- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă OMS din cauza căldurii extreme. Numărul victimelor va crește rapid

01 Aug, 21:36 • Preda Silvia
Zeci de mii de oameni mor în fiecare an, în Europa, din cauza căldurii extreme. OMS avertizează: Numărul victimelor va creşte rapid!
Alertă OMS din cauza căldurii extreme. Numărul victimelor va crește rapid

Un comunicat publicat de divizia europeană a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii – n.red.) arată că peste 175.000 de oameni mor din cauza efectelor căldurii extreme în fiecare an în Europa, regiune de pe glob care se încălzeşte cel mai rapid.

Potrivit organizației, regiunea europeană a OMS, care se întinde până în Asia Centrală, este cea care se încălzeşte cel mai rapid, cu o viteză de circa două ori mai mare decât ritmul mediu mondial.

OMS: Mortalitatea asociată căldurii a crescut

Citește și: Căldura infernală crește facturile românilor la energie în 2024. Ce trebuie să facă pentru un consum redus

În decursul ultimilor 20 de ani, mortalitatea asociată căldurii a crescut cu 30%, transmit autoritățile.

Temperaturile extreme exacerbează afecţiunile cronice, în special bolile cardiovasculare, respiratorii şi cerebrovasculare, sănătatea mintală şi afecţiunile asociate diabetului”, a explicat OMS Europa.

OMS: Peste 175.000 de persoane mor ca urmare a efectelor căldurii

Potrivit OMS, numărul victimelor căldurii „va creşte foarte rapid” în următorii ani din cauza schimbărilor climatice. Directorul regional Hans Kluge, citat în comunicatul OMS, spune că cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi vreodată în regiunea europeană de OMS s-au produs toţi după 2020, iar cei mai calzi 10 ani s-au înregistrat după 2007.

Temperaturile de foc ucid peste 175.000 de oameni în fiecare an, în Europa, arată OMS. Cum faci adaptarea la caniculă

Temperaturile ridicate se află la originea „stresului termic”, care survine atunci când corpul uman nu mai poate să-şi menţină temperatura între 36 şi 37 de grade Celsius.

Conform organizaţiei ONU, adaptarea la caniculă se face prin adoptarea unor comportamente simple: adăpostirea de căldură, păstrarea răcorii în locuinţă, hidratarea frecventă.

Recent, secretarul general al ONU a lansat un apel pentru contracararea „epidemiei” de căldură extremă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat că trebuie protejate persoanele vulnerabile, muncitorii expuşi la căldură şi trebuie limitată creşterea temperaturii mondiale la 1,5 grade Celsius.

Vezi și: Anunț fulgerător din partea OMS: Se propune INTERZICEREA alimentelor care conțin sare