! Un focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo s-a răspândit în ţările vecine, relatează CNN.

O nouă variantă a virusului a provocat focare în taberele de refugiaţi din estul RDC în acest an şi s-a răspândit în Uganda, Burundi, Rwanda şi Kenya, pentru prima dată.

Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an. Conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală.

Citește și: Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile din această vară. Pacientul a fost internat de urgență, cu encefalită virală acută

Potrivit autorităților, epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

OMS
OMS

Alertă de la OMS! Ce este mpox

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Mpox declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente.

Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate fi mortală.

Vaccinurile care vor fi utilizate pentru stoparea epidemiei de mpox care se răspândeşte în Republica Democratică Congo (RDC) şi în ţările vecine ar putea să nu ajungă în ţara din Africa Centrală în următoarele luni.

Vezi și: Virusul West Nile cuprinde Bucureștiul. Recomandări urgente pentru populație